Zere ribben tijdens je zwangerschap

Zere ribben tijdens je zwangerschap

Ongemakken tijdens je zwangerschap horen er nu eenmaal bij. De laatste loodjes zijn vaak het zwaarst. Vooral als je last hebt van zere ribben!

In het begin van je zwangerschap heb je vooral te maken met hormoongerelateerde kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. De meeste vrouwen hebben hier na het eerste trimester echter (bijna) geen last meer van. Toch zullen gedurende je hele zwangerschap verschillende kwaaltjes de kop opsteken en je het leven zuur maken. Helaas! Zo kunnen zere ribben je zo van die roze wolk af schoppen.

Je mag van geluk spreken als je tijdens je zwangerschap zo min mogelijk kwaaltjes hoeft te trotseren. Behoor jij niet tot de gelukkigen dan heb je pech, ook al zijn zwangerschapskwaaltjes volkomen normaal. 

Wanneer last van zere ribben

Vooral kleine vrouwen zijn hier in het nadeel en hebben vaker last van zere ribben. Omdat hun middenrif kort is heeft de baby minder plek om te groeien. Aan het einde van je zwangerschap is de baarmoeder al behoorlijk gegroeid. Hij is dan dusdanig groot dat hij tegen je ribben drukt. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken. Ook je kleintje groeit lekker de laatste paar weken. Dan heeft je baby al behoorlijk wat spierkracht en kan dan ook aardig schoppen. Hoewel je hier als zwangere ook van kunt genieten, die geruststellende schopjes die je verzekeren dat je baby het goed doet, kan het natuurlijk ook vervelend worden. De kleine uk heeft namelijk steeds minder ruimte om zich te bewegen en als hij een beetje opstandig wordt kan hij flink tegen je ribben gaan trappen. Ouch!

Wat je kunt doen tegen zere ribben

Rond de 36 weken heb je waarschijnlijk de meeste pijn in je ribben. Je baarmoeder ligt dan het hoogst, tot net onder je borstbeen. Hierna zal de baby gaan dalen om zich klaar te maken voor de bevalling. Dit zorgt vaak voor verlichting. Maar hoe kun je nou het beste dealen met de pijn voordat het zover is? Hieronder een aantal tips die je zelf kunt toepassen om de pijn wat te verlichten.

1. Draag loszittende kleding

Dit klinkt misschien een beetje raar, want wat heeft kleding nou te maken met zere ribben? Toch zul je merken dat als je kleding draagt wat een beetje strak zit, je eerder last hebt van je ribben dan bij loszittende kleding. Waarschijnlijk ligt dit meer aan de focus die strakkere kleding legt op je ribben waardoor je de pijn eerder opmerkt.

2. Draag de juiste beha

Het is ook belangrijk de juiste beha te dragen. Dit geldt voor alle vrouwen, maar als je zwanger bent zullen je borsten veel veranderen. Ze kunnen behoorlijk groeien en als je dan je oude beha's blijft dragen dan kunnen deze te strak gaan zitten. Zo worden je borsten tegen je ribbenkast gedrukt en kun je ook last krijgen hiervan.

3. Kussens, kussens, kussens

Door met zoveel mogelijk kussens te werken kun je misschien een positie vinden waarin je de pijn het minste voelt. Probeer van alles, al ziet het er raar uit. Whatever works best!

4. Rechtop zitten

Heb je niet de luxe om met kussens aan de haal te gaan, bijvoorbeeld op je werk, dan is het beste wat je kunt doen zoveel mogelijk rechtop zitten. Probeer hier dan ook extra op te letten. Als je rechtop zit dan creëer je namelijk meer ruimte tussen je baarmoeder en je ribben. Je moet ook vooral niet te lang stil zitten. Maak wat vaker een korte wandeling, al is het naar het toilet!

5. Warmte of kou

Door met warmte en kou te spelen kun je de meeste pijntjes wel verlichten. Gebruik bijvoorbeeld een warme pittenzak of warmtekussen. Als warmte niet werkt dan werkt verkoeling misschien weer beter voor jou!

6. Think tall!

Als je staat moet je zorgen dat je rechtop staat, net als wanneer je zit. Maak jezelf zo lang mogelijk. Door je lang te maken zorg je er wederom voor dat er meer ruimte ontstaat tussen je baarmoeder en je ribbenkast.

7. Ga lekker zwemmen

Zwemmen tijdens je zwangerschap is héérlijk! Vooral als je al aardig wat gewicht moet meedragen. In het water wordt je namelijk ondersteund en kun je je lekker uitstrekken. Het is ontspannend en misschien dat je baby hier ook door ontspant. No kicking!

Professionele hulp

Wordt de pijn echt te gek en kun je hier zelf weinig aan doen, breng dan even een bezoekje aan je verloskundige. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een osteopaat, acupuncturist of shiatsu therapeut.

Uiteindelijk is de enige échte oplossing: bevallen! Wanneer je je baby eruit hebt geperst heb je hoogstwaarschijnlijk geen last meer van zere ribben. Tenzij je baby er een hobby van heeft gemaakt en van buitenaf alsnog tegen je ribben weet te schoppen!

Heb jij wat aan deze tips, of heb je nog toevoegingen? Laat het ons weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.