Baby in de slaapkamer ouders, wat nu?

Baby in de slaapkamer ouders, wat nu?

Vaak slapen baby's in dezelfde kamer als hun ouders. En dat is heel leuk, maar het is ook wel even wennen...

De baby slaapt in de slaapkamer van de ouders, wat nu? Na de bevalling staat er ineens een wieg in de slaapkamer. Veel bij je baby zijn schept een band met elkaar maarre... hoe zit het dan met die privacy? Samen het late nieuws kijken, zondag ontbijt op bed... De slaapkamer was jullie plek, maar nu zijn jullie ineens met z'n drieetjes! En dat is even wennen. Heb je dan nog wel tijd voor elkaar? 

Tuurlijk! De komst van jullie baby brengt veranderingen mee, zeker als je de kleine naast je bed in een wieg hebt liggen. Maar dat betekent niet dat de slaapkamer niet meer van jullie is.

Zie het in perspectief

Je bent bang dat de baby wakker wordt als jullie sex hebben. Waarom? In veel gevallen zal je baby gewoon doorslapen, ook al maak je geluid. Ben je een beetje, laten we zeggen, luidruchtig en je baby wordt wakker, dan so what? Alsof de kleine doorheeft wat er aan de hand is. Hallo, heb jij nog specifieke herinneringen van toen je in de wieg lag? Sex is een belangrijk deel van je relatie, dus aarzel niet om daarmee door te gaan als de baby er is.

Creëer baby-tijd

Als je het moeilijk vindt om quality time met je partner te creëren nu de baby er is, dan kan je misschien iets nieuws proberen. Wat dacht je van family time? In plaats van een ruimte voor jullie twee wordt de ruimte nu van jullie drieën. In plaats van een ontbijt op bed even relaxt met je baby knuffelen, klinkt prima toch?

Alle babyspullen in de babykamer

Als je voor de derde keer die avond struikelt over een fles of knuffel is het misschien tijd alle babyspullen naar de babykamer te brengen. Zet alleen de dingen op jullie slaapkamer die echt nodig zijn. En zelfs die kan je handig opbergen in een opbergzak met vakken die je bijvoorbeeld aan de deur kan hangen.

Focus op de lange termijn

Veel ouders kiezen ervoor hun baby alleen de eerste 6 maanden op de slaapkamer te houden. Daarna wordt het tijd om over de gaan naar de babykamer. Geniet daarom van de momenten dat je baby nog op je slaapkamer staat. En vind je deze situatie helemaal niet zo tof? Bedenk dan dat het maar tijdelijk is.

Tot wanneer baby op de slaapkamer houden?

Vind je het moeilijk om te bepalen wanneer je baby naar de babykamer 'moet'? Meestal houden ouders een richtlijn van 6 maanden aan. Na die 6 maanden gaat de kleine over naar de babykamer. Dit hoeft natuurlijk niet! Er zijn ouders die de baby al vanaf de geboorte in de babykamer laten slapen. Anderen vinden 3 maanden een mooie leeftijd om 'over te stappen' omdat je baby dan de meeste prikken heeft gehad. Het algemene advies? Doe waar jij je prettig bij voelt. Er is geen vaste regel voor dus voel je niet gepusht door mensen om je heen.

En wanneer ging bij jou de baby op de babykamer?

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.