Bezoek na de bevalling: voorkom die Aaargh!-momenten

Bezoek na de bevalling: voorkom die Aaargh!-momenten

Tips om om te gaan met al je kraambezoek. Soms is bezoek heel fijn, maar hoe ga je om met mensen waar je niet op zit te wachten? Of bezoek dat zich niet geweldig gedraagt?

Kreeg je tijdens je zwangerschap ineens meer aandacht? Haha, wacht maar tot je baby er is! Iedereen zal die kleine willen zien, willen vergelijken met andere familieleden, kadootjes komen brengen... Ja, iedereen. En daar ligt een beetje het probleem. Sommige bezoekers zullen heel fijn zijn, anderen zeker niet. Hier zijn een aantal tips van moeders over bezoek na de bevalling die de kraamtijd net iets prettiger en fijner zullen maken.

'En nu je kop houden!'

Je zal misschien het aanbod krijgen van een paar mensen om bij je te blijven als de baby er is. Dit kan een geweldige ervaring zijn of een regelrechte marteling (zonder overdrijven). Denk hier heel goed over na en bedenk ook in hoeverre je diegene een kijkje wil geven achter de schermen. Je bent waarschijnlijk te moe om lief en aardig te zijn dus bedenk heel goed wie je 24/7 om je heen wilt hebben.

Spreid de visite

Zodra je bent bevallen wil iedereen de baby zien. En daarmee bedoelen we direct. Er zijn verhalen van vrouwen die een uur nadat ze thuis waren al bezoek op de stoep hadden. Not done. Een paar dagen alleen met je gezin kan heel prettig zijn om weer even op te starten en samen te genieten van je baby. Probeer de visite ook zoveel mogelijk over verschillende dagen te verspreiden en plan niet te ver van tevoren.

Ga naar mensen toe

Klinkt misschien gek en waarschijnlijk heb je daar helemaal geen zin in de eerste dagen na je bevalling, maar sommige mensen maken er een gewoonte van te lang te blijven. Ze vertellen ellenlange verhalen over hun eigen leven terwijl jij heel gretig zit te wachten tot ze eindelijk hun hielen lichten.

Baby-praat

Soms kan het heerlijk zijn iemand op bezoek te hebben (een single oom bijvoorbeeld) die heel graag over alles behalve baby's praat. Aangezien je 90% van de dag toch al over je kleine praat kan het ook wel eens verfrissend zijn over zijn laatste vakantie te discussiëren. Had hij daar nou een scharrel opgepikt of niet..?

Zet ze aan het werk

Sommige mensen vinden het prachtig als ze iets mogen doen om je te helpen. Of het nou de afwas is, spullen opruimen in de kamer, het vuil buitenzetten of even op je peuter passen, geef ze een taak en ze zijn gelukkig. Of leg een to-do lijst klaar en verwijs daarnaar als ze het vragen.

Partner in crime

Als je bezoekers niet het soort mensen zijn waarbij je even een melt-down kan hebben, zorg dan dat er iemand is die als buffer fungeert. Dit kan je partner zijn maar ook je moeder/vader, broer of zus. Laat hen de visite even entertainen als jij rustig naar boven sluipt om gewoon even ongegeneerd te huilen.

Partner speelt de 'slechterik'

Je neef vertelt dat hij bijna genezen is van de griep. Terwijl hij je 3-dagen oude baby in zijn handen heeft. Je tante vindt dat jij en je baby toch echt even langs moeten komen in het buurthuis. Buiten is het - 5. Op dit soort momenten is het voor je partner tijd om te zeggen 'dacht het even niet'. Waarom? Een beschermende vader is lief en een beschermende moeder is een overbezorgd mens, dus doe iedereen een plezier en laat je partner de waarschuwingen uitdelen.

Laat ze eten brengen

Jullie hebben alle twee echt geen zin om te koken, en er zullen altijd mensen zijn die lang blijven hangen of gewoon op de bizarste momenten langs willen komen (zie ook: spreid je bezoek). Vraag ze dan gewoon eten voor je mee te brengen en ga even gezellig met z'n allen aan tafel (of rond je bed). Zij krijgen de baby te zien en jij krijgt lasagne. Win – win hier...

Out-of-office voicemail

Soms denken mensen dat een nieuwbakken moeder altijd op visite zit te wachten. Zeker als ze nog steeds geen antwoord hebben gekregen op een bericht dat ze een uur geleden achter hebben gelaten. Een selecte groep mensen kan je gewoon face-to-face zeggen dat een ander tijdstip beter uitkomt en ze zullen er dan geen problemen mee hebben. Voor de rest... In plaats van op je tong te bijten en ze binnen te laten, voorkom je dit soort bezoek door je voice-mail in te spreken. Iets als:

Bedankt voor je belletje. We zijn nog even bezig om het ouderschap te ontdekken, dus sorry als ons antwoord iets later komt dan normaal. Geen zorgen, er is niets aan de hand, we genieten van iedere minuut.

Bereid voor

Denk je dat je schoonmoeder of je tante een probleem gaat worden? Begin dan nu alvast met voorbereiden. Vertel dat verhaal van die (denkbeeldige) collega die ook bevallen was en een uur daarna direct haar schoonmoeder op de stoep had staan. Zeg dat je heeel blij bent dat je weet dat jouw familie gewoon wel snapt dat je even een paar dagen nodig hebt om te wennen.

Go with the flow

Staat je schoonmoeder toch ineens op de stoep, of heeft je verre achternicht uit Amerika ineens besloten bij je te blijven om de baby te zien? Laat het los. Geef ze taken zodat ze door hebben dat er genoeg moet gebeuren en geef met subtiele hints aan je partner aan wanneer je er echt genoeg van hebt.

Slimme geboortekaartjes

Voor de visite die niet direct een uur nadat je terug bent van het ziekenhuis al op de stoep staat, hulde! Het geeft jou de tijd om je geboortekaartjes te versturen. En daar kan je heel handig op schrijven wanneer jij en de kleine aan het rusten zijn (lees: niet gestoord willen worden).

Borstvoeding geven

Als je besloten hebt om borstvoeding te geven dan kan je een lactactiekundige inschakelen om je goed uit te leggen hoe je precies moet voeden. Zorg er alleen wel voor dat je moeder en schoonmoeder de kamer uit zijn. Borstvoeden is moeilijk genoeg zonder twee 'maar ik deed het altijd zo en had noooit problemen' – figuren. Ook wel zo prettig voor je lactatiekundige.

24 uur

Een truc die door sommige ouders met veel succes wordt toegepast: 'verlaat' gewoon de geboorte van je baby! Moet je iedereen direct op de hoogte brengen, foto's op Facebook zetten van je fantastische (ahum) na-de-geboorte gezicht en de video van het eerste gehuil in de baby- whatsapp groep gooien? … Nee, eigenlijk niet. Neem even lekker die 24 uur om bij te komen met het gezin en bel daarna de familie. Dan kan de Facebook-post eruit, niemand die het zal merken.

Babyshower met baby (babyborrel)

De babyshower is steeds populairder aan het worden en het is een heel leuke manier om alvast kado's te geven aan de zwangere. Je ziet zo al je vrienden en kennissen en familie in 1 keer! He... dat klinkt goed! Waarom geen babyshower als de baby er is? Maak alvast een fancy email met baby-animatie waarbij je de datum in kan vullen. Op verzenden drukken zodra de kleine er is en iedereen weet direct wanneer die welkom is op je kraamfeest.

Heb jij nog goede tips voor bezoek na de bevalling? We horen ze graag!

Daisy van Schaijik

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.