Zwangerschapskleding | Deze items heb je nodig!

Zwangerschapskleding | Deze items heb je nodig!

Hippe zwangerschapskleding? Het bestaat! Wij showen onze favoriete items en geven je een checklist. De items die je écht nodig hebt op een rij!

Zwangerschapskleding: you hate it or you love it. Maar je kunt er niet omheen, sommige items heb je nou eenmaal écht nodig omdat een maatje groter niet voldoet. Wij zetten op een rij welke zwangerschapskleding onmisbaar is en vanaf wanneer je dit ongeveer moet aanschaffen!

spijkerjurk zwangerschapsjurk

Zwangerschapskleding checklist

Handig overzicht: wat heb je nodig qua zwangerschapskleding en wanneer?

En natúúrlijk verschilt dit per vrouw, maakt het uit of je voor de eerste, tweede, derde of vierde keer zwanger bent én hangt het af van wat je al in de kast hebt hangen. Het zijn gemiddeldes, maar wel een handige houvast!

  • 3x BH's - vanaf 10 weken
  • 7x onderbroeken - vanaf 15 weken
  • 3-4x zwangerschapsbroeken - vanaf week 8-12
  • 1x panty - vanaf week 8-12
  • 5x tops (t-shirt ,trui ,jurkje) - week 15-20 
  • 1x jas (in de winter) - week 28 

Zwangerschapsondergoed  

Tijdens je zwangerschap kun je een paar cupmaten groeien. Al aan het begin van je zwangerschap worden je borsten voller en je gaat dus al snel merken dat jouw lievelingsbeha's niet meer fijn zitten. Zo'n beetje rond de 10e tot 14e week wordt het tijd voor een paar nieuwe, grotere beha's.

Denk niet dat je dan gecoverd bent: het kan goed zijn dat hoe verder je zwangerschap vordert, je nog een cupmaat groeit. Zeker tegen het einde van de zwangerschap en wanneer je kindje net geboren is en je borstvoeding geeft, zullen je borsten voller dan ooit zijn. 

Het is geen geheim dat je tijdens je zwangerschap wat kilo's gaat aankomen. Die extra kilo's zitten niet altijd alleen maar op je buik, het kan ook heel goed dat er iets naar je billen gaat. Je fancy slipjes zitten dan niet zo prettig meer. Wat rekbaar, comfortabel (en mooi!) ondergoed is dan ook zeker een fijne aanschaf.

Zwangerschapsbroeken

Bij een eerste zwangerschap dragen vrouwen gemiddeld tot week 12 nog in hun eigen broek. Bij een volgende zwangerschap gaat dat sneller. De zwangerschapsbroek is meestal het eerste kledingstuk dat aan de zwangerschapsgarderobe wordt toegevoegd. Niets is zo irritant als een broek die knelt en niet lekker zit!

Je kunt nog een tijdje je favoriete broeken blijven dragen door een elastiekje door het knoopsgat te halen. Dit elastiekje maak je aan de knoop vast. Draag een lang shirt of doe er een riem overheen en niemand die het ziet.

 

Zwangerschapspanty

Als je wel eens een jurk of rokje draagt, zul je al heel gauw merken dat normale panty's niet meer prettig zitten. Meestal draag je deze over je buik en dat gaat snel knellen. Gelukkig zijn er hele fijne panty's en leggings voor tijdens je zwangerschap met extra ruimte voor je buik. Ook al heel fijn als je buik nog amper zichtbaar is! 

T-shirts en truien tijdens zwangerschap

Misschien vind je het leuk om een paar mooie zwangerschapstops aan te schaffen waar je buik mooi in uitkomt. Want eerlijk is eerlijk, met T-shirts en truien in een maatje groter kun je nog lang de 'is ze nou aangekomen of is ze zwanger?-look' hebben. Het is heel slim om een aantal elastische basics in de kast te hebben. Daarover kun je leuke jasjes, bloezen en vestjes dragen die je outfit net wat meer af maken.

Zwangerschapsjurken

Ook zwangerschapsjurkjes zijn een aanrader. Hier kun je je hele zwangerschap mee vooruit. Ongeveer vanaf week 30, wanneer je buik echt flink rond en bol is, kan het steeds lastiger worden om je buik te kleden en ben je alle combinaties die je de afgelopen tijd gemaakt hebt wel zat.

Je denkt misschien: het is zonde om voor die paar weken nog iets nieuws te kopen, maar waarom zou je het niet doen? Je mag jezelf best wel een cadeautje geven! En na je zwangerschap kun je je garderobe zo verkopen op Marktplaats zodat je er toch nog iets voor terugkrijgt. 

Zwanger: nieuwe jas?

