Kinetisch zand

Met zand spelen hoeft niet meer buiten, maar kan nu ook binnen zonder dat je huis vol met zand ligt. Dankzij Kinetisch zand.

Misschien heb je er al wel van gehoord, misschien ook niet, maar kinetisch zand is razend populair aan het worden in Nederland. Diverse webshops bieden het 'speelgoed' al aan en het is ondertussen in alle speelgoedwinkels te krijgen. Maar wat is het precies?

Kinetisch zand

Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is: zand, klei, deeg? Hmm, kinetisch zand is het eigenlijk allemaal. Dit zand kan je gebruiken om mee te kleien, bouwen en vormpjes mee maken. Het zand droogt niet uit zoals klei en lijkt bijna te leven als je ermee speelt. Op dit moment hebben we in de winkels alleen nog de zandkleur gezien, maar er zijn ook verschillende kleuren beschikbaar (o.a. bij kgrolf is het wat fijnere deltazand verkrijgbaar). Komt ongetwijfeld ook naar de speelgoedwinkels!

Waarom is kinetisch zand goed voor kinderen?

Spelen met zand in het algemeen is goed voor de fijne motoriek van kinderen. Ook helpt dit zand enorm bij het creatief spelen. Je geeft kinderen gewoon dit zand en laat ze lekker hun gang gaan. Er zijn geen regels, ze mogen bouwen wat ze willen maar kunnen er ook gewoon in knijpen en door hun handen laten glippen. Eigenlijk moet je dit gewoon uitproberen om te weten hoe leuk het is, maar de video hieronder laat in ieder geval zien wat je allemaal met kinetisch zand kan.

Plus- en minpunten kinetisch zand

Er zijn nog een aantal grote pluspunten te noemen:

  • Het is niet giftig (een hap nemen is dus niet ernstig),
  • plakt niet aan handen of kleding,
  • is heel makkelijk op te ruimen,
  • het zand plakt alleen aan zichzelf,
  • is geschikt voor kinderen met allergieën (tarwe en glutenvrij)

Enige nadeel: het is vrij prijzig. Een kilo van dit magische zand kost 14,95 bij trendyspeelgoed.nl. Maar als je het vergelijkt met klei dan valt het wel weer mee.

Eigenschappen kinetisch zand

Voor ouders die het verhaaltje kennen van een kind dat buiten in de zandbak heeft gespeeld en vervolgens zijn schoenen midden in de woonkamer uittrekt... Kinetisch zand kan dan een prima oplossing zijn! Het bestaat voor 98% uit gewoon zand en de overige 2% zijn 'geheime ingrediënten' (lijkt veel op gemalen mosselschelpen maar net niet) die het zand een losse, luchtige structuur geven zonder de stevigheid te verliezen. Je kan er vormpjes mee maken en als je er weer goed in knijpt valt het weer uit elkaar. Het grote voordeel tegenover klei en zand is dat het wel de stevigheid van klei heeft, maar zodra je er goed in knijpt uit elkaar valt als zand.

Lees ook: Angel sand.

Door

07 november 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.