Baby 2 weken oud

Baby 2 weken oud

Je baby 2 weken oud: time flies! Wat kun je verwachten in deze periode, van je baby en van jezelf? Wij zetten het op een rij.

Je baby is 2 weken oud! Wat gaat de tijd snel hè? Misschien heb je op dit moment wel helemaal geen besef van tijd en heb je het gevoel dat de wereld om je heen compleet aan je voorbij gaat. Da’s niet erg: het draait nu even om jou, je baby en jullie gezin! Dit speelt er rond week 2 na je bevalling.

JE BABY VAN 2 WEKEN OUD

Geur & zicht

De ontwikkeling van je baby is nog niet veel anders dan in week 1. Het is belangrijk dat je veel contact met je kindje maakt, hij wil graag dicht bij mama zijn. Zo leren jullie elkaar steeds beter kennen!

Je baby herkent vooral je stem én je geur. Zijn zicht is nog steeds maximaal 30 cm, dus hou ‘m lekker veel vast en je gezicht heel dichtbij. Ook vinden baby’s van 2 weken oud het leuk om jouw gezichtsuitdrukkingen te bestuderen én imiteren. Contrasten zijn voor hem het best te zien, bijvoorbeeld jouw haargrens (overgang van gezicht naar haar).

Je kunt je baby van 2 weken oud meenemen op een rondleiding door het huis en hem vertellen wat je allemaal ziet. Van het liggen in jouw armen en het horen van jouw stem wordt ie ongetwijfeld heerlijk rustig.

Scheel kijken

Veel baby’s kijken in de eerste weken regelmatig scheel, omdat ze zich nog niet goed kunnen focussen. Daardoor schieten zijn oogjes alle kanten op. Dit neemt vanzelf af naarmate de hersenen zich meer ontwikkelen en beter samenwerken met de ogen.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

Gewicht

In de eerste dagen na de geboorte neemt het gewicht van je newborn af. Schrik niet, dat hoort! Daarna zal hij door goede babyvoeding weer aankomen en zijn geboortegewicht bereiken. Vervolgens groeit ie waarschijnlijk als kool door!

Douchen

Ben je al met je baby van 2 weken oud onder de douche geweest? Of misschien kan je partner dit doen? Het is een fijn intiem moment, voor zowel ouder als kind. Door het warme water en je warme lichaam zal je kindje volledig kunnen ontspannen. Daarna lekker rozig het bedje in!

Spruw

Heeft je baby een witte tong of witte plekjes in zijn mond die niet weg te vegen zijn? Dan zou het kunnen dat hij last heeft van spruw. Lees hier alles over spruw en wat je eraan kunt doen.

JIJ ALS MAMA

Slaap- & energietekort

Ben je al een beetje meer gewend aan het leven met je baby? Besef je al dat je twee weken geleden toch echt mama bent geworden? Tip: neem niet te veel hooi op je vork en neem echt je tijd om te herstellen. Het is een ingrijpende verandering, zo’n newborn!

Het slaaptekort begint je inmiddels ongetwijfeld op te breken. En dat is super logisch! Het is helaas een kwestie van nog even bikkelen; het doorslapen kan over een paar weken beginnen. Tot die tijd is het belangrijk om overdag genoeg rust te pakken en bij te slapen wanneer het kan. Dat huishouden komt later wel weer! Lees ook onze tips voor meer energie.

Hechtingen

Je bent waarschijnlijk nog best een beetje beurs ‘daar beneden’. Als je tijdens je bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt, heb je hechtingen. Deze lossen meestal na een tijdje vanzelf op, of ze worden verwijderd door je verloskundige of gynaecoloog. Let op: wanneer ze eruit zijn, ben je nog steeds niet helemaal geheeld. Hou het dus van onderen goed schoon.

Bekkenbodemspieren trainen

Sporten is nog niet verstandig, daar mag je pas na zo’n zes weken weer rustig mee beginnen. Tot die tijd kun je al wel vast je bekkenbodemspieren trainen. Deze zijn tijdens de bevalling flink opgerekt. Er zijn oefeningen om je bekkenbodemspieren weer strakker te krijgen. Dit voorkomt incontinentie en je zult er ook profijt van hebben tijdens de seks!

Aambeien

Nee, het is niet het leukste of meest charmante onderwerp, maar we behandelen het toch even, zodat je weet dat je niet de enige bent. Veel net bevallen vrouwen kampen met aambeien. Die kunnen zijn ontstaan tijdens je bevalling, bij het persen. Daarbij komt er namelijk veel druk op je anus te staan. Aambeien kunnen jeuken en voor een pijnlijk, branderig gevoel zorgen. Gelukkig gaan ze meestal vanzelf weer over.

Pijnlijke tepels

Je tepels hebben veel te verduren als je borstvoeding geeft. Het kan even duren voor ze daaraan gewend zijn. Tot die tijd kunnen ze enorm pijn doen. Heb jij daar last van? In onze artikelen over pijnlijke tepels en tepelkloven lees je wat je eraan kunt doen!

Kraamvisite

Misschien heb je deze twee weken al flink wat kraamvisite over de vloer gehad of hebben jullie er juist bewust voor gekozen om die eerste weken alleen met je gezin te zijn? Anyway; onthoud dat je nergens toe verplicht bent. Jij bepaalt wat prettig is en wat niet. Laat bezoek gewoon weten hoe lang ze maximaal mogen blijven en vertel ze (of laat je partner dat doen) dat ze niet mogen komen als ze ziek zijn of een koortslip hebben.

Je kunt eventueel ook kiezen voor een kraamborrel of kraamfeest over een tijdje; dan heb je iedereen in één keer tegelijk en ben je daar ‘vanaf’. Dierbare familie of vrienden kun je dan alsnog apart laten komen natuurlijk.

Baby 3 weken oud

Wil jij weten wat je volgende week te wachten staat? Lees dan alvast ons artikel over een baby van 3 weken oud.

Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats

Marieke van Boven

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.