Baby 10 weken oud

Wil jij weten wat er allemaal speelt als je baby 10 weken oud is? Wij vertellen het je!

Je baby is nu 10 weken oud. Niet normaal hè, hoe snel de weken voorbij vliegen? Misschien breekt er een nieuwe mijlpaal voor je aan: je tien weken oude baby achterlaten om te gaan werken! Wat speelt er rond deze periode nog meer voor jou en je kleine? Lees snel verder!

Je baby van 10 weken oud

Eerste rolpogingen

Wanneer je baby 10 weken oud is, zou het zo kunnen zijn dat hij al een beetje probeert om te rollen. Hij zal dan zijn hoofdje sterk naar één kant draaien en zich al een beetje afzetten met zijn beentjes. Ook het spartelen met zijn armen en beentjes hoort daarbij! Niet ieder kindje doet dit al zo snel, dat verschilt per baby. Het is dus helemaal oké als jouw baby deze dingen nog niet laat zien. Alles op zijn tijd!

Alles gaat in het mondje

Je baby van 10 weken oud heeft een nieuwe manier gevonden om de wereld te ontdekken, namelijk: alles in zijn mondje stoppen. Het is dus belangrijk dat je goed oplet dat er geen kleine onderdelen rondslingeren waarin je baby zich kan verslikken en stikken!

Heel veel kwijlen

Doordat je baby nu alles in zijn mondje stopt en dus veel kauwt, worden zijn speekselklieren flink gestimuleerd. Het gevolg is dat hij enorm zal gaan kwijlen van al dat extra speeksel, ondanks dat hij nog geen tandjes heeft. Wat extra slabbetjes of leuke bandana’s inslaan kan dus geen kwaad!

Felle kleuren

Baby’s van 10 weken oud hebben vooral heel veel interesse in dingen met felle kleuren of een duidelijk contrast. Koop dus vooral speelgoed of boekjes met die eigenschappen! Een leuk gekleurd speeltje vastmaken aan het autostoeltje is ook een goed idee.

Grijpen maar!

Je baby zal ook steeds meer zijn handjes leren gebruiken. De grijp-reflex is iets wat hij vanaf nu flink zal gaan ontwikkelen. Jij kunt daarbij helpen en het grijpen stimuleren door voorwerpen dichtbij je kindje van 10 weken oud te houden, zodat hij het kan vastpakken. Juich en moedig hem vooral aan als het lukt! Het is ook een goed idee om een voelboekje te kopen en je baby de verschillende materialen en structuren te laten voelen.

LEES OOK: Je baby's eerste reflexen

Jij als mama

Afspreken met vriendinnen

Je bent nu alweer tien weken mama, dus probeer wat vaker af te spreken met vriendinnen om zo echt wat me-time te krijgen. Dat is belangrijk! Je dagen bestaan voornamelijk uit het verzorgen van je baby, maar jij bent er ook nog. Zeker met vriendinnen die ook (net) moeder zijn, kun je goede gesprekken voeren en zul je veel herkenbaarheid vinden.

Probeer wel te voorkomen dat je te veel gaat vergelijken. Ieder gezin is anders, ieder kind is anders en iedereen doet de dingen op zijn eigen manier. Jij weet zelf het beste waar jij en je gezin behoefte aan hebben.

Weer aan het werk

In totaal krijg je zestien weken zwangerschapsverlof. Als jij zes weken voor je uitgerekende datum met verlof bent gegaan, is de kans groot dat je nu je kindje 10 weken oud is weer aan het werk gaat. En dat kan heel spannend zijn!

Het verschilt heel erg per moeder of ze staan te springen om weer aan het werk te gaan of juist nog liever thuisblijven. De één kan niet wachten om zich weer op andere dingen te richten dan alleen maar haar kind, een ander heeft er veel moeite mee om haar kindje los te laten en wellicht achter te laten bij de opvang of familie die oppast. Meestal is het in dat geval een kwestie van wennen (is mijn eigen ervaring ook) en komt het vanzelf goed!

Je leest er alles over in ons artikel over weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof.

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

18 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.