Baby 5 weken oud

Baby 5 weken oud

Wanneer je baby 5 weken oud is, maakt hij steeds meer contact met je. Dat is echt super leuk! Wat er nog meer gebeurt in deze periode? Wij zetten het op een rij.

Je baby van 5 weken oud groeit als kool en maakt steeds meer contact met je. Zo leuk! Daarnaast ben je ongetwijfeld ‘s nachts nog volop in de weer met voeden. Hou vol! Dit speelt er allemaal in de ontwikkeling als je baby 5 weken oud is.

Je baby van 5 weken oud

Hoofdje omhoog 

Je baby van 5 weken oud kan zijn wiebelige, nieuwsgierige hoofdje steeds iets langer omhoog houden en wat kijkt ie daar trots bij! Blijf lekker regelmatig oefenen met ‘m op z’n buikje leggen, zodat hij zijn nekspieren traint en steeds sterker wordt.  

Een échte lach

De eerste paar weken van je baby’s leven waren zijn lachjes nog slechts reflexen. Vanaf 5 weken kan hij steeds beter écht lachen! Dat gaat niet altijd even goed, zodat het er soms uitziet als een gekke scheve grijns, maar dat geeft niet. Schattig is het toch wel! Door een oprechte glimlach van je kindje, waarbij zijn hele gezicht meedoet, vergeet je spontaan die slapeloze nachten (al is het maar voor even...).

Tip: blijf zelf lekker veel naar je baby lachen. Zo leert hij dat hij met zijn lach kan communiceren, wat de eerste stapjes zijn in zijn taalontwikkeling.

Echte traantjes

Naast een echte lach, kan je baby van 5 weken oud nu ook echte traantjes produceren. Zijn traanbuizen zijn nu meer ontwikkeld, dus als hij huilt, ziet het er nóg zieliger uit dan in de eerste weken... Snik.

Zicht

Het zicht van je baby wordt met de week beter. Als je een object dicht bij zijn gezichtje houdt, kan ie dat nu echt volgen. Soms kijkt ie hierbij nog flink scheel, doordat hij zich probeert te focussen. No worries, dit trekt weer bij.

Speelgoed

Echt spelen met speeltjes doet je 5 weken oude baby nog niet. Wel luistert hij graag naar een muziekmobiel. Installeer er dus eentje boven de box of hang ‘m boven het speelkleed. Ook (kinder)liedjes vindt hij interessant, helemaal als jij meezingt!

Reflux

Als je baby veel spuugt, niet goed drinkt en afvalt, kan het zijn dat hij last heeft van (verborgen) reflux. Dit is een vervelende babykwaal. Hierbij komt er namelijk maaginhoud terug omhoog na de voeding, wat natuurlijk voor een naar, branderig gevoel in zijn keeltje zorgt. In ons artikel lees je alles over reflux en wat je kunt doen.

Wennen aan de fles

Wanneer je kindje 5-6 weken oud is en je geeft borstvoeding, is het verstandig om hem toch langzaamaan te laten wennen aan de fles. Als je daar te lang mee wacht, loop je namelijk het risico dat je baby helemaal niet meer wil en de fles weigert. Je kunt hiervoor gewoon wat afgekolfde melk in een flesje geven.

Tip: doe dit alleen als je baby het drinken aan de borst goed onder de knie heeft. Het zuigen aan de fles is namelijk een heel andere techniek dan borstvoeding en dit kan weer voor zuigverwarring zorgen bij zo’n kleintje.

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw newborn?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief! 

Jij als mama

Anticonceptie na de bevalling

Misschien moet je nog helemaal niet aan seks denken, maar feit is dat je na je bevalling wél snel weer vruchtbaar bent. Ja, óók als je borstvoeding geeft! Daarom is het goed om na te denken over anticonceptie. Misschien wil je gewoon weer dezelfde methode gebruiken als voor de zwangerschap? Of ga je nu toch liever voor iets anders?

Welk anticonceptiemiddel geschikt is voor jou, hangt van een aantal dingen af. Wij zetten alle opties voor anticonceptie na de bevalling op een rij.

Seks na de bevalling

Wat betreft de seks: doe vooral waar jij je goed bij voelt. Over het algemeen wordt aangeraden om er minstens zes weken mee te wachten. Sta je echt te springen? Wacht dan in ieder geval tot je wonden genezen zijn en je niet meer vloeit. Dit om vervelende infecties te voorkomen!

Het belangrijkste is dat je er eerlijk over bent. Die eerste keer seks na de bevalling is best wel ‘een ding’. Als je er voorlopig nog totáál geen behoefte aan hebt, spreek dat dan ook gewoon uit naar je partner. Het is jouw lijf dat flink wat te verduren heeft gehad en je hoofd staat er misschien ook nog helemaal niet naar. En dat is echt oké!

Herstel na bevalling

Het kost even tijd om na je bevalling weer volledig te herstellen, zowel fysiek als mentaal. ‘Ontzwangeren’ wordt dit proces ook wel genoemd. Wij schreven een uitgebreid artikel waarin we je alles vertellen over het herstel na je bevalling.

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

23 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.