Als je zwangerschap niet verloopt als verwacht

Als je zwangerschap niet verloopt als verwacht

Zwanger zijn is heel bijzonder, maar vaak ook best zwaar. Vooral als je tijdens je zwangerschap slecht nieuws krijgt te verwerken.

Zodra je zwanger bent of zwanger wilt worden, heb je hier een bepaald beeld van in je hoofd. Meestal is dit een idyllisch beeld van een geweldige zwangerschap, met hier en daar de nodige bumps in the roadJe begrijpt natuurlijk dat het niet allemaal van een leien dakje zal gaan en je echt wel eens momenten zal hebben dat je even niet meer zwanger wilt zijn. Maar er zijn ook altijd dingen die je nooit verwacht en die toch opeens werkelijkheid worden.

de eerste drie maanden

De eerste drie maanden van je zwangerschap zijn vaak het meest onzeker. Naast ultiem blijdschap beginnen ook de zorgen direct na het zien van die positieve test. De eerste weken kan er nog zoveel misgaan en daarom kiezen veel vrouwen ervoor om nog even te wachten tot de 12 weken zwangerschap om het grote nieuws te vertellen.

Dit is een onzichtbare grens die voor veel zwangere vrouwen betekent dat als ze hem passeren ze in the clear zijn. Gelukkig is dit ook vaak het geval, want het klopt dat de kans op een miskraam de eerste 3 maanden het grootst is. Maar naast het feit dat een miskraam nog steeds een mogelijkheid is, zijn er nog tal van dingen die anders kunnen gaan dan verwacht. Wanneer je hier niet op bent voorbereid kan het best een klap veroorzaken.

LEES OOKPraten over een miskraam

prenataal onderzoek

Wanneer je zwanger bent, krijg je verschillende mogelijkheden om te testen of je kindje gezond is of een (groot risico op een) afwijking heeft. Naast de echo's die je krijgt kun je er vaak ook voor kiezen om een test te doen. Zo heb je de combinatietest, de NIPT, de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie

de 20-weken echo

De 20-weken echo is iets waar veel vrouwen naar uitkijken, omdat ze dan meestal te horen krijgen wat het geslacht van hun kindje is. De verloskundige maakt dan ook vaak even extra duidelijk dat dit in feite geen 'pretecho' is, maar juist een serieuze echo waar gekeken wordt naar eventuele afwijkingen. Dit kan dan ook een keerpunt zijn in de zwangerschap wanneer je slecht nieuws krijgt.

Zo kreeg Sanne tijdens de 20-weken echo te horen dat haar kindje veel te kleine beentjes zou hebben. Bij een vervolgonderzoek bleek dit weer mee te vallen, maar met vervolgcontroles werd toch een groeiachterstand geconstateerd.

Dan schrik je wel even, en continu in onzekerheid - Sanne

Bij een groeiachterstand wordt vaak gekozen om het kindje eerder te halen door de moeder in te leiden. Dit brengt natuurlijk ook weer allerlei risico's met zich mee voor het kindje. Tessa kreeg bij de echo te horen dat de maag, lever en milt van haar kindje gespiegeld lagen en ze een hartafwijking zou hebben. 

De grond zakt onder je voeten vandaan - Tessa

Uiteindelijk kan het allemaal na de bevalling nog meevallen. Het is alleen nooit fijn om slecht nieuws te krijgen tijdens je zwangerschap. Alsof je je niet al genoeg zorgen maakt!

De groeiecho

Rond de 30 weken krijg je meestal een groeiecho. Met deze echo wordt er specifiek gekeken naar de groei van de baby. Dit is dus eigenlijk weer een serieuze echo, hoewel het meestal wel positief is als je zwangerschap tot nu toe goed is verlopen.

Je kunt echter ook te horen krijgen dat je kindje een groeiachterstand heeft. Dan wordt er een schatting gemaakt van de grootte van je kindje, de grootte van het hoofdje, de buikomvang, lengte en het gewicht. Op basis van deze metingen wordt bepaald of de groeiachterstand ernstig is of wel meevalt. Indien het toch zorgen baart wordt je meestal overgedragen aan het ziekenhuis en wordt je dus niet meer door je eigen verloskundige begeleid. 

Het is wel fijn om los van het ziekenhuis met je verloskundige praktijk te praten over hoe je een gevoel van controle kan houden en wat je opties zijn. Ze zijn vaak uitgebreider en begripvoller dan het ziekenhuis - Tessa

In het ziekenhuis worden jij en je baby goed in de gaten gehouden en moeten er, soms moeilijke, beslissingen genomen worden over bijvoorbeeld het tijdstip en manier van bevallen. Dit wordt echter altijd samen met jou besloten, je houdt dus altijd wel iets van controle. Na de bevalling kan alles beter worden nagekeken en kan het allemaal ook nog meevallen. 

Ziekten tijdens je zwangerschap

Naast een miskraam en afwijkingen van de baby kun je ook een ziekte krijgen die je zwangerschap in de war schopt. Voorbeelden hiervan zijn bloedarmoede, zwangerschapshypertensie, zwangerschapssuiker en een zwangerschapsvergiftiging. Dit zijn er maar een paar van de vele, die allemaal verschillende risico's met zich mee brengen.

De grootste risico's zijn vroeggeboorte, een te hoog of te laag geboortegewicht, een verhoogde kans op infecties en verslechterde functies van organen van je baby. Wanneer je zo'n zwangerschapsziekte oploopt, betekent dit meestal dat je wordt overgedragen aan het ziekenhuis, veel controles, medicijnen, bedrust en de baby moet in veel gevallen eerder gehaald worden. 

Hoe ga je ermee om

Er is niet één goede manier om om te gaan met tegenvallers tijdens de zwangerschap. Je hebt het namelijk niet in de hand, het is gewoon de natuur. Veel vrouwen voelen het toch enigszins als falen als ze te horen krijgen dat er iets mis is. Hoewel dit meestal niet het geval is, omdat vrouwen toch grotendeels gezonder leven tijdens hun zwangerschap, blijft dit gevoel toch knagen.

Belangrijk is dat je dit gevoel niet wegstopt en er gewoon open over kunt praten. Spreek je angsten uit, vraag alles wat in je opkomt. Maar misschien nog het belangrijkste; vertrouw op jezelf, je baby en de artsen die er alles aan doen om je zwangerschap tot een goed einde te brengen. Leg je erbij neer dat het niet allemaal gaat zoals je voor ogen had en doe wat nodig is. Probeer zo positief mogelijk te blijven en toch nog een beetje te genieten van je zwangerschap. Het blijft toch bijzonder!

Is jouw zwangerschap ook anders verlopen dan je had verwacht? Laat het weten in een reactie!

Redactie MiniMe.nl

Door

30 augustus 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.