Kraambezoek-ergernissen van nieuwe moeders

Kraambezoek kan best stressvol zijn voor nieuwe moeders. Welke moeder kan er niet een aantal ergernissen opnoemen van hun eigen kraamtijd? Dit zijn de do's en don'ts voor kraambezoek!

De bevalling en een baby zonder enig ritme gooit de eerste weken je leven even overhoop. Het ontvangen van kraambezoek kost voor kersverse moeders soms dan ook veel energie! Welke moeder kan er niet een aantal ergernissen opnoemen van hun eigen kraamtijd? Dit zijn volgens ons de grootste ergenissen. 

 

De do's en don'ts ideale kraambezoek

1. Wees op tijd en kom zeker niet onverwachts langs op kraambezoek

Maak een afspraak zodat je op een bepaalde dag en tijdstip langs kunt komen. Het woord 'ritme' is bij pasgeboren baby's onbekend. Daarom proberen ouders het kindje een bepaalde eet- en slaapritme te geven voor de ideale rust van de baby en hen zelf. Voor een kraambezoek zorgt de mama dat ze zelf een beetje toonbaar uitziet maar probeert ze ook de baby te kalmeren. Het is dus niet echt ideaal om onverwachts langs te komen.

2. Word geen plakker die uren blijft hangen

De baby is zo super cute, maar de slapeloze nachten en (zware) bevalling zijn ook niet niks maar vooral heel energievretend. Wees daarom niet iemand die meer dan een uur blijft zitten. Het kindje en de mama kunnen allebei wel wat extra rust gebruiken. Bovendien kun je altijd een tweede date inplannen om nog een keer langs te komen :)

3. Kraamcadeau dat in de smaakt valt

Het is soms best lastig om een cadeautje mee te nemen dat in de smaak valt. Door alle hormonen en de emoties van de zwangerschap en de bevalling zelf kan iets wat jou heel leuk lijkt, het stomste cadeau ooit zijn volgens de nieuwe moeder. Vraag daarom of de kersverse mama nog iets nodig heeft of koop een leuke giftcard. Met dit laatste kan ze zelf dan iets uitzoeken. 

4. Vraag de mama om boodschappen die ze nog mist

Een pak melk of brood meenemen voor de nieuwe mama is zo gepiept voor jou. Deze kleine moeite voor jou is in dit geval een groot gebaar voor deze nieuwe mama. Zij kan niet zomaar één-twee de deur uit. Ze zal je hulp daarom enorm waarderen!

5. Bereid je eigen kids voor op het kraambezoek

Vertel dat het niet erg op prijs wordt gesteld als ze erg druk aan het rondrennen zijn in huis. Het kindje is deze drukke omgeving namelijk nog niet gewend. Maar ook de kersverse mama zal deze drukte vast nog niet fijn vinden. Als je kinderen erg druk zijn, kun je ze misschien beter thuislaten.

6. Was je handen bij binnenkomst

De weerstand van een pasgeboren baby is heel erg minimaal en is daarom ook extra kwetsbaar. Voor ouders is het lastig om eerst aan te geven dat je je handen moet wassen. Zorg daarom dat je dit al uit je zelf doet om irritatie te voorkomen. 

7.  Het kindje is altijd lief, leuk, schattig en een droppie

Elke ouder is uber trots op zijn/haar eigen kindje. Daarom is de regel ook altijd dat je alleen maar positieve dingen mag zeggen. Als je het kindje eigenlijk niet zo schattig vindt, kun je dit maar beter voor jezelf houden.

8. 'Kom maar hier met de baby'

Natuurlijk wil je dat kleintje graag in je armen houden, maar niet elke ouder ziet dat zitten. Je kunt het beste even afwachten, misschien dat ze zelf zal aanbieden om de baby vast te mogen houden. Heb je het gevoel dat ze haar kleintje liever rustig bij zich houdt? Ook prima, jouw knuffelmoment komt nog wel een keer. 

9. Geef geen goedbedoelde adviezen

Je goedbedoelde tips en tricks kunnen soms niet zo opgevat worden door de kersverse ouders. Daarom kun je ze beter voor jezelf houden. Ze kan altijd terecht bij haar kraamverzorgster voor vragen. Als de mama er zelf om vraagt kun je natuurlijk antwoord geven met jouw ervaringen, maar anders mondje dicht!

10. Wees zuinig met je parfum 

Als je een overdosis aan parfum op doet en het kindje mag vasthouden ruikt de baby volkomen naar jouw parfum. Zeker weten dat de trotste moeder niet blij is als haar baby niet meer naar baby ruikt maar naar een overdaad aan Sí of Chloé.

11. Laat de kraamvrouw lekker zitten

Zet zelf even een kopje koffie en smeer zelf de beschuit met muisjes. Zo krijgt mama ook nog extra zorg van een bekende, dit zal haar vast heel goed doen!

12. Horrorverhalen zijn verboden

Laat het niet zo zijn dat jij ineens in de spotlight staat met je eigen (horror)verhalen. Jij bent tenslotte op kraambezoek bij het kindje en de mama en niet andersom. Je wilt deze kersverse mama niet bang maken met enge verhalen die haar (mogelijk) nog te wachten staan of met mysterieuze kwaaltjes die een vage kennis met haar baby heeft meegemaakt.  

13. Neem geen onbekenden mee

Onaangekondigd je nieuwe vlam meenemen op kraambezoek is een no-go. Die ontmoeting volgt nog wel een keer, maar niet wanneer je voor de eerste keer bij het pasgeboren baby'tje gaat kijken. 

Wat is jouw grootste kraambezoek ergenis? 

Sibel Çiplak

Door

17 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.