Baby 11 weken oud

Baby 11 weken oud

Wat speelt er allemaal in het leven van jouw baby van 11 weken oud en dat van jou als ‘niet meer zo nieuwe’ mom? Lees het hier!

Je baby is nu 11 weken oud. Voor je het weet is hij straks oud genoeg om zelfstandig dingen te gaan doen! Het is misschien zelfs tijd om hem te gaan verplaatsen naar zijn eigen kamer, als ie daar nog niet sliep. Wat gebeurt er deze periode allemaal voor jou en je 11 weken oude baby? Lees snel verder!

Je baby van 11 weken oud

Baby in eigen kamer

Misschien sliep je tot nu toe met je kleintje naast je (co-sleeping) of in ieder geval bij jullie op de slaapkamer (rooming-in). Wanneer dat je baby 11 weken oud is, kun je je baby gaan laten wennen aan het slapen in zijn eigen mooie babykamer. Probeer dit eerst eens met de dutjes overdag en ga daarna langzaam over op de avond.

Heeft je baby tot nu toe in een klein wiegje bij jullie op de kamer geslapen, dan is het een idee om hem alvast te laten wennen aan een groter ledikantje. Voor dit alles geldt: volg je eigen gevoel. Niks moet en niks is goed of fout!

LEES OOK: Baby in eigen kamer laten slapen

baby ligt op rug

Kleuren onderscheiden

Je baby van 11 weken oud kan nu steeds meer kleuren onderscheiden van elkaar. Probeer het eens uit door speelgoed met felle kleurtjes voor zijn gezicht te houden; je ziet direct aan hem dat hij dit ontzettend leuk vindt.

Een ander pluspunt hiervan is: je baby herkent nu ook jouw gezicht! Zijn oog voor detail wordt steeds beter, waardoor hij jou kan onderscheiden van andere mensen. Hij weet nu dat jij zijn mama bent, waardoor zijn voorkeur dus ook naar jou uitgaat.

LEES OOK: Hoe leert je baby kijken

Ontwikkeling taal en concentratie

Nu de ontwikkeling van je baby zo snel gaat, kun je samen gaan werken aan zijn concentratie en taalontwikkeling. Dit betekent natuurlijk niet dat je je baby al woorden moet gaan leren. Lees boekjes voor of blader samen door speelboekjes. Vooral voelboekjes doe het tijdens deze fase erg goed. Wijs alles aan en laat je baby het boekje voelen (ruiken, proeven, noem maar op).

collage met voelboekjes

  1. Baby voelboekje: Welterusten, Sophie. 0+
  2. Nijntje buggyboekje pink safari
  3. Little Dutch Activiteitenboekje Ocean mint
  4. TafToys - Babyboekje 3 in 1
  5. Daar ben je dan!

Jij als mama

Zwangerschapsdementie

‘Wat vergeet ik nou weer...?’ Je zult het misschien nog vaak tegen jezelf zeggen. Wanneer je baby 11 weken oud is, is er een grote kans dat je nog steeds last hebt van wat zwangerschapsdementie. Sommige moeders vergeten zelfs weleens het ene wat nog vrij nieuw is in hun leven, namelijk hun baby. Oeps…

Deze vergeetachtigheid is vrij normaal. Je lichaam moet nog steeds wennen aan je nieuwe leven. De hormonen, slapeloze nachten en oneindige stress helpen zeker niet mee en daarom is het extra belangrijk dat je wat rust neemt. Daarnaast is het geen slecht plan om eens te gaan werken met boodschappen- en to do-lijsten.

moeder speelt met dochter en zoon

Mommy me-time

Je bent misschien weer aan het werk, constant in de weer met je baby en zelfs op het moment dat je alleen bent, razen je gedachtes over alles wat je nog moet doen voor je kindje door je hoofd. Het is officieel tijd voor wat me-time for mommy. Als je baby 11 weken oud is, kan hij gemakkelijk al een keer een middagje naar opa en oma. Dit is een mooi moment voor jou als moeder om even je rust te nemen en aan jezelf te denken.

LEES OOK: 9 Redenen waarom opa’s en oma’s geweldig zijn

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Savannah Schreuter

Door

05 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.