7x Waarom de dreumesfase best pittig kan zijn

Heb jij ook een dreumes in huis? Dan is dit artikel vast een bron van herkenning voor je. Wij vertellen je namelijk waarom de dreumesfase best pittig kan zijn!

Als je de babyboeken erop naslaat, dan is het eerste jaar met een baby overleven en een peuter in de terrible two's een enorme uitdaging. Maar hoe zit dat dan met die fase die er precies tussenin zit? Want hoe gezellig het ook is, zo’n dreumes in huis... het is ook flink aanpoten! Ik geef je 7 redenen waarom de dreumesfase ook best pittig kan zijn! 

Smelten en zweten tegelijk

Ik ben zelf moeder van twee en mijn jongste is een echte dreumes. Zo eentje die net kan lopen en als een pinguïn door het huis waggelt. Zo eentje die eerste woordjes gaat zeggen en die de kunst van het kusjes geven sinds kort onder de knie heeft. Zo eentje die nog heerlijk tegen je aankruipt wanneer ze net wakker is. Het is zó gezellig.

Maar, soms kan ik niet wachten tot ze een jaartje ouder is. Want het leven met een dreumes gaat niet altijd over rozen...

Dreumes met tandjes

Waarom de dreumesfase best pittig kan zijn

Ja, het leven met een peuter is heftig, maar de dreumesfase kan ook best pittig zijn. En wel hierom:

 1. Onbegrip

  Het leven als dreumes is best gecompliceerd. Na een jaar op planeet Aarde hebben ze hun prioriteiten inmiddels prima op orde. (Eten! Mama! Speen! AANDACHT!) Het enige probleem is dat ze dat nog niet altijd goed duidelijk kunnen maken. Praten is namelijk nog niet hun grootste talent en dus zetten ze het op een gillen. Net zo lang tot jij snapt wat je dreumes bedoelt.
 2. Eenkennigheid

  Dreumesjes zijn over het algemeen geen allemansvrienden. De inner circle bestaat met name uit papa, mama, een eventuele broer of zus en een enkele andere volwassene die de zeer strenge dreumeskeuring heeft doorstaan, zoals een oma of de buurvrouw. En dat doet nogal een beroep op jou. Me-time was nog nooit zo waardevol!
 3. Nooit meer alleen plassen

  Dreumesen worden graag overal bij betrokken. Of je nu staat te koken, te stofzuigen, aan het werk bent of de hond uitlaat: je doet niets meer alleen. En dat geldt ook voor je toiletbezoekjes gedurende de dag. Alleen plassen is een illusie.
 4. Driftbuien

  Alles, maar dan ook álles kan aanleiding zijn tot een driftbui. De rozijntjes zijn op, je schept niet snel genoeg op tijdens het avondeten of je dreumes laat zijn of haar speen vallen. Al deze voorbeelden kunnen potentieel leiden tot een kleine wereldramp in het leven van je dreumes. En drie keer raden wie de dreumes mag sussen en troosten... juist ja, jij!
 5. Niets is meer veilig

  Een baby leg je in een box, een peuter kun je duidelijke instructies geven, maar een dreumes... ze komen overal aan. En uitleggen dat dat niet de bedoeling is, heeft bij een 1-jarige vaak nog weinig zin. Alle kastdeuren van ons huis zijn inmiddels dichtgemaakt met haakjes, want zeer regelmatig vonden we de inhoud van de servieskast verspreid door ons hele huis. Gelukkig weet ze altijd wel een ander kastje te vinden waar nog geen haakje op zit...
 6. Het loopt, maar nog niet zo snel

  De meeste kinderen leren lopen tijdens de dreumesfase. Hartstikke leuk, en je bent natuurlijk zo trots als een pauw, maar snel gaat het niet. Helaas heeft je dreumes de smaak te pakken en is de kinderwagen een no-go geworden. En dus duurt ieder wandelingetje tegenwoordig 4x keer zo lang. 
 7. Luier verschonen

  Baby’s vinden het ook niet altijd een feestje als hun luier wordt verschoond, maar veel tegenstribbelen kunnen ze nog niet. Ze kunnen hooguit heel hard huilen terwijl jij zo snel mogelijk een nieuw luiertje om doet. Maar heb je wel eens een dreumes verschoond die daar geen zin in had? Een sumoworstelaar is er niets bij. Zie dan maar eens een luier om te krijgen.

Dreumes in luier op bed

Maar... gelukkig is de dreumesfase ook de fase van heel veel mooie eerste keren, van kusjes geven, van knuffelen en van gezellige eerste woordjes! Het is ook een fase om enorm van te genieten. En toch verheug ik me stiekem heel erg op de tijd dat mijn dochter een kletsende peuter is. 

Hoe ervaar jij de dreumesfase van je kindje?

Lisse van de Groep

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.