Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap. In welke maand is je libido het hoogst en kun je eigenlijk 9 maanden lang seks hebben? Je leest het hier.

Seks tijdens de zwangerschap. Het ene moment moet je er niet aan te denken en het andere moment wil je het direct. Je libido schommelt tijdens je zwangerschap enorm en kan maandelijks veranderen. Natuurlijk is het per persoon verschillend, maar toch is er wel een bepaald patroon te vinden bij zwangere vrouwen. Hieronder kun je zien wat je per maand kunt verwachten. 

Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk? 

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, omdat je baby ontzettend goed wordt beschermd in de baarmoeder. Sommige mensen zijn bang voor een miskraam, maar dat is nergens voor nodig. Je kunt namelijk geen miskraam krijgen door seksueel actief te zijn tijdens de zwangerschap. Wat wel kan is dat je bloed of vruchtwater verliest of last hebt van weeën, ongeacht of je net seks hebt gehad of niet. Ga dan wel direct naar de huisarts. 

Lees ook: Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat kan het zijn?

Seks tijdens de zwangerschap 

Is seks anders tijdens je zwangerschap? Natuurlijk, maar wist je ook dat alles sneller geprikkeld is? Door een hogere doorbloeding is bijvoorbeeld je clitoris gevoeliger. En wanneer een vrouw klaarkomt, trekken de baarmoeder en bekkenbodemspieren zich ritmisch samen. Normaal voel je dit niet, maar ben je zwanger, dan kun je dit wel voelen. Het kan zijn dat je daardoor na het klaarkomen iets meer pijn hebt, maar dit is niet schadelijk voor je baby. 

Eerste maand

In de beginfase kan het zijn dat je samen zo gelukkig bent, dat je meer zin hebt in seks. Maar, je kunt ook helemaal geen behoefte hebben aan seks. Dit komt doordat veel vrouwen in de eerste maand de welbekende symptomen van een zwangerschap krijgen; misselijkheid en moe zijn. Dit zorgt er vaak voor dat je als vrouw het liefst wil slapen of relaxen.

Tweede maand

Knuffeltijd! Volgens de National Medical Association heb je in de tweede maand van je zwangerschap zin in veel warmte en knusheid. Je trekt nu veel meer naar je partner toe. Seks staat misschien niet bovenaan de agenda, maar dan pak je het toch gewoon anders aan? Een heerlijke massage of gezellig een film kijken kan al fijn zijn. 

Derde maand

Na deze maand ga je je vaak beter voelen, maar het kan ook zijn dat je nu nog erg moe en misselijk bent. In dat geval kun je het beste het ritme van maand twee nog aanhouden. Wel een leuk voordeel is dat in deze maand je borsten gaan groeien, dus maak hier gebruik van, leuk voor hem en voor jou! 

Vierde maand

Maand vier is de meest 'sexy' maand. Als je zwangerschap vordert, heeft je lichaam een hogere concentratie van oxytocine die je orgasme potentie verhoogt. Je bent in deze periode vaak ook minder misselijk, je buik begint te groeien en je voelt je sexy. De kans op een miskraam is in maand vier erg geslonken, dus heb je daar minder stress over. Je hoeft nog niet per se de geboortekaarten te regelen en de babykamer te verven, waardoor dit een maand is van relaxen en genieten van je zwangerschap. 

Vijfde maand 

Naarmate de zwangerschap vordert, kan je vagina volgezogen voelen. Sommige vrouwen krijgen hierdoor meer zin in seks, maar anderen niet. Je kunt bekkenbodemoefeningen doen om de seks prettiger te laten verlopen. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het verhogen van je libido, maar kunnen ook goed zijn voor de bevalling

Zesde maand

Uit een studie van 150 zwangere vrouwen, gedaan door de Universiteit van Istanbul, bleek dat hoe verder de zwangerschap vorderde, hoe minder de geslachtsgemeenschap werd. Rond de zesde maand begint de zwangerschap ook zwaarder te worden voor de vrouw en het lichaam gaat zich voorbereiden op de bevalling. 

Veel stellen hebben de angst dat de baby de penis kan zien of voelen tijdens de seks. Dit is echter een broodje aap verhaal. Een baby zit veilig tussen de vruchtvliezen.

Zevende maand

In je derde trimester gaat je lichaam echt goed veranderen en wordt de vrouw vaak ook minder seksueel actief. Je bent op dit moment druk bezig met het verven van de babykamer, het uitzoeken van het geboortekaartje en je begin na te denken over een naam. De behoefte om schoon te maken wordt ook groter. Je bent nog niet met zwangerschapsverlof, waardoor je vaak minder energie hebt voor seks. 

achtste maand

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de vrouwen in het derde trimester minder zin heeft in seks. Je buik wordt steeds groter en dat maakt het lastig om sommige standjes uit te voeren. Een ultieme ontspannen positie is liggend op je zij met je man achter je. 

Negende maand 

Ben je bijna uitgerekend? Dan kan je seks gebruiken om de geboorte op te wekken. Enige nadeel is wel dat je tijdens het klaarkomen last kan krijgen van oefenweeën, brandend maagzuur en geprikkelde darmen. Of je dat zo graag wil...? Zijn je vliezen gebroken? Dan is seks af te raden, vanwege een hoge kans op infecties bij je kind.  

Herken jij je hierin, of totaal niet? Laat het weten in een reactie!

Redactie MiniMe.nl

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.