Zwangerschapskleding: dit heb je zeker nodig

Zwangerschapskleding: dit heb je zeker nodig

Je zwangerschap is een héle goede reden om eens goed voor jezelf te gaan shoppen. Wat heb je nou zeker nodig aan zwangerschapskleding en wanneer koop je het? We have the answers!

Zwangerschapskleding: you hate it or you love it. Maar je kunt er niet omheen, sommige items heb je nou eenmaal écht nodig omdat een maatje groter niet voldoet. Wij zetten op een rij welke zwangerschapskleding onmisbaar is en vanaf wanneer je dit ongeveer moet aanschaffen.

Zwanger? Kleding maatje groter

Met T-shirts en openvallende jasjes en vestjes kom je vaak nog prima weg in je eigen maat of een maatje groter. Het is gelukkig niet zo dat je álles wat in je kast ligt 9 maanden lang niet kunt dragen. 

Handig overzicht: wat heb je nodig qua zwangerschapskleding en wanneer?

En natúúrlijk verschilt dit per vrouw, maakt het uit of je voor de eerste, tweede, derde of vierde keer zwanger bent én hangt het af van wat je al in de kast hebt hangen. Het zijn gemiddeldes, maar wel een handige houvast.

Zwanger en lingerie 

Tijdens je zwangerschap kun je een paar cupmaten groeien. Al aan het begin van je zwangerschap worden je borsten voller en je gaat dus al snel merken dat jouw lievelingsbeha's niet meer fijn zitten. Zo'n beetje rond de 10e tot 14e week wordt het tijd voor een paar nieuwe, grotere beha's.

Denk niet dat je dan gecoverd bent: het kan goed zijn dat hoe verder je zwangerschap vordert, je nog een cupmaat groeit. Zeker tegen het einde van de zwangerschap en wanneer je kindje net geboren is en je borstvoeding geeft, zullen je borsten voller dan ooit zijn. 

Het is geen geheim dat je tijdens je zwangerschap wat kilo's gaat aankomen. Die extra kilo's zitten niet altijd alleen maar op je buik, het kan ook heel goed dat er iets naar je billen gaat. Je fancy slipjes zitten dan niet zo prettig meer. Wat rekbaar, comfortabel (en mooi!) ondergoed is dan ook zeker een fijne aanschaf. 

Een voedingsbeha zit ook tijdens je zwangerschap prettig. Je vindt deze bijvoorbeeld bij de Bijenkorf. Fijne boxers en hipsters voor tijdens je zwangerschap shop je hier

Zwangerschapsbroeken

Bij een eerste zwangerschap dragen vrouwen gemiddeld tot week 12 nog in hun eigen broek. Bij een volgende zwangerschap gaat dat sneller. De zwangerschapsbroek is meestal het eerste kledingstuk dat aan de zwangerschapsgarderobe wordt toegevoegd. Niets is zo irritant als een broek die knelt en niet lekker zit!

LEES OOK: Wanneer begint je buik te groeien als je zwanger bent?

Je kunt nog een tijdje je favoriete broeken blijven dragen door een elastiekje door het knoopsgat te halen. Dit elastiekje maak je aan de knoop vast. Draag een lang shirt of doe er een riem overheen en niemand die het ziet.

Zwangerschapspanty

Als je wel eens een jurk of rokje draagt, zul je al heel gauw merken dat normale panty's niet meer prettig zitten. Meestal draag je deze over je buik en dat gaat snel knellen. Gelukkig zijn er hele fijne panty's en leggings voor tijdens je zwangerschap met extra ruimte voor je buik. Ook al heel fijn als je buik nog amper zichtbaar is! 

T-shirts en truien tijdens zwangerschap

Misschien vind je het leuk om een paar mooie zwangerschapstops aan te schaffen waar je buik mooi in uitkomt. Want eerlijk is eerlijk, met T-shirts en truien in een maatje groter kun je nog lang de 'is ze nou aangekomen of is ze zwanger?-look' hebben. Het is heel slim om een aantal elastische basics in de kast te hebben. Daarover kun je leuke jasjes, bloezen en vestjes dragen die je outfit net wat meer af maken.

Jurkjes, tunieken en shirts

Ook zwangerschapsjurkjes zijn een aanrader. Hier kun je je hele zwangerschap mee vooruit. Ongeveer vanaf week 30, wanneer je buik echt flink rond en bol is, kan het steeds lastiger worden om je buik te kleden en ben je alle combinaties die je de afgelopen tijd gemaakt hebt wel zat.

LEES OOK: De leukste comfi zwangerschapsjurkjes

Je denkt misschien: het is zonde om voor die paar weken nog iets nieuws te kopen, maar waarom zou je het niet doen? Je mag jezelf best wel een cadeautje geven! En na je zwangerschap kun je je garderobe zo verkopen op Marktplaats zodat je er toch nog iets voor terugkrijgt. 

LEES OOK: Toffe zwangerschapsoutfits afgekeken van fashionbloggers

Zwanger: nieuwe jas?

Heb je een nieuwe jas nodig als je zwanger bent? Dat ligt helemaal aan de periode waarin je zwanger bent en uitgerekend bent. Vallen de laatste maanden van jouw zwangerschap middenin de winter en is je buik zo groot dat een normale jas echt niet dicht gaat, dan is een zwangerschapsjas een fijne aankoop.

Je vindt het misschien zonde van het geld, maar bedenk dat je een jas élke dag aan hebt. In the end draag je een jas misschien nog wel vaker dan die zwangerschapsjeans. In de overige maanden kom je er waarschijnlijk prima mee weg om je normale jas open te dragen met een fijne sjaal voor koudere dagen. 

Grotere schoenmaat door zwangerschap

Laten we de schoenen niet vergeten! Je denkt misschien: gelukkig kan ik al mijn schoenen nog wél gewoon aan, maar helaas: dat hoeft niet zo te zijn. Een zwangerschap kan er namelijk voor zorgen dat je voeten groeien. Koop dus niet blind je oude vertrouwde maat wanneer je schoenen gaat shoppen.

Loop jij het liefst op hakken? Tijdens je zwangerschap kan het slim zijn om vaker voor platte schoenen te kiezen, zéker als je last hebt van je bekken.

LEES OOKHakken dragen als je zwanger bent

Rosanne Buitendijk

Door

22 juli 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.