Navelstrengbloed doneren - wat is het en hoe doe je dat?

Navelstrengbloed doneren - wat is het en hoe doe je dat?

De navelstreng wordt na de bevalling weggegooid. Maar wist je dat je navelstrengbloed kan doneren, en hiermee bijdraagt aan de behandeling van leukemie? Lees alles over navelstrengbloed donatie.

Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid, maar er is ook de optie om het navelstrengbloed te doneren. Navelstrengbloed is namelijk rijk aan stamcellen. Het kan gebruikt worden voor allerlei medische toepassingen zoals de bestrijding van kankers als leukemie.

Wat zijn stamcellen

Navelstrengbloed doneren draait dus vooral om de waardevolle stamcellen die er in zitten. Maar wat is dat nu, een stamcel? Stamcellen zijn cellen die de eigenschap hebben om zich te ontwikkelen tot specifieke andere cellen. Zo vormen de stamcellen in navelstrengbloed de basis om cellen te vormen voor ons bloed en afweersysteem. Je vindt ze voornamelijk in de beenmergholtes van je botten, maar dus ook in navelstrengbloed.

"Studies hebben aangetoond dat er meer stamcellen zitten in navelstrengbloed dan in volwassen beenmerg."

Deze stamcellen kunnen gebruikt worden voor stamcelbehandelingen, zoals bijvoorbeeld bij leukemie, sikkelcel anemie en andere kankers en immuunziektes. Er wordt ook onderzocht of het gebruikt kan worden voor de behandeling van Parkinson, Lupus, borstkanker en bij hersenbeschadiging. 

Hoe kan ik navelstrengbloed doneren

Navelstrengbloed kan enkel afgenomen worden na de geboorte, als de navelstreng is doorgeknipt. Het bloed wordt afgenomen van het stuk navelstreng dat aan de moeder vastzit. Zolang de placenta nog niet geboren is, zitten daar stamcellen van het kindje in. Het exacte moment hangt uiteraard af van hoe de bevalling verloopt en wat de wens van de moeder is, maar het moet dus gebeuren voor de nageboorte. Het hele proces duurt een paar minuten. 

Wat gebeurt er met het navelstrengbloed dat ik doneer

Na de donatie wordt het weefseltype bepaald en het bloed getest. Het wordt onder andere nagekeken op kwaliteit, ziekteverwekkers en de hoeveelheid bruikbare stamcellen die het bevat. De Navelstrengbloedbank van Sanquin bewaart de stamcellen, totdat ergens op de wereld een patiënt met een matchend profiel ze nodig heeft. Omdat het ingevroren wordt bij een temperatuur van -170 graden, kan het jaren bewaard worden. De huidige verwachtingen zijn dat een navelstrengbloed donatie ruim 20 jaar meegaat.

Is het schadelijk voor mijn kindje

Navelstrengbloed doneren is compleet veilig en pijnloos. Er wordt geen bloed afgenomen van de baby zelf.

Waar kan ik navelstrengbloed doneren

Door beperkte middelen (denk bijvoorbeeld aan scholing van verloskundigen) kan navelstrengbloed doneren (nog) niet overal. Het kan alleen in geboortecentra of ziekenhuizen die samenwerken met het navelstrengbloed programma van Sanquin, en ook alleen maar als je bevalt onder begeleiding van een verloskundige of gynaecologe. Voor thuisbevallingen is navelstrengbloed donatie niet mogelijk. Voor meer informatie waar je navelstrengbloed kan doneren, neem een kijkje op de website van Sanquin.

Kan ik mijn eigen donatie daarna terugvinden

Net zoals wanneer je gewoon bloed geeft, kan je je eigen donatie niet traceren, omdat alles in een database terechtkomt. Je hebt wel de mogelijkheid om je navelstrengbloed donatie op te slaan in een privébank. Daar zijn wel kosten aan verbonden, tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar, afhankelijk van de opties die je kiest. Het grote voordeel van privé donatie is dat je altijd weet wat er met je eigen donatie gebeurt, en dat die stamcellen 100% een match zijn met je kind, mocht het ooit nodig zijn.

  

Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van Sanquin.

Marianne Nykjaer

Door

03 augustus 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.