Pijnbestrijding bij bevalling - Overzicht

Pijnbestrijding bij bevalling - Overzicht

Pijnbestrijding tijdens de bevalling kan in verschillende vormen. Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Wij geven een overzicht!

Pijnbestrijding tijdens de bevalling is mogelijk in verschillende vormen. Als je geluk hebt kun je dit ook zelf kiezen, net als waar je bevalt, hoe je bevalt en met wie je bevalt. Dit kun je dan ook allemaal vastleggen in een geboorteplan. Natuurlijk gaat de bevalling niet altijd zoals je wilt, maar het is wel goed om je alvast te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Daarom geven wij hieronder een overzicht van de verschillende pijnbestrijding. De mommy's op de redactie en in de Mombitious Facebook-community deelden hun ervaringen!

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling is de keuze qua pijnbestrijding wat beperkter. Bij het gebruik van de meeste pijnbestrijding wordt je bevalling namelijk medisch, en dit moet dan altijd gebeuren in het ziekenhuis. Je kunt dan ook niet meer worden begeleid door je eigen verloskundige. Thuis is de bevalling helemaal 'natuurlijk' dus zou je eerder natuurlijke pijnbestrijding moeten overwegen. Wanneer je ontspannen bent is de bevalling minder pijnlijk. Dit kan door afleiding te zoeken, zoals tv kijken, lekker lachen (wanneer dit nog kan) of je bakt gewoon een taart zoals Sarah deed!

Ik was gewoon aan het kletsen met mijn man en tv aan het kijken - Tineke

Een goede begeleiding is hierbij het halve werk. Dit kan zijn door de verloskundige, kraamhulp, een doula, je partner of een vriend(in) of familielid. Ook een goede voorbereiding kan dan van pas komen. Tijdens een zwangerschapscursus kun je bepaalde ademhalingsoefeningen en houdingen uitproberen die je tijdens de bevalling helpen ontspannen. Verder kan een goede massage, een warm bad of douche ook wonderen doen.

Mijn vriend heeft mijn rug helemaal beurs gewreven, huid was zelfs wat geschaafd, maar als hij niet zo hard wreef hield ik het niet uit - Anne

Tip: laat je partner knijpen in je hand! Normaal wil jij graag knijpen, maar je gaat hierdoor allerlei (bekken)spieren aanspannen en bent niet meer ontspannen! - Marleen

Andere mogelijkheden voor pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling zijn:

  • Hypnose - Ontspannen bevallen met hypnobirth
  • Acupressuur - Door een cursus acupressuur te volgen met je partner kun je zelf door het indrukken van acupunctuurpunten pijn en stress bestrijden tijdens je bevalling. 
  • Acupunctuur - Ook kun je een acupunctuurbehandeling krijgen bij de start van je bevalling.
  • Aromatherapie - Een behandeling met geuren wat kan bijdragen tot pijnverlichting, bevorderen van ontsluiting en extra energie.
  • Waterinjecties - Door steriele waterinjecties in je onderrug wordt voornamelijk pijn door rugweeën verminderd.
  • TENS (Transcutane Elektrische Neuro Simulatie) - Met behulp van kleine elektrische stroompjes wordt de pijn verminderd. Je kunt de TENS kopen, huren en sommige verloskundigenpraktijken lenen dit zelfs gratis uit. Sommige vrouwen zweren bij de TENS, maar niet iedereen is er mee geholpen.

TENS had ik ook aangeschaft, maar ik vond het vooral gruwelijk irritant en pijnlijk. Hier was dat geen succes - Meryem

Pijnbestrijding bij een ziekenhuisbevalling

In het ziekenhuis heb je qua pijnbestrijding bij bevalling al wat meer keus. Hier zijn namelijk specialisten aanwezig die dit kunnen toedienen en monitoren. Sommige pijnbestrijding heeft risico's voor je baby, maar lang niet allemaal. Wel kan de werking bij iedere vrouw verschillen en zitten overal dus voor- en nadelen aan.

Ruggenprik

De meest bekende vorm van pijnbestrijding tijdens je bevalling is de ruggenprik. Deze kan op 2 manieren worden toegepast. Bij een vaginale bevalling krijg je een epidurale ruggenprik. Hierbij wordt de pijn onderdrukt, maar houdt je nog wel controle over je spieren. Wanneer je een keizersnede nodig hebt dan krijg je spinale anesthesie. Dan kun je je onderlichaam helemaal niet meer bewegen, maar je hoeft dan natuurlijk ook niet te persen. De meningen over een ruggenprik zijn erg verdeeld. De een ziet het echt niet zitten, omdat je dan bijvoorbeeld niet meer kunt rondlopen. De ander zou het niet meer zonder willen, zoals Elise. 

Ik wilde t liefst geen pijnbestrijding maar wat was ik blij met de ruggenprik!! Echt de hemel - Elise

Een ruggenprik kan de pijn heel erg verlichten. De meeste vrouwen kunnen zelfs door de weeën heen slapen. Soms is het simpelweg te laat voor een ruggenprik, of wordt hij verkeerd gezet en helpt hij niet optimaal. Vervelende bijwerkingen bij een ruggenprik kunnen ook voorkomen in de vorm van een sterk dalende bloeddruk waardoor je kunt flauwvallen, moeilijk ademhalen en een vertraagde hartslag krijgt. Tijdens het zetten van de ruggenprik kan er ook een gaatje in het ruggenvlies ontstaan. Dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben en, in zeldzame gevallen, abcesvorming waardoor een bloeding kan ontstaan. Er zijn geen risico's voor je baby bekend bij een ruggenprik. 

Pethidine

Wil je wel een vorm van pijnbestrijding, maar is een ruggenprik je iets te ingrijpend? Dan kun je ook een Pethidine prik krijgen. Dit is een injectie in je been wat een soortgelijke werking als morfine heeft. Dit onderdrukt de pijn en haalt de scherpe kantjes er vanaf. Pethidine wordt alleen toegediend tijdens de ontsluitingsfase en werkt binnen een kwartier. De duur van de werking is 2 tot 4 uur. De nadelen van Pethidine zijn dat je niet meer mag rondlopen. Je kunt er misselijk en duizelig van worden of hoofdpijn krijgen. Ook kan het zijn dat je baby na de geboorte niet direct aan de borst wilt drinken.

Het pijnpompje: Remifentanil

Het pijnpompje is ook een vorm van pijnbestrijding die je zelf kan bedienen. Via het pompje kun je zelf bedienen hoeveel Remifentanil je krijgt toegediend via een infuus. Dit kan de ergste pijn van de weeën opvangen, maar je moet wel goed kunnen timen! Zoals bij alle pijnbestrijding zijn er ook weer voor- en tegenstanders van het pijnpompje. Je kunt er namelijk een beetje high, maar ook best misselijk van worden. 

Ik vond de pijnpomp "heerlijk"! Je word er wel een beetje "high" van - Lynette

Heb mij over laten halen voor het pompje. Verschrikkelijk! Nooit meer. Voor de pijn help het niet en supermisselijk - Kristel

Lachgas

Het gebruik van lachgas tijdens een bevalling is relatief nieuw in Nederland. Via een maskertje kun je lachgas, een mengsel van zuurstof en stikstofoxide, inademen. Dit onderdrukt de pijn. Het werkt erg snel maar ook erg kort. Het heeft geen gevolgen voor je baby, je kunt er alleen een beetje misselijk van worden. 

Weet jij al welke soort pijnbestrijding jij zou willen? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

18 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.