Baby 1 jaar oud

Je kindje is 1 jaar oud en de babyfase is officieel voorbij. Je hebt nu een dreumes in huis. Welke ontwikkelingen vinden er plaats in het leven van jouw kindje van 1 jaar?

Wanneer je baby 1 jaar oud is, breekt de dreumesfase aan. Mijn dochter Lotus is inmiddels alweer 1 jaar en ik vind dit een heerlijke fase. Vanaf 12 maanden gaat de ontwikkeling van een kindje zo hard. Ze leren lopen, woordjes zeggen en krijgen steeds meer een eigen karaktertje. Ik vertel je hoe het zit met de ontwikkeling van jouw baby van 1 jaar oud!

Je baby van 1 jaar oud

Je baby is 1 jaar oud. Wat is er veel veranderd het afgelopen jaar! Van een hulpeloos klein baby’tje naar een eigenwijze 1-jarige dreumes. Zo snel als je baby zich het afgelopen jaar ontwikkelde zal het niet meer gaan, maar ook het komende jaar staat jou en je dreumes weer een heleboel te wachten. Ik neem alle ontwikkelingen die je kunt verwachten van je baby van 12 maanden met je door. 

Dreumes met ballon

Cognitieve ontwikkeling baby 1 jaar 

Vanaf de leeftijd van 1 jaar zijn we als mensen in staat om herinneringen op te slaan en deze later weer terug te halen. Dat betekent dat je kindje patronen kan gaan ontdekken. In dit geval zal hij uiteraard nog niet alle dagen van de week kunnen overzien, maar kan hij binnen een tijd van een paar uur terughalen wat hij een uur eerder heeft gedaan. Hierdoor kan je kindje jou ook gaan nadoen en imiteren. Hij heeft immers opgeslagen wat jij doet, en kan dat terughalen door het na te doen. 

Zelf eten 

Vanaf deze leeftijd mag je kindje volledig met de pot mee-eten. Wanneer je kindje 1 jaar oud is, is melk niet meer de belangrijkste voedingsbron. Je kunt natuurlijk gewoon borstvoeding of flesvoeding blijven geven, maar vast voedsel wordt nu echt de basis. Het is wel verstandig om nog steeds rekening te houden met het feit dat je kindje nog ‘maar’ 12 maanden oud is. Baby's van die leeftijd kunnen beter niet te vet en niet te zout eten. Maar... mee-eten kan! En het liefst zelf natuurlijk, met vieze handen en pastasaus in het haar. Heerlijk!

LEES OOK: Je baby een gezonde relatie met eten aanleren

Het eerste woordje van je baby

Het is héél waarschijnlijk dat je kindje van 1 jaar dit jaar zijn of haar eerste woordje gaat zeggen. En ik kan je vertellen: dat is écht een momentje. Het eerste woordje van mijn zoontje was “lekker” en hoewel het woordje “mama” echt pas eeuwen daarna volgde, was ik apetrots dat hij iets kon zeggen (en het ‘mama’ zeggen haalt hij tegenwoordig ruimschoots in met een gemiddelde van 72 keer per minuut). Tip: schrijf de woordjes die je kindje kan zeggen op. Dit is heel leuk om later terug te lezen.

LEES OOK: Taalontwikkeling bij baby's

Leren lopen 

Ook leren de meeste baby’s lopen in dit levensjaar. De gemiddelde leeftijd waarop kindjes hun eerste stapje zetten, is rond de 14 à 15 maanden. Het begint natuurlijk met kleine stapjes, maar vanaf 18 maanden leert je kindje steeds beter evenwicht houden, op meubels klimmen en over dingen heen stappen. Kleine, grote stapjes!

Dreumes met cupcake met 1-jaar kaars 

Ontwikkeling motoriek kind 1 jaar 

Kinderen van 1 jaar ontwikkelen zich op motorisch gebied razendsnel. Je dreumes is niet alleen druk bezig met de ontwikkeling van de grove, maar ook de fijne motoriek. Ik noemde het leren lopen hierboven al, maar ook op andere vlakken leert je kindje zijn lichaam steeds beter gebruiken. Handelingen zoals zwaaien en in de handjes klappen passeren de revue tijdens dit levensjaar, en daarmee neemt de interactie met jou ook toe. Zo leuk!

Sociaal-emotionele ontwikkeling bij 12 maanden

De uitspraak ‘twee is nee’ kennen we allemaal, maar wat hier niet bij verteld wordt, is dat deze opstandige fase eigenlijk al veel eerder begint. Vanaf 1 jaar, en zeker vanaf 1,5 jaar, zijn dreumesen steeds sneller boos. Hun hersenen maken een enorme ontwikkeling door, waardoor de dreumes allerlei dingen wil die hij fysiek eigenlijk nog niet kan.

Je dreumes proeft van allerlei mooie ontwikkelingen, zoals het leren lopen of het leren praten, maar is net nog niet vaardig genoeg om dat te doen wat hij wil doen. Een lastige periode die niet alleen voor je kind van 1 jaar, maar ook voor jou een flinke uitdaging is. Het is een fase...

LEES OOK: 7x Waarom de dreumesfase best pittig kan zijn

Dreumes buiten met hond

Jij als mama van een kind van 1 jaar 

Voor jou als mama van een baby van 1 jaar verandert er een hoop dit jaar! Het is gedaan met het ‘even wegleggen’ van je kindje, zodat hij niet overal aan kan komen. De grijpgrage handjes van jouw dreumes vereisen heel veel alertheid van jou.

Maar dit jaar is ook heel bijzonder! Want de interactie met je kind van 12 maanden neemt met de dag toe en wat ga jij trots zijn als je kindje de eerste stapjes zet, of wanneer het eerste woordje door de woonkamer klinkt. Dit wordt een prachtig jaar met mooie ontwikkelingen. Ik geniet er volop van, en hoop dat jij dat ook doet! 

Bronnen: Kind en Gezin, Oei ik groei!

Lisse van de Groep

Door

12 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.