Baby 1 week oud

Baby 1 week oud

Je baby is 1 week oud! Wat gebeurt er nu in zijn ontwikkeling en hoe sta je er als kersverse moeder voor? Lees alles over deze eerste periode.

Je baby is 1 week oud! Je bent al een week moeder. Jeetje, wat een indrukken en emoties hè? Wat gebeurt er in deze periode met je baby’s ontwikkeling en met jou als new mom? Wij vertellen je alles over je baby van 1 week oud!

JE BABY VAN 1 WEEK OUD

Navelstreng

Je baby en jij waren negen maanden lang met elkaar verbonden via de navelstreng. Vlak na de geboorte is die doorgeknipt. Wanneer je baby 1 week oud is, is het overgebleven stukje van de navelstreng inmiddels zwart geworden. Deze zal er binnenkort zomaar ineens afvallen. Best prima, want erg lekker fris ruikt het niet, haha! De navel is eigenlijk het ‘litteken’ dat je baby de rest van zijn leven bij zich draagt.

Zicht

Je baby heeft nog geen scherp zicht. Zijn ogen zijn net als die van een mol: hij heeft maar zo’n 20-30 centimeter zicht. Hou je baby dus lekker dicht bij je gezicht en kijk elkaar diep in de ogen. Zo leuk en lief! Je baby bestudeert met veel interesse zijn nieuwe wereld, maar kijkt het liefst naar het gezicht van jou en je partner! Hij volgt jullie met zijn ogen en traint daarbij zijn oogspieren.

Gekke uiterlijkheden

Bij 1 week oud kan je baby last krijgen van baby-acné. No worries, dat verdwijnt vanzelf. Gewoon lekker vanaf blijven, dan is er niks aan de hand. Ook berg op het hoofdje, dikke gezwollen ogen, een punthoofdje (van de bevalling) of plat neusje zijn veel voorkomende kenmerken van een baby van 1 week oud. Ook dit trekt de komende weken allemaal bij.

Babyhuiltjes

Je baby van 1 week oud heeft al verschillende huiltjes. Het huiltje wanneer ie honger heeft is anders dan het ‘ik voel me niet zo fijn’-huiltje. De komende tijd ga je vanzelf ontdekken welk huiltje wat betekent. Je leert je baby en zijn behoeften steeds beter kennen!

De eerste regeldag

Rond dag 9-10 heeft je baby waarschijnlijk zijn eerste regeldag. Je baby maakt dan een groeispurtje door en heeft daarvoor meer energie nodig. Op regeldagen heeft je baby dus meer honger dan normaal en wil hij veel drinken. Geef je borstvoeding, dan kan het zo zijn dat je je baby zelfs om het uur moet aanleggen. Bovendien is ie vaak huilerig en slaapt ie slechter of anders dan je gewend was. Best wel heftig en vermoeiend! Het is even bikkelen: na 1 à 2 dagen is het weer voorbij.

Borstvoedingsproblemen

Als je borstvoeding geeft, kun je te maken krijgen met wat opstartproblemen. Je baby en jij moeten er allebei aan wennen, en jouw lichaam natuurlijk ook. Samen moeten jullie een goed ritme zien te vinden en dat kan even duren. Probeer je hier niet al te druk om te maken: dit is heel normaal. Schakel eventueel de hulp in van een lactatiekundige, zij kan aanwijzingen en goede tips geven waarmee het waarschijnlijk al een stuk beter gaat.

JIJ ALS MAMA

Bye bye kraamhulp

Je recht op kraamzorg zit er zo goed als op, je kraamverzorgende gaat er bijna vandoor! Dan moeten jullie het zelf doen, whaaa... Dat komt natuurlijk helemaal goed. Misschien zie je haar zelfs wel liever vandaag dan morgen verdwijnen. Tip: schrijf de vragen die je nog hebt op, zodat je ze nog aan haar kan stellen voor ze er niet meer is.

LEES OOK: Ode aan mijn kraamhulp

Baby blues/kraamtranen

Ohhh die hormonen... Wát een vervelende dingen. Ze zorgen in de eerste en tweede week na je bevalling vaak voor kraamtranen, ook wel baby blues genoemd. Maak je geen zorgen, dat overkomt bijna elke new mom.

In de eerste en/of tweede week van je kraamtijd ben je vaak heel erg vermoeid. Je hebt een enorme (fysieke) prestatie geleverd en de emoties waar je mee te maken krijgt zorgen voor één grote mentale rollercoaster. Op sommige momenten jank je van geluk, maar ineens ben je ook gewoon even helemaal niet zo blij. Waar je je dan weer schuldig over voelt... Niet doen, het is volkomen normaal om je zo te voelen (halló, wat is er veel veranderd!) én het gaat ook weer over. Laat je lekker verwennen en geef je eraan over. Het komt goed!

Bloedverlies

Lekker dan: had je negen maanden lang mazzel en werd je niet ongesteld, krijg je het na je bevalling driedubbel en dwars terug. Die (grote) kraamverbanden uit je kraampakket heb je de eerste weken echt nodig. Omdat het loskomen van je placenta een wond heeft achtergelaten, zul je de komende tijd nog wel even bloeden. 

Voor het eerst naar buiten

Lopen gaat misschien nog niet zo heel gemakkelijk, zeker niet als je een zware bevalling hebt gehad. Maar als je redelijk op de been bent, is het misschien een goed idee om even naar buiten te gaan. Lekker, een frisse neus! En neem je baby’tje van 1 week oud vooral mee als het kan, dan kun je trots een eerste rondje met de kinderwagen lopen! Blijf niet te lang weg en maak het niet te gek, dat kan te vermoeiend zijn voor je lijf.

LEES OOK: Wat niemand je vertelt over bevallen

Dutjes

De eerste weken ben je vermoeider dan normaal, vanwege de bevalling (wat gewoon een aanslag op je lichaam is geweest) en de gebroken nachten. Haal je daarom nog niet te veel op de hals. Duik overdag regelmatig even je bed in of ga languit op de bank wanneer je kindje slaapt, ook al ben je voor je gevoel ‘heus niet moe’. Een uurtje tukken doet wonderen en zorgt ervoor dat je er weer even tegenaan kunt. Ook ijzerrijk voedsel en speciale mama-supplementen zorgen ervoor dat je sneller aansterkt.

Baby 2 weken oud

Wil jij weten wat je volgende week te wachten staat? Lees dan alvast ons artikel over een baby van 2 weken oud.

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

23 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.