Acne bij baby's

Acne bij baby's

Een newborn kan acne krijgen, maar is dit schadelijk en veroorzaakt het blijvende littekens? Lees hier alles over acne bij baby's.

Pasgeboren baby's kunnen last hebben van puistjes, bultjes en/of vlekken, ook wel acne genoemd. Is het gevaarlijk en kan het littekens veroorzaken? Acne is niet schadelijk, maar in sommige gevallen kun je voor de zekerheid wel even je huisarts raadplegen. Lees hier alles over acne bij baby's.  

Oorzaken van acne bij baby's 

Veel vrouwen denken dat acne bij baby's komt door borstvoeding. Dit is niet het geval. De puistjes worden namelijk al veroorzaakt in de baarmoeder en ontstaan vaak twee tot vier weken na de geboorte. Deze puistjes zijn onschuldig. Het is eigenlijk gewoon een verstopping in de porien, die in combinatie met hormonen zichtbaar worden. Net zoals bij tieners die op 14-jarige leeftijd last krijgen van acne. 

Wat te doen bij baby acne

Eigenlijk is het heel simpel. Als je baby puistjes en/of kleine bultjes heeft, is het advies om niets te doen. Deze zijn namelijk onschuldig. Wellicht heb je de verleiding om eraan te zitten, maar doe dit vooral niet. Zo voorkom je littekens, die wel blijvend kunnen zijn. Je hoeft niet te smeren met allerlei crèmes en knijp vooral de pukkeltjes niet uit. Merk je dat je kleine er veel last van heeft of heeft je kindje ook een droge huid? Raadpleeg dan even de huisarts, wellicht kan die je iets meegeven om te smeren wat onschuldig is. 

acne bij je baby - Altijd onschuldig? 

Wat je wel moet doen, is de acne goed in de gaten houden. Het kunnen ook de eerste tekenen zijn van koemelkallergie, in dit geval ontstaan er sneller korstjes. De huidklachten zijn bij koemelkallergie ook iets erger zoals eczeem, huiduitslag, oedeem en galbulten. Lees hier alle kenmerken van koemelkallergie.  

ENT bij baby's 

Een anders vorm van acne is ENT (erythema neonatorum toxicum). Dit komt vaak voor bij baby's die tussen de 3 en 14 dagen oud zijn. Bij ENT hebben baby's puistjes op de hals, schouders en soms over het hele lichaam. De puistjes zien eruit als lichtgele of witte bultjes. Ook deze vorm heeft niets te maken met borstvoeding of overgevoeligheid voor crèmes. Waar ENT door ontstaat is niet bekend. Wel is het bekend dat ook deze vorm van acne onschuldig is. ENT kan binnen een week weg zijn, maar kan ook langer aanhouden. 

Wanneer naar de Huisarts bij baby acne? 

Bang dat het iets anders is dan acne? Heeft je kleine zichbaar last, ontstaat er bijvoorbeeld een rood-paarse huiduitslag of korstjes rondom de mond en neus? Ga dan naar de huisarts. 

Bronnen: dokterdoker, mens-en-gezondheid en optimalegezondheid 

Redactie MiniMe.nl

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.