Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat kan het zijn?

Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat kan het zijn?

Als je plotseling bloed verliest terwijl je zwanger bent kan dit best even schrikken zijn. Het hoeft niet perse ernstig te zijn. Maar wat kan het dan wel zijn?

Je moet er niet aan denken: je bent helemaal happy met je zwangerschap en dan ontdek je opeens wat bloed in je ondergoed. Je ergste nachtmerrie is natuurlijk een miskraam en dit zal dan ook direct door je hoofd flitsen. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn, er zijn namelijk nog tal van andere oorzaken voor (licht) bloedverlies tijdens je zwangerschap. 

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Veel vrouwen krijgen te maken met vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap. Tussen de 20% en 40% van deze gevallen is in het eerste trimester. Het kan een voorteken zijn van een miskraam, maar er zijn ook nog genoeg oorzaken hiervoor te noemen die minder ernstig zijn.

Mogelijke oorzaken bloedverlies

Bloedverlies door miskraam

Helaas betekent bloedverlies in het eerste trimester in de helft van de gevallen wel een miskraam. Dit is vaak een van de eerste tekenen ervan, samen met (hevige) buikpijn. Het bloed is dan helderrood van kleur en wordt snel erger en meer. Je verliest naast bloed dan ook vaak bloedstolsels en stukjes baarmoederslijmvliesweefsel. De pijn in je buik kan dan uitstralen naar je rug en bovenbenen. Had je al veel duidelijke zwangerschapssymptomen, dan kunnen deze binnen een week sterk gaan afnemen of verdwijnen. Neem bij twijfel over een miskraam contact op met je huisarts of verloskundige. Deze kan een miskraam bevestigen of uitsluiten. 

Innestelingsbloeding

Tijdens de innesteling kan een klein bloedvaatje geraakt worden. In ongeveer 20% van de zwangerschappen komt een innestelingsbloeding voor. Het bloedverlies is dan minimaal en kan helderrood, lichtroze of bruinig van kleur zijn. Meestal wordt dit verward met een menstruatie, omdat dit vaak gebeurt voor je überhaupt weet dat je zwanger bent. Probeer je zwanger te raken, dan kan dit bloedverlies dus ook een eerste teken zijn dat je zwanger bent! 

Betere doorbloeding 

Omdat je baarmoederwand en baarmoedermond tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed zijn dan normaal, kun je ook licht bloedverlies krijgen. Vaak krijg je dit bij inspanning, zoals bukken of het tillen van iets, tijdens het vrijen of zelfs als je moet hoesten of niezen.  Hier hoef je je niet direct zorgen over te maken. Ook als je tijdens je zwangerschap nog aan hardlopen doet, kun je licht bloedverlies hebben. Als dit zo is, kun je hier beter mee stoppen. Heb je last van bruin bloed, dan betekent dat dat je nog oud bloed verliest dat eerder is achtergebleven in de baarmoeder.

Baarmoeder(hals)poliepen

Vrouwen kunnen poliepen hebben in hun baarmoeder of baarmoederhals. Dit is meestal een onschuldige woekering van slijmvlies en wordt niet altijd opgemerkt. Tijdens een zwangerschap kunnen deze poliepen gaan bloeden door de betere doorbloeding van de baarmoeder. Deze bloedingen kunnen heftig zijn en leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. Neem bij twijfel dus altijd contact op met je huisarts!

Blaasontsteking

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Symptomen hiervan zijn pijn in de onderbuik in de vorm van een drukkend en/of branderig gevoel. Verder moet je vaak (extreem vaak!) plassen. Meestal maar heel kleine beetjes per keer. Wanneer je al langere tijd met een blaasontsteking loopt, kun je last krijgen van andere symptomen. Zo ook licht bloedverlies. Herken je deze symptomen, ga dan even langs de huisarts, want als een blaasontsteking bij zwangere vrouwen niet op tijd behandeld wordt, kan dat gevaarlijk zijn voor jou en je baby.

