32 weken zwanger

32 weken zwanger

Je kindje wordt in deze laatste weken 2 keer zo zwaar als hij nu is. In de baarmoeder wordt het daarom ook steeds krapper.

Je bent 32 weken zwanger deze week. Je kindje blijft veel groeien in gewicht, vooral in gewicht. Het vet dat je kindje krijgt wordt nu ondoorzichtig! Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de tweeëndertigste week van je zwangerschap.

de groei van je baby

wist je dat:

Je baby nu even groot is als een krop andijvie, zo'n 42 cm?

Door de groei van je baby begint het een beetje krap te worden in de baarmoeder. Hoewel de bevalling nog even duurt, zijn jij en je kindje lichamelijk op verschillende vlakken hier al klaar voor, voor het geval dat je kindje besluit eerder te komen. 

Je baby heeft zich waarschijnlijk omgedraaid waardoor hij met zijn hoofdje naar beneden ligt. Dat is hartstikke goed, want deze ligging is voor de bevalling ideaal. In deze laatste paar weken zal de ruimte in je baarmoeder een stuk krapper worden. Het vet dat je baby'tje nu krijgt zal nu net als bij jou ondoorzichtig zijn.

tweeëndertig weken zwanger

Rond de 32 weken van je zwangerschap kunnen symptonen als maagzuur, moeheid, rugpijn en valse weeën weer toenemen. Je kindje groeit en dit merkt je lichaam. Doe rustig aan en neem rust als je lichaam inspanning even niet meer trekt. 

Nesteldrang

Met nog maar 10 weken te gaan, kan het zijn dat nesteldrang begint op te spelen. Nesteldrang is een soort oerinstinct wat een schoonmaak en koopwoede veroorzaakt bij zwangere vrouwen rond deze periode. Je krijgt zin om alles schoon te maken en alle nodige dingen te kopen om de ruimte voor te bereiden op je kindje. 

Hoe en waarom deze nesteldrang ontstaan is niet bekend, maar er is wel bewezen dat het geen fabeltje is. De ene vrouw merkt er vrij weinig van, de ander is de hele dag in de weer met de stofzuiger en vindt altijd wel iets dat nog nét even iets schoner kan. Het kan ook zijn dat je er bij je eerste zwangerschap niets van merkt, maar bij je tweede of derde plotseling wel.

Nesteldrang is vaak onschuldig, maar let wel op met schoonmaakmiddelen, verf, plekjes waar je niet zo goed bij kan én maak geen kattenbakken meer schoon! Luister naar je lichaam en laat het aan je partner over wanneer je niet meer kan of het te gevaarlijk is. 

Weetje: Je tepels zullen langzamerhand donkerder worden. Zo kan je kindje na de bevalling je tepels goed vinden om te drinken.

to do

  • Heb je al bedacht of je je navelstrengbloed wilt doneren?
  • Misschien word je binnenkort wel verrast met een babyshower!
  • Maak alvast een geboorteplan zodat je verloskundige weet wat je verwacht van alle hulpverleners. 
  • Je kunt de schopjes van je baby bijhouden in een dagboek. Zo weet je of je baby genoeg beweegt. 
  • Weet je al welke dagen je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken? Dan is het handig om de opvang voor je kindje vast te leggen. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de tweeëndertigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 33 weken zwanger bent.

Sanne 't Hooft

Door

28 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.