39 weken zwanger

39 weken zwanger

"Hallo baby, kom je al bijna? Ik ben wel een beetje klaar met dat zwanger zijn."

Je bent 39 weken zwanger deze week. De huid van je baby'tje wordt nu wittig en zijn hersenen groeien nog steeds elke week. Jij bent na 39 weken redelijk op en hoopt dat je je baby'tje snel in je armen kan nemen. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de negenendertigste week van je zwangerschap.

DE GROEI VAN JE BABY

WIST JE DAT:

Je baby nu zo groot is als een pompoen, zo'n 50,5 cm?

Je baby heeft het erg krap in je baarmoeder, dus hij zal niet meer veel in de lengte groeien. De hersenen daarentegen groeien enorm waardoor je baby met de week slimmer wordt. Daarnaast kan je kindje nu waarschijnlijk ook zijn beentjes en armpjes buigen en kunnen de nageltjes nu tot boven de vingertoppen zijn gegroeid. 

De huid van je baby was doorzichtig, werd toen roze en nu zal deze wittig worden. Ook wanneer je een donker kindje verwacht, wordt de huid eerst wit en wordt hij wittig geboren. Pas na de geboorte ontwikkelt je baby pigment en zal hij getint worden. Dus dads, niet meteen in paniek raken wanneer je baby wittig geboren wordt, maar je een getinte baby verwacht! 

negenendertig weken zwanger

Het kan écht ieder moment gebeuren, en daar ben je waarschijnlijk ook wel blij mee. Na 39 weken zwanger zijn heb je het ook wel een beetje gehad. Al dat maagzuur, opgehoopte vocht, slapeloze nachten en ga zo maar door, die baby mag er ondertussen wel uit! 

Wat zijn dan de tekenen dat je bevalling gaat beginnen? Het meest overduidelijk zijn je vliezen die breken, maar ook diarree of misselijkheid, krampen die voelen als een ongesteldheid die gaat beginnen, bloederig slijm uit je vagina of verlies van de slijmprop wijzen erop dat je bevalling kan gaan beginnen. Met de nadruk op KAN, deze factoren zijn niet heel betrouwbaar en er is niet te zeggen wanneer de bevalling plaats vindt. Helaas kan het na een van deze tekenen zelfs nog twee weken duren voordat de echte weeën beginnen. Lees hier meer over de eerste tekenen van de bevalling.

Blijf bewegen

Met 39 weken zwanger zijn is beweging waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Je wordt er denk ik ook niet zo blij van dat we je nu vertellen dat beweging nog steeds erg belangrijk is. Ga bijvoorbeeld lekker zwemmen, in het water is je buik niet zo zwaar en geeft het ook wat ontspanning.

TO DO

39 weken zwanger

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de negenendertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 40 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

06 januari 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.