Hoe verandert het uiterlijk van je baby het eerste jaar

Hoe verandert het uiterlijk van je baby het eerste jaar

Zelf zie je het pas wanneer je foto’s terugkijkt. Maar wat verandert er een hoop aan het uiterlijk van je baby in het eerste jaar!

De eerste weken verandert je kindje van een opgepropt bolletje in een baby. De vouwen van de bevalling trekken weg, de oogjes gaan steeds helderder open. Alles trekt een beetje bij. Het ene moment zie je helemaal jezelf terug, de volgende dag toch meer van je partner. Maar wat verandert er nog meer in het eerste jaar van je baby?

Alles in proportie

Het hoofd van een pasgeboren baby is altijd proportioneel groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Het hoofd is ongeveer een kwart van de totale lengte! Door de bevalling kan het hoofdje ook nog een beetje puntig zijn, maar dit trekt weg. In de loop van het eerste jaar gaan de verhoudingen steeds beter kloppen.

De kleur van de ogen

Dat álle baby’s blauwe ogen hebben klopt niet helemaal, maar voor de meeste (blanke) baby’s geldt het wel. Omdat een van de pigmentlagen in de iris nog aangemaakt moet worden, verandert de kleur van de ogen van je baby nog. Weinig pigment geeft blauwe of lichtgrijze ogen, iets meer pigment groene, veel pigment bruine ogen.

Haargroei baby

De haargroei van je kindje is genetisch bepaald. Het heeft dus geen zin om haren af te knippen of te scheren in de hoop dat er een vollere bos voor terugkomt. Geduld is het toverwoord… Misschien heeft je baby al wat haar bij de geboorte. Bijna altijd wordt dit dunner (door het vele liggen bijvoorbeeld) of valt het uit om plaats te maken voor ‘nieuw’ haar.

Heeft je baby vanaf het begin al haar, dan zul je zien dat het eerst dunner wordt, maar dat het ook ineens flink kan gaan groeien. Ineens heeft je kleintje een mat in de nek. Is je baby nog kaal? Je bent echt niet de enige die de 1e verjaardag viert zonder een leuk kuifje of staartje. Pas rond de tweede verjaardag zijn de dunne babyharen vervangen door volwassen haren en gaat het ergens op lijken.

Fysieke veranderingen bij je baby

Je baby wordt sterker (onder meer door te oefenen met op de buik liggen), laat tussen week 4 en week 6 zijn eerste lachjes zien, en groeit natuurlijk lekker. De wangetjes worden voller, het buikje ronder. Maar zodra je baby steeds actiever wordt en bijvoorbeeld al gaat kruipen of de hele kamer doorrolt, zul je zien dat die explosieve groei weer wat afneemt. Dan verbrandt je uk immers weer flink wat energie.

Huidskleur baby

De huid van een baby bevat de eerste maanden na de geboorte minder pigment. Daardoor zal de huidskleur van je kleintje zeker nog veranderen. Omdat de babyhuid nog zo weinig pigment heeft, is het slim om jouw mini-me het eerste half jaar uit de zon te houden. De allereerste dagen na de bevalling gaat je kindje misschien een beetje geel zien of zijn de vingers en tenen juist wat blauwig. Dat komt omdat de lever van je kleintje aan het werk moet en de bloedsomloop goed op gang moet komen. 

LEES OOK: De ontwikkeling van je baby per maand

Rosanne Buitendijk

Door

11 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.