Je baby's eerste reflexen

Je baby's eerste reflexen

De eerste reflexen van je baby beginnen al in je buik en gaan verder na de geboorte. Welke zijn het en waar zijn ze voor?

Je baby ontwikkelt al reflexen tijdens de zwangerschap, als ie nog in je buik zit. Als ie geboren wordt, heeft ie nog meer primitieve reflexen. Wat zijn je baby’s eerste reflexen en waar zijn ze voor bedoeld? Wij vertellen het je!

Wat zijn reflexen?

Een reflex is een automatische reactie van je lichaam op prikkels uit de omgeving, buiten je wil om.

Het zenuwstelsel van je baby is nog volop aan het ontwikkelen wanneer hij geboren wordt. In de eerste maanden van zijn leven heeft je kindje nog heel wat primitieve reflexen, die later weer weggaan.

Wat is het nut van reflexen?

Reflexen zijn heel primitief, maar ze zorgen ervoor dat je kindje in staat is om te reageren op zijn omgeving, direct na zijn geboorte. Sommige reflexen zijn zelfs bedoeld om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Andere reflexen waren vooral héél lang geleden nuttig, toen baby’s zich aan hun moeder vastklampten en zo rondgedragen werden.

Onderzoek reflexen na de bevalling

Je kindje wordt direct na de bevalling onderzocht op een aantal reflexen, namelijk de reflex van Moro, de grijpreflex en de voetzoolreflex. Hiermee wordt gecheckt of neurologisch alles gezond is. Deze eerste reflexen van je baby verdwijnen later weer.

Je baby heeft echter nog veel meer reflexen. Sommige ontstaan al in de baarmoeder, andere heeft je baby bij de geboorte ineens.

LEES OOK: Het verloop van de bevalling

Reflexen in de baarmoeder

De reflexen die in je buik al ontstaan bij je baby, zijn nodig om de geboorte goed te laten verlopen.

Spinale galantreflex

De spinale galantreflex ontstaat ongeveer vanaf de twintigste week van je zwangerschap. Als je met je vinger net naast de wervelkolom van je pasgeboren baby wrijft, ter hoogte van de heup, dan zal je baby zijn wervelkolom naar de andere kant buigen. Aan de strijkzijde strekt hij zijn arm en been, en aan de andere kant buigt hij zijn arm en been.

Deze reflex is super nuttig, want het helpt hem geboren te worden. Door de weeën wordt zijn rug geprikkeld, waarna deze beweging hem helpt om naar buiten te komen.

Tonische Labyrint Reflexen (TLR)

Deze reflex met een moeilijke naam bestaat uit een voorwaartse en een achterwaartse reflex. De voorwaartse is al nuttig in de baarmoeder: het hoofdje wordt naar voren gedrukt, waardoor je baby de foetushouding kan aannemen. Zo heeft ie genoeg ruimte om te groeien.

De achterwaartse reflex heeft je baby nodig bij de geboorte. Die zorgt er namelijk voor dat je kindje zijn hoofdje in de juiste positie draait. De armen en benen strekken zich dan, waardoor je baby’tje zich kant ‘ontvouwen’ zodra ie ter wereld is gekomen!

Reflexen na de geboorte

Na de geboorte heeft je baby ook een aantal reflexen, die na verloop van tijd vanzelf weer weggaan. Wij zetten ze op een rij:

Reflex van Moro

De reflex van Moro wordt ook wel de schrikreflex genoemd. Bij een onverwachte beweging of plotseling geluid zal je baby zijn armen en benen wijd uitstrekken, zijn vingers strekken en gaat zijn mondje open. De kinderarts of verloskundige zal deze reflex na de geboorte checken. Ook het consultatiebureau besteed hier aandacht aan bij de eerste controle.

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme

Grijpreflex/voetzoolreflex

Om de grijpreflex te activeren, duw je op de handpalm van je baby’s open handje. Je zult zien dat hij zijn vuistje dan direct dichtknijpt, om je vinger heen. Dit is een hele sterke greep!

Ook bij de voetjes is er een grijpreflex, ook wel voetzoolreflex genoemd. Als je zijn voetzooltjes aanraakt, krullen de teentjes van je baby naar binnen en zal hij een grijpbeweging met zijn voetje maken.

Zoek- en zuigreflex

De zoek- en zuigreflex is van belang bij het voeden van je kindje. Als je zijn wangetje aan één kant zachtjes aanraakt met je vinger, zal hij zijn hoofdje die kant op draaien, zijn mondje open doen en zijn lippen om je vinger sluiten. Dit is de zoekreflex. Heel handig, want op die manier zoekt hij ook naar je tepel als je je baby aanlegt voor de borstvoeding.

Als hij vervolgens ook daadwerkelijk iets in zijn mondje voelt, zal hij daar meteen heel krachtig op gaan zuigen: de zuigreflex. Daarbij moet hij tegelijkertijd ook slikken, kauwen en ademen. Best ingewikkeld, maar je kindje kan het vanzelf!

Slik- en kokhalsreflex

De slikreflex is er om ervoor te zorgen dat je baby de voeding op de goede manier doorslikt. De kokhalsreflex hoort daarbij en voorkomt dat je baby stikt wanneer er per ongeluk te veel melk in zijn mondje komt.

Loopreflex

Heel gek, maar vlák na de geboorte kan je baby al loopbewegingen maken. Als hij onder zijn oksels vastgehouden wordt en zijn voetjes een harde ondergrond raken, trekt hij zijn ene voetje op en maakt hij een soort van stapbeweging. Daarna doet hij dat met zijn andere voet, zodat het eruit ziet als lopen.

LEES OOK: Borstvoeding of flesvoeding?

Asymmetrische tonische nekreflex (ATNR)

Deze reflex zorgt ervoor dat je baby niet zomaar omrolt. Als je hem met zijn hoofd naar links legt, strekt hij zijn linkerarm en -been en buigt hij zijn rechterarm en -been. Ook kan hij zo zijn handen bekijken en leert hij zijn ogen over een langere afstand te focussen. Op die manier begint de oog-handcoördinatie.

Glabellareflex

Als je met je vinger zachtjes tussen de ogen van je baby drukt, net boven zijn neusbrug, zul je zien dat hij zijn ogen automatisch sluit. Dit is de glabellareflex. Als je dit een paar keer hebt gedaan, dooft deze reflex uit en werkt het niet meer.

Wanneer verdwijnen baby’s eerste reflexen weer?

Naarmate de hersenen en zenuwbanen zich ontwikkelen, verdwijnen je baby’s eerste reflexen weer. Je baby krijgt steeds meer controle over zijn lichaamsbewegingen, dus doven de primaire reflexen uit. Deze worden dan vervangen door bewuste bewegingen en gedrag.

Het consultatiebureau houdt in de gaten of de reflexen verdwijnen. Als dit niet het geval is, kan dit namelijk de motorische ontwikkeling in de weg staan.

Bronnen: motoriek.nl, kijkopontwikkeling.nl, mijnkinderarts.nl

Marieke van Boven

Door

08 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.