Alledaagse dingen waar je op moet letten als je zwanger bent

Alledaagse dingen waar je op moet letten als je zwanger bent

Sommige dingen zijn zó vanzelfsprekend voor jou, dat je er niet altijd bij stilstaat dat je even moet opletten als je zwanger bent.

Als je zwanger bent, is het helemaal niet zo gek om je bij sommige handelingen af te vragen: mag ik dit wel? Is dit wel verantwoord? Maar natúúrlijk hoef je deze negen maanden niet onbewogen op de bank te zitten wachten tot je kindje geboren wordt. Waar je wel even extra op moet letten zijn deze punten.

lang stilzitten

Door hormonale veranderingen heb je tijdens je zwangerschap sneller kans op trombose. Bij trombose sluit een bloedprop een ader af. Let er daarom op, zeker als je een zittend beroep hebt, dat je niet te lang achter elkaar stilzit. Sta af en toe even op voor een wandelingetje naar die collega een kantoor verderop, de printer, de waterkoker, het toilet, enzovoorts. 

te lang staan

Te lang zitten is niet goed, maar te lang staan ook niet. Het is ook nooit goed hè? Als je te lang staat, kun je last krijgen van je rug, bekken en gewrichten. Zwangere vrouwen die staand werk doen, hebben een hogere kans op vroeggeboorte. Probeer staan en zitten af te wisselen en trek meteen aan de bel wanneer je je niet goed voelt bij het vele staan.

In de tuin werken

Een paar nieuwe plantjes planten om je tuin weer even wat meer smoel te geven: altijd leuk! Maar zorg dat je in elk geval handschoenen draagt, of kijk je man lief aan of hij het even wil doen. Er kan namelijk altijd een kat een kakje hebben gedaan in de grond waar jij met je handen in wroet. Jij kunt hierdoor de parasiet toxoplasmose oplopen, wat gevaarlijk is voor de baby in je buik. Om deze reden mogen zwangere vrouwen ook de kattenbak niet verschonen.

Naar de kinderboerderij

Bezoekjes aan de kinderboerderij met je oudere kindje of neefjes en nichtjes zijn altijd leuk. Maar pas op dat je niet klakkeloos elke stal binnengaat of elk dier aait: ook hier kun je namelijk toxoplasmose oplopen. Daarom kun jij de geitenwei en stallen beter overslaan. Als er jonge geitjes en lammetjes geboren zijn, kun je de 'kraamstal' zelf ook beter laten voor wat het is. Het beste is om de dieren niet te aaien en bij vertrek goed je handen te wassen. 

Zwanger en sauna relaxdagje

Heerlijk, even ontspannen en relaxen in de sauna! Maar de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je dit beter niet doen. De warmte en temperatuurverschillen kunnen zorgen voor een aangeboren afwijking bij je kindje. Ook de laatste weken van je zwangerschap kun je de sauna beter mijden. Je kunt dan namelijk al een beetje ontsluiting hebben, wat zorgt voor infectiegevaar. Tussen de 4 en 8 maanden kun je dus wel prima genieten van een relaxdagje in de sauna! 

Controlefoto's bij de tandarts

Bij het maken van röntgenfoto's komt altijd een beetje straling vrij, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de baby in je buik. Geef daarom áltijd aan dat je zwanger bent of wel eens zwanger zou kunnen zijn wanneer er een röntgenfoto gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld wanneer je bij de tandarts bent en het tijd is voor de tweejaarlijkse controlefoto's van je gebit. Dit kan dan altijd uitgesteld worden tot na je zwangerschap. Moet je voor een andere, urgenter probleem foto's laten maken? Dan zijn er hulpmiddelen als een loden schort om te zorgen dat de straling je baarmoeder niet bereikt. 

Last van muggen

Argh, die irritante muggen! Daar wil je iets aan doen. Als je een anti-muggenmiddel wilt smeren of sprayen, gebruik dan Deet 30%. Dat heeft een lagere sterkte en is daarmee een betere keuze voor zwangere vrouwen. Ben je eenmaal geprikt, dan kun je gerust een middeltje zoals Prikweg gebruiken. 

Zwanger en autogordel gebruiken 

Mag je nou eigenlijk een autogordel op een normale manier gebruiken tijdens je zwangerschap? Niet zo gek dat je je dit afvraagt, want de gordel gaat toch over je buik heen. Het advies is om de autogordel tijdens je hele zwangerschap op de normale manier te gebruiken. Je kunt wel de onderste band iets lager dragen. Hier vind je nog meer handige tips over autorijden tijdens je zwangerschap.

zwanger naar het pretpark

Dat wordt een dagje in de draaimolen en ijsjes halen voor iedereen! Nee, zonder gekheid: je baby zit goed beschermd in jouw buik, dus je hoeft heus niet álle attracties over te slaan. Alle attracties met een veiligheidsbeugel voor je buik kun je beter wel skippen. Ook als je nog maar heel pril zwanger bent en er nog geen sprake is van een buik. Een achtbaan haalt bijvoorbeeld snelheden tot 120 km/h, wat voor een flinke adrenalinerush én verhoogde bloeddruk zorgt. Niet echt iets wat je je ongeboren kindje expres wilt aandoen. 

Zwanger tattoo laten zetten

Het laten zetten van een tatoeage kun je beter uitstellen tot ná je zwangerschap. Je hebt namelijk altijd kans om een infectie op te lopen. Ook kan de pijn die jij voelt zorgen dat je lichaam daar heftig op reageert, wat gevolgen kan hebben voor je ongeboren kindje. Daarnaast kan je huid veranderd zijn tijdens je zwangerschap waardoor de tattoo er na de geboorte anders uit kan zien. 

Zwanger op skivakantie

De jaarlijkse wintersportvakantie is alweer máánden geleden geboekt en nu ontdek je dat je hartstikke zwanger bent wanneer het zover is! Natuurlijk kun je gewoon mee op vakantie, maar vanaf de twaalfde week van je zwangerschap kun je het skiën, snowboarden en rodelen beter aan de anderen overlaten. Het risico op vallen is gewoon erg groot, ook al ben je een geoefende skiër. Het hoeft immers niet altijd jouw schuld te zijn als je valt... Tot de 11e week is het risico van een val niet zo groot, omdat de embryo dan nog 'veilig' verstopt zit achter je schaambeen. Nog meer handige weetjes lees je in dit artikel over zwanger op wintersport!

Cruisevakantie als je zwanger bent

Het is een héél goed idee om nog even van een relaxvakantie te genieten voor de kleine er is. Mocht je een cruisevakantie willen boeken, let dan op dat je niet meer aan boord mag vanaf 24-28 weken zwangerschap. Rederijen willen niet het risico lopen dat er op zee complicaties ontstaan of dat de bevalling begint. 

Rosanne Buitendijk

Door

28 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.