Vermoeid? Tips voor meer energie

Vermoeid? Tips voor meer energie

Kinderen kosten best veel energie. Zeker in combinatie met je werk is het wel eens pittig. Met deze tips krijg je meer energie!

Voel je je af en toe ontzettend moe? Kunnen we ons goed voorstellen als je kids hebt. Het zijn vaak net stuiterballen met Duracell-batterijen: de hele dag door onmetelijk veel energie en enthousiasme. En als je dan de volgende dag wakker wordt, blijf je het liefst nog vier uur langer in bed liggen. Helaas, je moet naar je werk! Met deze tips heb je de hele dag door toch energie.

En de tip om maar een sloot cafeïne achterover te gooien staat hier niet bij! Koffie doet wonderen, maar dat is vaak maar voor even. Na een paar uur heb je nog een kop nodig of je ogen hangen weer dicht. Als je onderstaande tips in je dagelijkse systeem toepast begin je de dag veel energieker.

Ultieme stretch

Als je uit je bed komt rek je je vaak uit. Maar echt goed uitrekken doen maar weinig mensen. Wat we hiermee bedoelen? Een complete oefening zoals de zonnegroet rekt echt al je spieren en als je die hebt gedaan heb je al meer energie.

Wandeling

Echt, als je een beetje moe bent of gewoon een beetje slapjes, kan het helpen om even een korte wandeling buiten te maken. Je hebt (hopen we voor je) een lunchpauze en die kan je goed gebruiken om even een stuk te lopen. Onderzoekers aan de universiteit van Georgia beweren dat je je energieniveau met 20% omhoog krikt als je regelmatig korte, rustige oefeningen doet. Bewegen helpt je juist om je energie terug te krijgen, dus zet letterlijk de stap en ga naar buiten! En nee, die lichte regendruppels zijn echt geen excuus.

Geen beeldscherm

Vooral mensen met een kantoorbaan zullen heel veel achter een beeldscherm zitten. Even een wandeling maken kan dan al helpen om ook van je beeldscherm weg te zijn, maar zorg dan ook dat je niet op je telefoon gaat kijken! Laat dat apparaat in je zak zitten en neem alleen telefoontjes op. Probeer af en toe tijdens je werk ook iets anders te doen waarvoor je geen beeldscherm nodig hebt. Moet je met het openbaar vervoer naar huis? Pak een tijdschrift of boek in plaats van je mobiel.

Humor

Lachen is echt een heel fijn medicijn voor vermoeidheid. Als je met vrienden of collega's even gewoon lekker hard kan lachen heb je daarna veel meer energie om iets te doen. En die gekke baby video's kan je dus ook gewoon lekker kijken, het mag!

Water drinken

Mensen hebben vaak niet door dat lichte uitdroging al voor vermoeidheid en een verandering in humeur kan zorgen. Drink daarom voldoende, of het nu water, thee, vruchtensap of een smoothie is. Voldoende vocht houd je concentratie hoog en je blijft er ook energieker van.

Gezonde snacks

Normaal gesproken krijg je rond drie uur een dip en pak je op automatische piloot een stuk van een chocoladereep of een hand Engelse drop uit de kantine. Ho, stop! Probeer in plaats daarvan een stuk fruit of een meergranenreep te nemen. De hoge vetgehaltes en weinig vezels in snoep zorgen voor minder energie dan bijvoorbeeld een meergranenreep vol koolhydraten. Zoek je gewoon iets om op te knabbelen? Een rijstewafel is dan ook een goed alternatief.

Kauwgom

Bedenk goed wanneer je echt honger hebt. Soms eten mensen op de auto-piloot en hierdoor krijgen ze een teveel aan suikers en vetten binnen. Heb je niet zo'n honger, maar wil je gewoon 'iets'? Probeer kauwgom. Door op kauwgom te kauwen verbetert je concentratie en je hebt ook geen behoefte meer aan tussendoortjes.

Licht

Ook het zien van genoeg licht onderschatten veel mensen vaak. Als je op kantoor werkt kijk dan goed of je werkruimte wel voldoende licht heeft. Licht stimuleert je brein en verbetert je oplettendheid. Recente studies hebben ook aangetoond dat vooral blauw licht een positief effect op je brein heeft. Hoewel we ons wel afvragen hoe je kantoor er dan uit komt te zien...

Power naps

Het klinkt misschien een beetje gek, maar even heel kort slapen kan echt helpen. Je humeur gaat er op vooruit en je bent ook veel minder moe als je ongeveer 20 minuten je ogen dicht kan doen. We kunnen ons natuurlijk voorstellen dat hier op je werk geen tijd en ruimte voor is, maar misschien dat je dit in het weekend wel uit kan testen. De een let op de kleine en de ander gaat heel even een power nap doen.

Heb je zelf nog tips voor een dag vol energie? We horen ze graag! Laat hieronder een reactie achter.

Bronnen: Universiteit van Georgia, Food Sci Nutr., British Journal of Psychology, Psychology today.

Lees ook: Gezonde hartige tussendoortjes en 5 soorten voedsel die je echt moet eten

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.