Hoe leert je baby kijken?

Hoe leert je baby kijken?

Hoe leert je baby kijken? Wanneer kan hij wat zien en wat kun je doen om de ontwikkeling van zijn zicht te stimuleren? Lees snel verder!

De ontwikkeling van je baby’s zicht is heel interessant. Hoe leert je baby eigenlijk kijken? Hoe gaat hij van slechts licht en donker kunnen onderscheiden naar het ontdekken van de kleurrijke wereld om hem heen? Wij zochten het uit en vertellen je alles over hoe een baby leert kijken!

De overgang van de baarmoeder naar de wereld daarbuiten is een hele grote. Je kindje ruikt, ziet en hoort hele andere dingen dan hij eerder deed. In je buik ziet je baby wel verschil tussen licht en donker, maar buiten de buik zijn de lichten feller en valt er veel meer te zien dan alleen maar licht. Het beperkte zicht dat je baby heeft, moet zich gaan ontwikkelen, zodat hij de wereld om hem heen kan bekijken. Gelukkig gaat het ontwikkelen van het zicht heel snel. 

Baby’s zicht in de buik

Wanneer je kindje nog in jouw buik zit, kan hij al iets zien. Hij kan onderscheid maken tussen licht en donker en opent zijn oogjes wanneer hij wakker is. Tijdens je zwangerschap is zelfs op de echo te zien of de ogen van je kindje open of gesloten zijn. Je kindje oefent met kijken, maar is nog niet bezig met details. Dat hoeft ook nog niet, want direct na de geboorte kijkt je baby nog op een hele andere manier de wereld in dan hij een jaar later doet.

Hoe ver kan een pasgeboren baby kijken?

Pasgeboren baby’s zien een compleet andere wereld dan wij. Waar wij in staat zijn om kleuren te onderscheiden, scherp te zien op afstand en goed te focussen als we iets scherp en goed willen zien, kan je baby dat allemaal nog niet. De afstand tussen het gezicht van een moeder en haar baby wanneer ze de baby voedt (fles of borst, dat maakt niet uit!), is precies hoe ver een pasgeboren baby kan kijken. Je zult zien dat je kindje al snel oogcontact probeert te maken in de eerste weken, maar dat oogcontact op verdere afstand nog te hoog gegrepen is.

Contrasten en kleuren

In de buik maakt je baby al onderscheid tussen licht en donker. Dit contrast is voor hem heel interessant. Pasgeboren baby’tjes draaien zich vaak richting het licht en hebben al snel door dat ze, wanneer ze naar de kant kijken waar het licht vandaan komt, het meeste zien.

Hoewel ze dus wel verschil zien tussen licht en donker, kunnen baby’s nog geen kleuren zien in de eerste weken. Dit komt doordat de hersencellen die nodig zijn om kleuren te onderscheiden nog niet volledig ontwikkeld zijn na de geboorte. Maar voor je het weet, heeft je kindje op een andere manier leren kijken.

Zo’n vier weken na de geboorte kan je baby de eerste kleuren van elkaar onderscheiden. De kleur die je baby het eerste zal zien is rood. Daarna volgen geel en groen, en tenslotte volgt blauw. Felle kleuren zijn makkelijker te zien dan bijvoorbeeld pasteltinten. Je kindje zal daarom geneigd zijn om speelgoed met felle kleuren, zoals VTech en Fisher Price, leuker en interessanter te vinden dan speelgoed met een zachter kleurtje. Dat felle, schreeuwerige speelgoed is natuurlijk een beetje jammer voor je interieur, maar het is heel goed voor de ontwikkeling van het zicht van je baby!

  1. VTech Dierenvriendjes Speelkleed
  2. Playgro Speel & Leer Bal
  3. VTech Baby Koetje Boe bal - Interactieve Bal
  4. TOMY Lamaze Freddie de Vuurvlieg
  5. VTech Baby Telefoontje

Bewegingen volgen 

Wanneer je baby 3 tot 4 maanden oud is, ga je merken dat hij bewegingen kan volgen. Hij volgt jou wanneer je door de kamer loopt en hij volgt een speeltje wanneer je dat voor zijn neus houdt. Hij gaat bewegingen beter registreren en zijn wereld wordt daarmee weer een stukje groter. Een volgende stap is dat je kindje hoogte en diepte gaat herkennen.

Scherp zien 

Wanneer je kindje een half jaar oud is, kan hij ook op afstand scherp zien. Dit heeft hij ook nodig, want dit prikkelt het kind om op ontdekking te gaan. Door dingen op afstand te kunnen zien en hier naartoe te willen gaan, stimuleert je kindje zichzelf om te gaan kruipen, en later te gaan lopen. Tijdens dit proces van kruipen en lopen, leert je kindje nog beter omgaan met verschillen in hoogte en diepte. Je gaat merken dat je kindje niet meer ‘zomaar’ van de bank af valt, omdat hij het diepteverschil tussen de bank en de grond herkent.

Je baby stimuleren om te kijken

Hoewel de ontwikkeling van het zicht een proces is dat vanzelf gaat, is het altijd goed om je baby hierin aan te moedigen en hier samen mee te oefenen. Er zijn leuke dingen die je samen met je baby kunt doen, om je baby te leren kijken:

  • Zet je baby in een wipstoeltje of leg hem in de box en loop pratend om hem heen. Een moeder die kletsend de was opvouwt of de woonkamer schoonmaakt, is het beste vermaak voor een kindje dat net wat meer op afstand gaat zien. Jouw bewegingen zijn razend interessant voor hem!

  • Laat je baby oefenen met het volgen van een speeltje. Houd een speeltje voor het gezichtje van je kindje. Wanneer je ziet dat hij naar het speeltje kijkt, kun je het speeltje voor zijn gezicht heen en weer bewegen. In de eerste weken zal je kindje het speeltje nog niet kunnen volgen, maar zijn zicht ontwikkelt zich razendsnel!

  • Vertel alles wat je ziet. Hoe klein je kindje ook nog is, het is op jonge leeftijd ontzettend goed om samen met je kindje van alles te bekijken en te benoemen wat je ziet. Ga naar buiten en laat je baby kijken naar de blaadjes aan de bomen, of bloemetjes in het gras. Hiermee leert je baby niet alleen kijken, maar stimuleer je ook zijn spraak en werk je samen aan jullie band.

  • Houd rekening met de afstand die je kindje kan overbruggen. In de eerste weken kan je kindje niet verder dan 30 cm kijken. Het heeft dus weinig zin om twee meter verderop te gaan staan en contact te maken met je kindje. Hij ziet je niet! Zorg dat je kindje je goed kan zien, zodat hij goed kan leren kijken, scherpstellen en focussen.
Lisse van de Groep

Door

31 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.