Zelf weeën opwekken? - Zo bevorder je de bevalling

Zelf weeën opwekken? - Zo bevorder je de bevalling

Je helemaal volproppen met ananas, een dansje doen op Michael Jackson of een orgasme krijgen? Vrouwen doen de gekste dingen om de weeën op te wekken. Wat is een aanrader en wat kan je beter laten?

Als je bijna bij je uitgerekende datum bent, begint het Grote Wachten. Wanneer komen de voorweeën? Wanneer komen de echte weeën en weet je dat je gaat bevallen? Kan je echt niet wachten? Dan zijn er een aantal methodes die kunnen helpen om weeën op te wekken. 

Bijna al deze methodes zijn (nog) niet wetenschappelijk bewezen en tot nu toe dus fabeltjes. Daarnaast zijn sommige methodes juist risicovol voor je baby, dus bespreek de methode die je uit wil testen altijd met je arts of verloskundige

KRUIDEN IN OLIE

Er zijn verschillende kruiden in oliën die de bevalling op kunnen wekken, bijvoorbeeld aloë vera, olijfolie, oregano, basilicum, balsamico-azijn en teunisbloemolie. Als je deze oliën eet, zou dat je baarmoedermond week maken. Het is echter niet bewezen of dit werkt en of dit schadelijk is, dus overleg altijd even met je arts of verloskundige voordat je dit probeert. 

WONDEROLIE

Een middel dat ook vaak wordt aangeraden op fora is het gebruik van wonderolie. Je krijgt hier buikkrampen van en hierdoor zou je baarmoeder gaan samentrekken. De meningen over het wel of niet gebruiken van wonderolie lopen uiteen, omdat sommige mensen beweren dat je een verhoogt risico hebt dat je baby in het vruchtwater poept. Wij raden het gebruik van wonderolie daarom ook af. 

VOLLE MAAN

Het is niet duidelijk of dit een fabel of een feit is, maar het is wel heel opvallend dat er meer kinderen geboren worden tijdens een volle maan. Als je dus hoogzwanger bent en er is een volle maan, kan het geen kwaad om even te kijken. Wie weet? 

Ananas of bitter lemon eten en drinken

Als je ananas of bitter lemon eet of drinkt heb je kans dat je weeën sneller op gang komen. In deze producten zit namelijk de stof kinine, die wee-opwekkend zou werken. Overige dingen die worden aangeraden zijn het drinken van frambozenbladthee, het eten van bruine bonen of het eten van scherpe dingen zoals Spaanse pepers. Overigens moet je wel enorme hoeveelheden innemen als je wil dat dit werkt, maar te veel van deze producten is weer niet goed voor je lichaam. Of dit dus zo'n handige methode is valt te betwisten. 

ACUPUNCTUUR

Van een acupunctuur-sessie schijnt de stof oxytocin vrij te komen waardoor je weeën ook op gang te komen. Dit is natuurlijk niet iets wat je thuis moet uitproberen, maar door een professional zou moeten laten doen. Een voorwaarde hierbij is dat je baarmoedermond al rijp moet zijn voor de bevalling, dus je moet al dicht in de buurt van je uitgerekende datum zitten. 

Seks

Een manier die nooit kwaad kan om te proberen is het hebben van seks. Als je seks hebt vlak voor je uitgerekende datum kan je weeën opwekken. De stof prostaglandine in sperma zorgt voor weeën, net als een orgasme. 

Let alleen wel op dat je geen seks meer hebt als je vliezen gebroken zijn, dit kan infecties veroorzaken.

Bewegen

Dans, spring, beweeg! Als je veel beweegt, met name traplopen en dansen, schijnt je kleine makkelijker in te dalen. Ook komt er meer druk op je baarmoedermond te staan, die daardoor sneller week wordt. Bijkomend voordeel is dat je doorbloeding beter is en de afvoer van overtollig vocht sneller gaat. Oh, het is ook nog goed voor je conditie. Eigenlijk geen reden om het niet te doen toch?

Sporten

Naast gewoon bewegen zijn er ook een aantal fitness-oefeningen die je kan doen om de bevalling op te wekken. Ook hier geldt weer dat je baarmoeder al klaar moet zijn voor de bevalling, dus je moet al dicht in de buurt van je uitgerekende datum zitten. Check de video hierboven voor de oefeningen die je kan doen. 

massage

In je handen en voeten heb je bepaalde drukpunten die ervoor kunnen zorgen dat je weeën krijgt. Deze drukpunten masseren stimuleert je baarmoeder om samen te trekken. Hetzelfde geldt voor je tepels. Als je je tepels masseert maakt dit de stof oxytocine vrij, wat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt. Houd er wel rekening mee dat je zo'n drie uur per dag moet masseren. 

Op hakken lopen

Een andere methode die sommige vrouwen toepassen is het lopen op hakken. Doordat je bekken zo iets gekanteld wordt, zou er ook meer druk op de baarmoedermond komen te staan. Hierdoor kan je baby makkelijker indalen. Op hakken lopen raden we echter af, omdat je dan meer kans hebt op spataderen en bekkeninstabiliteit. Lees er alles over in ons artikel hakken dragen tijdens je zwangerschap

Homeopathie

Het middel caulophyllum zou kunnen helpen om de baarmoedermond te laten rijpen. Het is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en als je dit wil gebruiken, dan kan je dat vanaf week 37 van je zwangerschap doen. Het is echter nooit bewezen of het werkt. 

zelf Weeën opwekken of wachten? 

Deze methodes zijn erg leuk om te proberen, maar als het niet werkt wees dan niet teleurgesteld. Je hebt in ieder geval weer wat afleiding gehad en waarschijnlijk ook een hoop lol en ontspanning. In de meeste gevallen moet je toch gewoon wachten tot het zover is. 

Heb jij nog een leuke tip of wijsheid uit de tijd van je oma om de bevalling op gang te brengen? We horen het graag.  

Daisy van Schaijik

Door

31 december 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.