Wennen aan de fles - tips & tricks!

Wennen aan de fles - tips & tricks!

Wil je je baby laten wennen aan de fles? Dan is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen! Wij zetten alle tips & tricks voor je op een rij.

Wanneer je je baby wil laten wennen aan de fles, kun je daar het beste vroeg mee beginnen. Als je dat te laat doet, loop je namelijk het risico dat je baby helemaal niet meer wil en de fles weigert. Start dus op tijd en heb geduld; oefening baart kunst! Met deze tips leert je kindje op een fijne manier wennen aan de fles.

Eerste flesje afgekolfde melk

Als je borstvoeding geeft, is het slim om je kindje op tijd te laten wennen aan de fles. Je geeft dan gewoon wat afgekolfde melk in een flesje. Als je baby 5-6 weken oud is, kun je al beginnen met het aanbieden van een flesje. Doe dit alleen als hij het drinken aan de borst goed onder de knie heeft. Het zuigen aan de fles is namelijk een heel andere techniek dan borstvoeding en dit kan voor zuigverwarring zorgen bij zo’n kleintje.

Oefenen met de fles: tips & tricks

Het kan even duren voor je baby de nieuwe drinktechniek onder de knie heeft. Mogelijk kost het wat tijd en moet je wat langer oefenen om hem vertrouwd te maken met een fles. Elk kindje is natuurlijk verschillend en leert nieuwe dingen op zijn eigen tempo! Met onderstaande tips & tricks is de kans groot dat het jullie lukt om je kindje te laten wennen aan de fles.

 • Zorg dat je baby niet té veel honger heeft en vrolijk is als je hem voor de eerste keer uit een flesje laat drinken.
 • Laat iemand anders je baby de fles geven. Hij is gewend bij jou aan de borst te drinken, dus het kan verwarrend zijn als hij dat ineens niet meer mag. En dat terwijl de borst nog wel zo lekker dichtbij is!
 • Koop de juiste maat speen. Voor newborns gebruik je maat 1, deze heeft een langzame uitstroomsnelheid.
 • Begin met vers gekolfde moedermelk. Melk die in de koelkast of vriezer heeft gestaan, kan een ander smaakje hebben.
 • Geef het flesje in een rustige omgeving, zodat je baby niet wordt afgeleid.
 • Druppel wat moedermelk op de buitenkant van de speen. Daardoor zal je baby eerder geneigd zijn om de fles te pakken.
 • Breng regelmaat aan in de momenten waarop je de fles geeft, bijvoorbeeld om de dag. Dan kan je kindje eraan wennen!
 • Probeer verschillende houdingen uit: in borstvoedingshouding of juist niet, lopend/wiegend, liggend op bed, in een draagdoek of -zak, in een wipstoel, etc.
 • Oefen meerdere keren per week en blijf dat doen, zodat je kindje het niet verleert. Zo zal hij later de fles ook niet weigeren.
 • Zorg dat je zelf ontspannen bent en neem de tijd. Als je kindje merkt dat jij er relaxt bij zit, zal hij dit aanvoelen en zelf ook rustiger drinken.
 • Speel een beetje met de temperatuur van de melk. Soms drinken kindjes de melk liever iets kouder of juist warmer.
 • Laat je baby eerst even op je pink sabbelen, steek de fles ernaast en haal dan je pink weg.
 • Probeer verschillende merken spenen en flessen uit. Ze hebben vaak een net iets andere vorm en soms is het even zoeken welke jouw kindje het fijnst vindt.

LEES OOK: Borstvoeding of flesvoeding?

Baby weigert fles

Weigert je baby uit een flesje te drinken? Maak je nog geen zorgen, dit betekent niet direct dat hij nooit zal wennen aan de fles. Heb vooral geduld! Iets nieuws leren kost altijd even tijd, zowel bij volwassenen als bij baby’s. Het ene kindje stapt sneller en makkelijker over dan het andere. Lukt het de eerste keer niet, probeer het dan gewoon op een later moment nog eens.

Bronnen: borstvoedingnatuurlijk.nl, aidulac.nl, borstvoedingmetmedela.nl

 

Marieke van Boven

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.