30 weken zwanger

30 weken zwanger

De hersenen van je kindje worden rimpeliger om ruimte te maken voor hersenweefsel. In deze week wordt je kindje veel slimmer.

Je bent 30 weken zwanger deze week. Het huidje van je baby wordt zachter en hij kan nu een vinger vastgrijpen! Brandend maagzuur is nu waarschijnlijk jouw grootste vijand. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de dertigste week van je zwangerschap. 

de groei van je baby

wist je dat:

Je baby is nu zo groot als een komkommer, zo'n 39,9 cm?

Met 30 weken zwanger zul je wel merken dat je baby heel druk is. Een schopje hier, een gekke beweging daar. Heel fijn dat je kind zo levendig en actief is, maar iets minder lekker wanneer hij net een schop geeft in je ribbenkast... 

Je kindje heeft de afgelopen weken veel vet erbij gekregen. De donshaartjes kunnen nu weg, want hij is in staat zichzelf warm te houden. Vanaf deze week zullen deze haartjes loslaten en in het vruchtwater terecht komen. Hierdoor komen de haartjes ook in de darmen van je kindje terecht. Dat is helemaal niet erg, op deze manier worden die alvast even getraind voor het echte werk. 

Hersenweefsel

Met 30 weken worden de hersentjes van je baby rimpeliger zodat er ruimte is voor hersenweefsel. Er vindt dus niet alleen een enorme groei in de lengte plaats, maar ook in de grootte van zijn hersenen. Je kindje wordt op deze manier heel snel veel slimmer. 

dertig weken zwanger

Met 30 weken kun je ook nog steeds duizelig worden. Dit kan te maken hebben met je verstoorde slaapritme of met een laag bloedsuikergehalte. Eet regelmatig om dit bloedsuikergehalte op peil te houden. Ook kan brandend maagzuur weer enorm opspelen. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen die de spieren in de lichaam laten ontspannen. De spieren in je spijverteringskanaal ontspannen zich ook en hierdoor gebeurt het sneller dat maagzuur omhoog komt. 

Gekke dromen

Droom je in deze week opeens over bevallen in de auto of andere gekke dingen die te maken hebben met je bevalling en kindje? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In week 30 kan het zijn dat je gek en heel levendig gaat dromen. Je bevalling is over ongeveer 10 weken en dat kan best een angstige gedachte zijn. In je slaap komen die angsten naar voren en zo kom je tot vervelende dromen of nachtmerries. 

Tip: Maak een testritje naar het ziekenhuis om te zien hoelang je erover doet. Zo stel je jezelf gerust en stoppen die vervelende nachtmerries misschien.

TO DO

  • Wil je een 4D echo laten maken? Oriënteer je dan nu alvast en plan een afspraak in. 
  • Regel het intakegesprek voor je kraamzorg. Tijdens dit gesprek wordt bepaald hoeveel uur kraamzorg je krijgt en wat jouw verwachtingen hiervan zijn. 
  • Als je een goede, zorgeloze zwangerschap hebt, kun je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Lees hier meer over thuis bevallen vs. een ziekenhuisbevalling.
  • Maak een voorraadje essentiële verzorgingsproducten voor je baby. Dan heb je het alvast in huis en hoef je de eerste paar dagen/weken met je kindje je daar geen zorgen over te maken! Dit zijn fijne babyproducten zonder irriterende ingrediënten zoals parfum.
  • Ken je de babynestjes? Misschien vind je het fijn om deze voor je baby aan te schaffen!
  • Bedenk of je 4 weken of 6 weken van te voren stopt met werken. Je werkgever vindt het vast fijn om dit tijdig te weten.

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de dertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 31 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

13 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.