Baby 4 weken oud

Baby 4 weken oud

In periode dat je nu moeder bent, is er al ontzettend veel gebeurd. Wat speelt er als je baby 4 weken oud is? Lees snel verder!

Je baby is alweer (bijna) een maand oud! Wat is er in die korte tijd al veel gebeurd en wat heb je al veel ervaring opgedaan. Jij en je kleintje zijn vast al een stuk meer aan elkaar gewend en je bent gegroeid in je rol als new mom. Dit speelt er deze week!

JE BABY VAN 4 WEKEN OUD

Huiltjes herkennen

Baby’s van 4 weken oud hebben nog niet veel communicatiemiddelen tot hun beschikking, maar wat ze wél hebben, weten ze ook goed te gebruiken. Huilen is hun belangrijkste manier om te laten weten dat er iets is.

Herken jij de verschillende soorten huiltjes al? Koppel ze eens aan het moment van de dag om erachter te komen wat je baby wil: melk, aandacht, een schone luier? Na een tijdje weet je ook het verschil tussen gewoon een beetje jengelen en écht huilen.

LEES OOK: Zo gebruik je wasbare luiers

Vermoeidheidssignalen

Het is belangrijk om te leren herkennen wanneer je baby moe begint te worden en dus naar bed moet. Als je daarmee te lang wacht, kan hij over zijn slaap heen zijn en alleen maar jengeliger worden. Leg hem dus bij de eerste slaapsignalen in bed: gapen, in de oogjes wrijven, wegkijken... allemaal tekenen dat het bedtijd is!

Eerste geluidjes

Je zult merken dat je baby van 4 weken oud het geweldig vindt als je tegen hem praat. Hij zal het op zijn eigen manier proberen na te doen, als een papegaaitje. Hoe schattig! Die eerste babygeluidjes zijn nu al de basis voor zijn latere spraak- en taalontwikkeling. Klets dus regelmatig tegen je kleine, door bijvoorbeeld te benoemen wat je aan het doen bent.

Baby-acne

Veel baby’s krijgen in de eerste paar weken last van kleine pukkeltjes op hun gezicht. Dit heet baby-acne en komt doordat jouw hormonen nog in zijn lijfje zitten. Het ziet er niet zo fraai uit, maar het kan absoluut geen kwaad. Ook trekt het vanzelf weer weg. Houd het schoon met lauw water en probeer er niet aan te pulken, want dat kan littekens veroorzaken.

Groei vastleggen

Je baby’tje groeit in de eerste weken en maanden als kool. Ook zal zijn uiterlijk aanzienlijk veranderen. Het is superleuk om dat vast te leggen voor later. Maak per maand een foto op dezelfde plek, met een paar dezelfde elementen eromheen (bijvoorbeeld een grote knuffel). Als je die foto’s dan later naast elkaar legt, zie je goed hoe je baby is gegroeid! 

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme

Beter zicht

Je baby van 4 weken oud begint steeds iets beter te zien en is zich iedere week weer een stukje meer bewust van zijn omgeving. Hij is gek op muziekdoosjes of een mobile met duidelijke vormen en contrasterende kleuren. Ook zijn er speciale boekjes, speeltjes en stevige kaarten te koop voor baby’s met duidelijke contrasten (zwart-wit) die hij echt al kan waarnemen. Die kun je bijvoorbeeld naast hem neerzetten in de box of in bed.

Harde geluiden

Harde geluiden zoals een plotselinge knal, daar kan je baby van 4 weken oud nog niet zo goed tegen. Maar dagelijkse geluiden zoals een dichtslaande deur of de stofzuiger wel! Sterker nog: toen hij in jouw buik zat, hoorde hij die ook dagelijks. Het is dus niet nodig om op je tenen door het huis te sluipen wanneer je kindje slaapt.

JIJ ALS MAMA

Wat heb je de hele dag gedaan?

Je leven bestaat momenteel voornamelijk uit voeden, wassen, verschonen, troosten en spelen. En dat keer op keer opnieuw. Je zult je regelmatig afvragen wat je nu eigenlijk de hele dag hebt gedaan. Nou, wat dacht je van een baby in leven houden? Je kindje grootbrengen is een héle belangrijke taak die veel tijd en energie kost. Leg je daar nu even bij neer; er komt over een tijdje vanzelf weer meer tijd voor andere dingen.

Oefenen met kolven

Het is verstandig om (als je dat nog niet deed) rond deze periode te beginnen met kolven en daar zo nu en dan eens mee te oefenen. Als dat eenmaal lekker loopt, kun je namelijk een voorraadje aanleggen zodat je zelf wat makkelijker weg kunt. Of je partner kan eens een voeding met de fles geven. Zeker als je straks weer aan het werk gaat en je borstvoeding wil blijven geven, is het handig als je het kolven goed onder de knie hebt. Dan gaat het kolven op het werk ook soepel!

Momentje voor jezelf

Als je je goed genoeg voelt, is deze mijlpaal van 4 weken een mooi moment om even alleen weg te gaan. Een paar uurtjes naar de kapper, bioscoop of een borrel met je vriendinnen? Doen! Je zult zien dat het gek voelt, dat je iets ‘mist’. Na een paar uur wil je ook vast weer heel graag terug naar je baby’tje. Maar je knapt er ook enorm van op door even iets voor jezelf te doen. Bovendien moet je kindje toch echt ooit wennen aan het feit dat jij er niet áltijd zult zijn.

Vocht

Je lichaam is in deze weken nog steeds bezig om het overtollige vocht van je zwangerschap af te voeren. Dat klinkt zo viezig als het is: je zult vaker naar de wc moeten en waarschijnlijk ook meer zweten dan je gewend bent, want je poriën staan lekker open. Het is heel normaal, dus schaam je er niet voor. Draag luchtige, katoenen kleding in laagjes die je makkelijk aan en uit kunt trekken. En douche gewoon een keertje extra, is nog lekker ontspannend ook!

Kraambezoek

Als je geen kraamfeest hebt gegeven, krijg je waarschijnlijk nog steeds volop kraamvisite. Gezellig! (Meestal...) Heb je al wat dubbele cadeaus gekregen of presentjes waar je niet zo op zat te wachten? Wij hebben een lijst met originele kraamcadeaus die je wél wilt krijgen, dus als iemand je vraagt of je nog wensen hebt, kun je deze mooi naar ze doorsturen.

Baby 5 weken oud

Wil jij weten wat je volgende week te wachten staat? Lees dan alvast ons artikel over een baby van 5 weken oud.

Foto Sarah: Sabrina Nieuwstraten

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

23 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.