Baby 8 weken oud

Baby 8 weken oud

Wat kun je ongeveer verwachten als je baby 8 weken oud is, in zijn ontwikkeling maar ook voor jou als mama? Wij vertellen het je!

Het is alweer twee maanden geleden dat je dé oerklus hebt geklaard. Je baby is nu 8 weken oud! Best een mijlpaal, nietwaar? Dit speelt er allemaal in het leven van een 8 weken oude baby en zijn trotse mama.

Je baby van 8 weken oud

Groeien & ontdekken

Je baby is al enorm gegroeid en veranderd sinds de geboorte. Pak er maar eens foto’s bij van de kraamweek, wat een verschil al hè? Je kindje gaat zich realiseren dat hij een lichaam heeft met ledematen. Hij ontdekt zijn armpjes, handjes en vingers waar hij dingen mee kan. Een hele ontdekkingsreis voor zo’n kleintje die superleuk is om te volgen voor jou als mama. Je ziet je kindje zich week na week ontwikkelen en dat is zo mooi om te zien!

Mogelijk eerste prikjes

Voorheen kregen baby’s bij 8 weken of 2 maanden hun eerste prikjes. Sinds eind 2019 kunnen zwangere vrouwen zich echter laten inenten tegen kinkhoest. Als jij die vaccinatie hebt gekregen tijdens je zwangerschap, is je baby ook beschermd. Je kindje krijgt dan pas met 3 maanden zijn eerste vaccinaties. Als jij deze kinkhoestprik niet hebt gehad, krijg je baby ‘m wel met 8 weken/2 maanden.

Lees alles over het (nieuwe) vaccinatieschema op de website van de overheid >>

Vaste routine

Met een baby van 8 weken is het verstandig om toe te werken naar een vaste routine per dag. Zo weet je baby waar ie aan toe is en jij ook. Daar zullen jullie samen profijt van hebben! Het ritme van een baby bestaat meestal uit: slapen, voeden, knuffelen, spelen en weer slapen. Het is vooral belangrijk om je baby op tijd weer (wakker) in bed te leggen. Lees ook ons uitgebreide artikel waarin we je alles vertellen over je baby in een goed ritme krijgen!

Slapen in eigen bedje

Slaapt je baby van 8 weken oud nog niet in zijn eigen bedje op de babykamer, maar wil je dat wel graag? Dan is dit een goed moment om daarmee te beginnen. Het is slim om eerst te oefenen met de middagslaapjes: leg je baby overdag in zijn eigen bed. Zorg ervoor dat het kamertje op orde is, maak er een fijne slaapplek van. Als het een rustige omgeving is, zal je baby zich er sneller prettig voelen en wordt het makkelijker om te leren om zelf in slaap te vallen. Lees er alles over in ons artikel over je baby in zijn eigen kamer laten slapen!

Babyzwemmen

Zodra je baby zijn eerste vaccinaties heeft gehad, kun je met hem gaan zwemmen! Dat is echt zo leuk. Je kunt zelfstandig naar een zwembad met een babybadje gaan, maar je kunt je ook aanmelden voor speciale lesjes babyzwemmen. Informeer bij het zwembad in de buurt of zij dit aanbieden. De meeste baby’s vinden water echt geweldig, omdat het hen herinnert aan de warme veilige baarmoeder. 

Jij als mama

Einde verlof in zicht

Als jij een werkende mama bent, komt het moment dat je weer aan de bak moet steeds dichterbij. Het einde van je verlof is in zicht! Doe de komende tijd dus vooral nog even dingen waar je niet meer (zo vaak) aan toe komt wanneer je straks weer aan het werk bent. Geniet van je vrije tijd nu het nog kan! Deze 9 dingen wil je vast nog doen voor je verlof erop zit.

Zorg goed voor jezelf

We blijven het in bijna elk week tot week-artikel zeggen: zorg goed voor jezelf. Natuurlijk is je kindje na de bevalling direct prioriteit nummer 1 geworden in jouw leven, maar je bent er zelf ook nog. Als jij een happy mom bent met (zo veel mogelijk) energie, zal je baby daarvan profiteren. 

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

23 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.