Heb je een nieuwe jas nodig als je zwanger bent? Dat ligt helemaal aan de periode waarin je zwanger bent en uitgerekend bent. Vallen de laatste maanden van jouw zwangerschap middenin de winter en is je buik zo groot dat een normale jas echt niet dicht gaat, dan is een zwangerschapsjas een fijne aankoop.

Je vindt het misschien zonde van het geld, maar bedenk dat je een jas élke dag aan hebt. In the end draag je een jas misschien nog wel vaker dan die zwangerschapsjeans. In de overige maanden kom je er waarschijnlijk prima mee weg om je normale jas open te dragen met een fijne sjaal voor koudere dagen. 

Grotere schoenmaat door zwangerschap

Laten we de schoenen niet vergeten! Je denkt misschien: gelukkig kan ik al mijn schoenen nog wél gewoon aan, maar helaas: dat hoeft niet zo te zijn. Een zwangerschap kan er namelijk voor zorgen dat je voeten groeien. Koop dus niet blind je oude vertrouwde maat wanneer je schoenen gaat shoppen.

Loop jij het liefst op hakken? Tijdens je zwangerschap kan het slim zijn om vaker voor platte schoenen te kiezen, zéker als je last hebt van je bekken.

witte positiejurk

ZWANGERSCHAPSKLEDING TIPS

  • Broeken met een hoge buikband of een lage buikband? Kies voor een optie met een hoge buikband te kiezen, omdat dit extra ondersteuning biedt, vooral tijdens het werk of bij het sporten. Als je echter een meer ontspannen pasvorm wilt, bijvoorbeeld voor thuis, dan is de optie met een lage buikband ook een goede keuze!
  • Hoe kies je de juiste maat? Meestal is de regel dat je de maat moet kopen die je over het algemeen draagt en het wordt niet aanbevolen om een maat of twee groter te kopen, omdat zwangerschapskleding is ontworpen met het zwangere lichaam in gedachten. Het is echter een goed idee om snel naar de maattabel te kijken en jezelf de moeite van het ruilen van de producten voor een andere maat te besparen!
  • Welke stof moet je kiezen? Van nature denken mensen bij synthetische vezels zoals polyamide aan iets negatiefs, maar in werkelijkheid is de technologie erachter nu zo geavanceerd dat het ook grote voordelen heeft, zoals rekbaarheid, duurzaamheid, geen kreuken en minder waterverbruik in de productie (vergeleken met de meeste katoenen stoffen). Beperk jezelf dus niet! Maar probeer verschillende stoffen en stijlen uit en ontdek zo wat voor jou persoonlijk het beste is!

HIPPE ZWANGERSCHAPSKLEDING 

Oké hip, is misschien niet meer zo'n hip woord. Maar toch blijft het de beste omschrijving van de leukste zwangerschapskleding. Van schattige tops met leuke prints tot comfortabele leggings in trendy kleuren, als je er beter uitziet dan voel je je ook beter! Wij raden dan ook aan om op zoek te gaan naar kleding die je echt leuk vindt! (PS: Wij hebben zo ook een leuk adresje voor je!) Met slimme ontwerpen die je groeiende buik omarmen en toch je stijlvolle look behouden, voel je je zelfverzekerd en modieus tijdens deze speciale periode. Dus vergeet de ouderwetse kleding en omarm de hippe kant van zwangerschapsmode - omdat moederschap nooit uit de mode raakt.

 

WAAR KOOP JE ZWANGERSCHAPSKLEDING?

Veel winkels verkopen zwangerschapskleding, meer dan je denkt! Maar dit is onze absolute favoriet!

MamaToBe

MamaToBe is een Nederlands merk voor zwangerschapsmode en 100% van de producten wordt gefabriceerd in de Europese Unie. Ze richten zich exclusief op mode voor zwangerschap en borstvoeding. Een groot pluspunt! Dit betekent namelijk dat al hun aandacht zit in de zwangerschapskleding zo mooi en fijn mogelijk maken! Hun hoofddoel is dan ook om comfort en stijl succesvol te combineren. Onze favoriet? De leuke zwangershapsjurkjes van dit merk! 

Veel van hun zwangerschapskleding heeft opties voor borstvoeding, zodat je ze niet alleen na de geboorte kunt dragen, maar ze ook het geven van borstvoeding gemakkelijker maken. Bovendien zijn hun patronen zo ontworpen dat de kleding zich aanpast aan het groeiende lichaam, maar nog meer, ze passen zich ook na de geboorte aan, zodat je ze jarenlang met plezier kunt dragen! Redenen genoeg om eens een kijkje te nemen op de website van MamaToBe! 

Sarah Glasbergen

Door

22 maart 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.