31 weken zwanger

31 weken zwanger

De zintuigen van je kindje werken vanaf deze week allemaal en hij is lekker met het bewegen van zijn armen, benen en hoofdje.

Je bent 31 weken zwanger deze week. De vijf zintuigen van je kindje zijn nu helemaal 'af'! In deze laatste periode kan jij last krijgen van lekkende borsten en Braxton Hicks weeën. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de eenendertigste week van je zwangerschap. 

groei van je baby

wist je dat:

Je baby nu zo groot is als een kokosnoot, zo'n 41 cm?

In deze laatste periode ontwikkelen de hersenen en het zenuwstelsel van je baby zich nog volop. In deze week reageren de irissen van je kindje voor het eerst op licht! Je baby is actief bezig met het bewegen van armen en benen, hikken, zijn hoofd draaien, enzovoort. 's Nachts is dat niet altijd even fijn, maar onthoud dat het betekent dat je kleintje gezond is!

In deze weken begint je kleine een slaap- en beweegpatroon te ontwikkelen. De 'regel' is dat je je baby minstens zes keer per uur moet voelen bewegen. Ga nu vooral niet elk uur alle bewegingen tellen, maar houd dit in de gaten wanneer je iets minder activiteit voelt. Ga dan op je zij liggen en tel elke beweging, groot of klein.

eenendertig weken zwanger 

Tijdens het laatste trimester van je zwangerschap gaan je borsten alvast moedermelk aanmaken. Je cupmaat zal dan ook groeien en waarschijnlijk is het tijd om wat nieuwe zwangerschapsbeha's te kopen omdat je huidige lingerie niet fijn meer zit. Het kan zijn dat je dan last krijgt van lekkende borsten. Het vocht dat lekt is de eerste moedermelk, ook wel colostrum genoemd, en is gelig en dik. De ene vrouw lekt slechts een paar druppeltjes, bij de ander is dit veel meer. Je kunt zoogcompressen gebruiken om vlekken je kleding te voorkomen. Produceer je nog geen moedermelk? Maak je daar geen zorgen over, dit komt vanzelf wel. 

Raak je snel buiten adem of ben je heel kortademig? Het hormoon progestron is hier mede voor verantwoordelijk, die heeft invloed op je ademhaling. Daarnaast duwt je beweeglijke kindje tegen je middenrif, waardoor je longen zich niet helemaal kunnen uitzetten. Dat kan heel vervelend zijn. Daar bovenop kom je door al dat gewicht ook een stuk moeilijker vooruit. Luister naar je lichaam en zorg dat je jezelf niet te veel pusht. Bewegen is goed voor jou en je kindje, maar neem regelmatig pauzes om bij te komen. 

Tip: Last van rugpijn? Stretch regelmatig om je spieren goed op te rekken.

Braxton Hicks weeën

Al vanaf de zesde week van je zwangerschap kun je valse weeën krijgen. Deze worden ook wel Braxton Hicks weeën genoemd. In de zesde week voel je ze meestal nog niet, maar in de laatste maanden van je zwangerschap waarschijnlijk wel. Gedurende 1 á 2 minuten krijg je dan plotseling een harde buik en onderbuik en trekt je baarmoederspier samen. Deze weeën kunnen redelijk ongemakkelijk aanvoelen, maar zijn meestal niet pijnlijk.

De reden dat je deze weeën zo vroeg in je zwangerschap al hebt, is om te zorgen voor een betere bloeddoorstroming naar de placenta en baby. Ook wordt gedacht dat deze weeën helpen je baarmoederspieren te versterken en voor te bereiden op de bevalling.

Weetje: Braxton-Hicks weeeën kunnen aan het einde van je zwangerschap in intensiteit en hoeveelheid toenemen waardoor je ze kunt verwarren met echte weeën. Daarom hebben ze ook de naam `valse weeën`.

Lees hier meer over het herkennen van weeën.

TO DO

  • Heb je al bedacht of je je navelstrengbloed wilt doneren?
  • Wil je een 4D echo laten maken? Oriënteer je dan nu alvast en plan een afspraak in. 
  • Je kunt de schopjes van je baby bijhouden in een dagboek. Zo weet je of je baby genoeg beweegt. 
  • Weet je al welke dagen je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken? Dan is het handig om de opvang voor je kindje vast te leggen. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de eenendertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 32 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

13 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.