Zwemmen met baby - handige tips

Zwemmen met baby - handige tips

Zwemmen met je baby is zeker mogelijk, lees hier de tips als je met je baby wilt gaan zwemmen!

Zwemmen met je baby is heerlijk! Maar wanneer kan je gaan zwemmen met je baby en waar moet je opletten als je samen in het water duikt? 

Wanneer mag je gaan zwemmen?

Je mag zwemmen met je baby nadat hij of zij de eerste inentingen heeft gekregen. Deze inentingen worden tussen de 6 en de 9 weken gegeven op het consultatiebureau. Dit is belangrijk, omdat je baby dan beschermd is. Sommige consultatiebureaus raden zelfs de eerste twee inentingen aan voordat je gaat zwemmen.

Wacht wel tot een paar dagen na de inenting, omdat kinderen zich soms niet goed voelen daarna en wat koorts kunnen ontwikkelen.

Geeft de huisarts een negatief advies rondom zwemmen, wacht er dan nog even mee tot het wel verantwoord is.

Wennen aan het zwemmen

Sinds het eerste badje waarin je baby is gegaan, went hij of zij al aan het water. In de eerste drie maanden is het slim om het onderwerp water elke dag te behandelen. Vind je het nog steeds moeilijk om je baby te laten onderdompelen? Probeer het van een afstandje te bekijken en laat je partner het badritueel verder doen...

Baby’s hebben een reflex de eerste 6 tot 8 weken waarbij automatisch de luchtpijp dicht gaat als het kind onderwater gaat. En durf je echt niet met je kleintje, geen paniek, dat komt vanzelf als het wat groter is dan.

Ga niet te lang zwemmen, een half uurtje is vaak al vermoeiend genoeg voor je kindje.

Spelen in het zwembad

Ga je na drie maanden al het water in? Probeer dan eens een klein dobberbandje! Hierdoor kan je baby rond dobberen en kennis maken met het water. Vind je het zelf nog een beetje eng? Pak dan een tijdstip in het zwembad waar verschillende baby's aan het zwemmen zijn of probeer een uurtje op zondagochtend.

Luiers

Er zijn verschillende zwemluiers in de winkel te vinden waar je baby het water mee in kan. Een gewone luier is in het water heel erg zwaar en daardoor wordt het voor je baby onaangenaam om te zwemmen. Een oplossing hiervan is het uitproberen van een zwemluier. Gaat het toch mis? Dan vis je het na het zwemmen er zo uit!

LEES OOK: Alles over zwemluiers

Let op: de zwemluier houdt alleen de urine en ontlasting tegen, er wordt niks in de luier opgenomen. Geef je baby de zwemluier dus pas echt aan in het zwembad en doe hem daarna direct ook weer uit.

Temperatuur

Tijdens het zwemmen moet voor je baby de temperatuur minimaal 30 graden zijn, dit omdat de baby het anders snel te koud heeft en zelfs onderkoeld kan raken. Merk je tijdens het zwemmen dat je baby het toch te koud heeft? Stop dan eventjes met zwemmen, stap onder de warme douche en wikkel een badlaken om je baby heen. Je kunt een koude baby herkennen aan blauwe lipjes en/ of vingertjes.

Redactie MiniMe.nl

Door

18 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.