Gebroken vliezen: help wat nu?!

Gebroken vliezen: help wat nu?!

Maar 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen. Dit gebeurt dus echt niet vaak, ook al doen films alsof!

Gebroken vliezen; wat kun je ervan verwachten en waar moet je precies op letten als je vliezen gebroken zijn? Maar 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen. Dit gebeurt dus echt niet vaak, zoals je meestal wel in films ziet. We vertellen je alle must knows over gebroken vliezen! 

Gebroken vliezen

Je baby zit tijdens de zwangerschap in een vruchtzak die wordt gevuld met vocht uit jouw bloedsomloop, ook wel vruchtwater genoemd. Het vruchtwater is belangrijk voor de bescherming van je soon to be born baby. De vliezen van de vruchtwaterzak zitten vast aan de baarmoedermond en de placenta. Wanneer je vliezen breken hoeft het niet altijd een grote plons water te zijn. Als je alleen een scheurtje in de vliezen hebt dan komt het met kleine beetjes. 

Gebroken vliezen herkennen

Je kunt het vaak herkennen aan de kleur, geur en het feit dat je het niet op kunt houden zoals met urine. Vruchtwater is meestal helder van kleur, met eventueel witte vlokken. Maar het kan ook groenig of bruinig zijn wanneer je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Het ruikt een beetje zoetig en weeïg.

Vliezen kunstmatig laten breken

Het kunstmatig laten breken van je vliezen is niet zo'n grote ingreep.  Met een klein haakje wordt het vlies doorgeprikt. Na het doorprikken van het vlies begint het vruchtwater direct te stromen waardoor als het goed is de weëen opgang zullen komen. Dit doet echt geen pijn. Je voelt er niets van. Wel zal het wat gek voelen en zal je steeds weer wat water eruit voelen lopen.

Vliezen gebroken - wat nu?

Wanneer je vermoed dat je vliezen zijn gebroken moet je altijd meteen de verloskundige bellen. Ook wanneer je twijfelt. Wanneer je vliezen zijn gebroken loop je meer risico op infecties. Daarom moeten binnen 24 uur ook de weeën op gang komen, anders zul je in het ziekenhuis ingeleid moeten worden.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over vruchtwater

Sarah (oprichtster MiniMe.nl) deelt haar ervaring met gebroken vliezen

Ik werd ingeleid en de eerste stap was het breken van mijn vliezen. Ik zag er als een berg tegen op. Ze zeiden wel dat het helemaal geen pijn ging doen, maar ik vond het toch spannend. Ze breken je vliezen met een soort breinaald. Ik dacht 'Als ze maar wel goed prikken', maar ze verzekerde me no worries! Het was zo gepiept. Je zou denken dat het er uit stroomt en klaar, maar bijna de hele bevalling bleef ik hier en daar water verliezen. Dat is heel normaal want het kindje ligt er voor en als je een beetje draait komt er weer wat water langs. Daarom is het handig een soort verband in te doen na het breken van de vliezen. Zeker als het nog even duurt en je in het restaurant van het ziekenhuis een cappuccino wilt drinken :)

Neem eens een kijkje op Sarah's Instagramaccount: @Sarahglasbergen

Isabelle Spapé

Door

09 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.