Strippen om bevalling op gang te brengen

Strippen om bevalling op gang te brengen

Strippen is typisch een begrip dat je pas aan het einde van je zwangerschap leert kennen. Met strippen kan de bevalling op gang gebracht worden. We vertellen je hoe het werkt en hoe het voelt!

Als je bijna de uitgerekende datum aantikt en er zijn nog geen tekenen dat de bevalling zich snel zal aandienen, kan de verloskundige je 'strippen'. Wat is het precies, vanaf wanneer kan het en vooral: werkt het? Alles over strippen om de bevalling op gang te brengen!

Strippen door verloskundige

Je kent vast de dingen wel die de bevalling kunnen opwekken: veel wandelen, ananas eten, seks... Maar alleen van strippen is bewezen dat het nét dat zetje kan geven om de bevalling te laten beginnen. Het werkt zo: de vliezen van de vruchtzak waarin de baby 9 maanden lang vertoeft, zitten vast aan de binnenkant van de baarmoeder. Wanneer je gestript wordt, probeert de verloskundige met haar vingers die vliezen los te maken. Dit gaat het beste als je al wat ontsluiting hebt. Het strippen zorgt ervoor dat er een stofje vrij komt in je lichaam dat de baarmoedermond rijper maakt. Hierdoor kunnen de weeën beginnen. 

Strippen - en dan?

Of dat ook echt gebeurt, is niet met zekerheid te zeggen. Misschien zit je baby nog lekker en vindt 'ie dat het zijn tijd nog niet is. Bij de ene hoogzwangere vrouw zorgt strippen ervoor dat de weeën binnen 1 of 2 dagen beginnen, bij de andere blijft het rustig. Normaal gesproken zou binnen 48 uur na het strippen de bevalling op gang komen.

Strippen met 38, 39 of 40 weken

Natuurlijk ben je op het einde van je zwangerschap ongeduldig en kun je niet wachten om je kindje te verwelkomen. Aftellen duurt lang! Daarom kan het best verleidelijk zijn om als je 38 of 39 weken zwanger bent al een strippoging te doen. Misschien dat je verloskundige best voor je wil kijken wat ze kan doen, maar heb niet al te hoge verwachtingen. Strippen is het meest zinvol gebleken wanneer je tussen de 41 en 42 weken zwanger bent. Het is daarom vooral een laatste hulpmiddel om het medisch inleiden van de bevalling te voorkomen.

Ervaring met strippen - strippen geslaagd?

Mijn verloskundige begon vlak voor mijn uitgerekende datum over strippen. 'Wel ja, laten we een poging wagen,' dacht ik. Het had geen effect, maar ik had dan ook nog helemaal geen ontsluiting. Een weekje later, toen ik ruim 40 weken zwanger was, volgde strippoging nummer 2. Maar ook nu bleef Lonne lekker zitten waar ze zat. De weeën begonnen toen ik 41+3 was, maar daar was geen strippoging meer aan vooraf gegaan.    

Gabriëlle: 'Ik werd vier dagen na mijn uitgerekende datum gestript. Dat was op een dinsdag. Er wordt dan gezegd dat het tot 48 uur kan duren. En ja hoor, woensdagnacht begonnen de weeën. Geslaagd!'

Daisy: 'Rond 41 weken werd ik voor de eerste keer gestript bij de verloskundige. Nul effect. De tweede keer gebeurde het in het ziekenhuis waar ik was voor een vruchtwaterpunctie. Toen was ik al 41+6. De volgende dag begon de bevalling!'

Doet strippen pijn?

Je voelt het wel even, zeggen de meeste verloskundigen. Maar als je het ons vraagt is het wel een tandje erger dan 'even iets voelen'. Er zit iemand diep in je vaginamond te woelen met haar vingers. Dat kan echt wel even een pijnlijk gevoel geven. Bij Daisy stonden de tranen bijvoorbeeld in haar ogen. Dus ja, het is best pijnlijk. Maar hey, dat is een bevalling ook... 

Rosanne Buitendijk

Door

08 oktober 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.