Hakken dragen tijdens zwangerschap - wel of niet?

Hakken dragen tijdens zwangerschap - wel of niet?

Hakken zijn mooi en zeker ook leuk, maar is het verstandig om ze te dragen wanneer je zwanger bent? Je kunt er namelijk wat klachten van krijgen.

Hakken dragen tijdens zwangerschap, is het done of not done? Veel vrouwen zullen tijdens de zwangerschap maar wat graag de sneakers uit de kast trekken, maar sommigen kunnen gewoon niet zonder hun favo killer heels. Kan het eigenlijk kwaad om hakken te blijven dragen of moet je op een gegeven moment toch aan de sneaker? 

Als je de zwangerschapsfoto's van celebrity's ziet zijn hakken eerder gewoonte dan uitzondering. Kate Middleton, Jessica Simpson en Kim Kardashian werden bijna alleen maar met hakken gespot, hoe groot de buik ook werd. En als zij er nog mee lopen, dan kun jij het toch ook wel?

Mag ik hakken blijven dragen als ik zwanger ben?

In principe wel. Je kunt gewoon hakken blijven dragen tijdens je zwangerschap. Doe, zeker aan het begin van je zwangerschap, vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Loop jij nog supermakkelijk en stevig op hakken de eerste maanden, dan kan je ze zeker blijven dragen. In de laatste twee maanden kan je beter overstappen op plattere schoenen. Waarom? Omdat je mede dankzij je grotere buik en zwangerschapshormonen een aantal symptomen kan krijgen die erger worden door het dragen van hoge hakken.

Rug- en spierpijn

Dankzij de zwangerschapshormonen die je lichaam nu in grote mate aanmaakt worden de spieren in je onderrug en onderbuik iets slapper zodat je buik kan gaan groeien. Die hormonen beïnvloeden ook de spieren in je onderbenen, voeten en enkels. Als spieren in je onderbenen slapper worden dan kunnen je voeten uitdijen en de kracht in je enkels kan verdwijnen. Als je dan op hakken loopt zal het gevaarlijker en minder comfortabel zijn dan voor de zwangerschap. Door het dragen van hakken zorg je ook voor meer druk op de spieren in je onderrug, wat voor spierpijn kan zorgen.

Bekken uit evenwicht

Hoe hoger de hak is, hoe meer je lichaam naar voren wordt geduwd. Met een zwangerschap zal dit alleen maar erger zijn. Hierdoor moet je constant naar achteren leunen om niet voorover te vallen. Dit kan je bekken uit evenwicht brengen, met bekkeninstabiliteit tot gevolg. De een heeft hier wel last van, de ander niet. De een kan dit al krijgen als ze op platte schoenen loopt tijdens de zwangerschap, de ander heeft nergens last van terwijl ze op hoge hakken loopt. Dit verschilt enorm per individu, dus het is lastig daar iets definitiefs over te zeggen.

Knellende voeten

Het klinkt heel gek, maar tijdens je zwangerschap kunnen je voeten ook iets gaan groeien. Dit wordt vaak geassocieerd met de hormonen die in je lichaam vrijkomen om je spieren te verslappen. Als je dan nog probeert die voeten in hakken te duwen kunnen ze erg gaan knellen.

Lees ook: Bijzondere zwangerschapskwaaltjes

Minder balans

Jij gaat nooit zonder hakken de deur uit, en balanceren op 8 cm hoge palen gaat jou goed af. Maar tijdens je zwangerschap zal je merken dat je balans minder wordt. Je spieren zijn iets slapper, maar moeten er wel voor zorgen dat jij met die groeiende buik overeind blijft. Diezelfde buik zorgt er ook voor dat het zwaartepunt van je lichaam verandert. Door hoge hakken te dragen kun je daardoor makkelijker vallen of struikelen.

Vasthouden van vocht

Dezelfde zwaartekracht die je voeten stevig op de grond houdt zal ook extra water naar je onderlichaam trekken. Als je voeten breder en langer worden zal het voor liefhebbers van hakken moeilijk worden nog comfortabel te lopen. Die grotere voeten in hakken proppen kan leiden tot zwelling.

Spataderen

Tijdens je zwangerschap maak je veel meer bloed aan (voor jou en de baby natuurlijk), dus je bloedvaten worden wijder om het bloed sneller rond te pompen. Wijder betekend in dit geval ook dunner, en als je hakken blijft dragen komt er nog meer druk op die bloedvaten te staan. Het gevolg is dat je meer kans hebt op spataderen.

Fijne alternatieven voor hakken

Sneakerhakken, of wedges zoals ze ook wel genoemd worden, zijn een leuk en fijn alternatief voor hoge hakken. Wedges zijn stabieler dan stiletto's met dunne hakken. Maar, we moeten er wel bij zeggen dat je zelfs de wedges beter kan laten staan de laatste twee maanden. Draag ze bijvoorbeeld alleen naar een feestje (net als de celebs) en draag thuis gewoon comfortabele lage schoenen.

Lees ook: Stappen voor en na je zwangerschap - de verschillen!

Gezonde voeten tijdens de zwangerschap

  • Draag comfortabele, ondersteunende schoenen met een riempje of veters. Schoenen met extra schokdemping en een stevige hiel zijn extra belangrijk. Bijvoorbeeld deze supercute pastel sneakers!
  • Draag schoenen met een hak van ongeveer 3 cm (maximaal) zodat het gewicht gelijkmatig over de voet verdeeld wordt.
  • Vermijd het dragen van hoge hakken, dit kan onnodige druk op de gewrichten zetten.
  • Vermijd ook het kruisen van de benen of enkels bij het zitten.
  • Beweeg je benen en enkels regelmatig, zelfs als je stilzit. (bijvoorbeeld door je enkels te draaien of je benen even te liften). Dit kan helpen eventuele zwellingen te verminderen.
  • Zorg dat je genoeg ruimte (1 cm) hebt tussen je langste teen en het uiteinde van je schoen.

Droegen jullie hakken tijdens de zwangerschap? Tot hoeveel maanden? Laat een reactie achter!

Redactie MiniMe.nl

Door

22 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.