Wat te doen bij bloedverlies

Meestal gaat licht bloedverlies tijdens je zwangerschap vanzelf over. Probeer je niet al te veel zorgen te maken, want dit is nooit goed voor je. Blijf je toch onzeker, wordt het bloedverlies erger of heb je hiernaast last van voortdurende (hevige) buikpijn of meer dan 38 graden koorts, neem dan contact op met je huisarts. Die zal dan proberen vast te stellen wat de oorzaak van de bloeding is door vragen te stellen of eventueel en echo te maken. 

LEES OOK: De gynaecoloog - wat is zijn of haar rol?

Bloedverlies aan het eind van je zwangerschap

Het meeste bloedverlies tijdens een zwangerschap komt voor in het eerste trimester. Toch kun je rond het einde van je zwangerschap ook licht bloedverlies krijgen. Als het bevruchte eitje zich al aan het begin van de zwangerschap onderin de baarmoeder heeft ingenesteld, kun je later in je zwangerschap wat bloed verliezen. Dan kun je een voorliggende placenta hebben.

Heel zelden laat de placenta aan het eind van de zwangerschap los. Dit is levensbedreigend voor je baby. Je hebt dan vaak, naast bloedverlies, last van heftige buikpijn, een gespannen of keiharde buik en duizeligheid.

Verlies je rond je uitgerekende datum wat bloed en de slijm(prop), dan kan dit betekenen dat de bevalling (binnenkort) gaat beginnen!

Heb jij last gehad van bloedverlies tijdens je zwangerschap, en had dit een andere oorzaak dan hierboven vermeld? Wij horen het graag in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

08 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 4 reacties geplaatst.

lieke

2 jaar geleden

Ik mis hierbij echt een hematoom in de baarmoeder. Gebeurt redelijk vaak en is voor een as moeder echt wel spannend.

Linda

3 jaar geleden

Ik had 10 dagen na mijn positieve test ook druppels helderrood bloedverlies bij het afvegen op het wc papiertje en vrijmild tussendoor. Ik had het gevoel dat ik ongesteld moest worden. Verder geen heftige buikkrampen ofzo. Dit heeft tot ongeveer een kleine 2 weken geduurd. Eerst waren het meerdere druppels helderrood bloed op het wc papiertje, daarna meer lichtroze na een dag of drie meer bruine en zwarte vegen van wel 8 cm lang! Heel onzeker werd ik ervan en ik wist totaal niet of het de zwangerschap af zou gaan breken. Ik was bang dat het een miskraam zou gaan worden. De controle met 6 weken en 4 dagen wees uit dat het vruchtje al een hartslag had en het was prima uitwendig te zien. Yeah, wat was ik opgelucht! ( dat was 4 weken en 4 dagen na conceptie) Na de controle werd liep het bloedverlies af, gelukkig, want het maakte me hoe dan ook nog steeds een klein beetje onzeker. Het leken op een gegeven moment ook wel minuscule stukjes, vliesjes/kleine stolseltjes. Maar inmiddels ben ik bijna 26 weken. Dus bloedverlies hoeft zeker niet altijd het einde te zijn van je zwangerschap. Succes meiden, ik hoop dat jullie wat aan mijn gedetailleerde post hebben! Ik heb me toen ook rot gezocht naar informatie. Gewoon snel de afspraak inplannen bij de verloskundige, als die controle goed is dan geeft dat echt heel veel rust!

Juliet

4 jaar geleden

Bij 13 weken heb ik bloedverlies gehad. Met slijm. Je grootste nachtmerrie. Ook al was het op een zondagochtend mijn VK heeft direct een echo gemaakt en gelukkig deed de baby het goed. Niks kunnen vinden wat de bloeding had veroorzaakt. Inmiddels 18 weken zwanger en gelukkig geen bloeding meer gehad. De baby doet het heel goed.

Kristien

4 jaar geleden

Ik had bij 11 weken zwangerschap plots veel, helderrood bloedverlies en krampen. Ik dacht dat het een miskraam was, maar het kindje bleek helemaal ok. De oorzaak van het bloedverlies was een groot hematoom! Momenteel 14 weken zwanger en nog steeds (licht) bloedverlies door de hematoom.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.