Zwanger en autorijden

Zwanger en autorijden

Zijn er nog specifieke dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat autorijden? Hoe zit het met de airbag? Wij zochten het voor je uit.

Zwanger en autorijden, gaat dat wel samen? Geen zorgen, als je zwanger bent mag je gewoon autorijden. Toch is het wel handig om een aantal kleine aanpassingen te doen zodat je comfortabel en veilig de weg op kan. 

Tijdens je zwangerschap autorijden levert geen gevaar op voor je baby, die zit veilig in het vruchtwater. Dit vruchtwater dient ook als stootkussen als je ergens tegenaan loopt. De laatste maanden wordt het vruchtwater wel minder. 

zwanger en autorijden 

Het kan iets ongemakkelijker worden om auto te rijden als je zwanger bent. Immers, je buik wordt steeds groter en gaat in de weg zitten. Ook ben je gevoeliger voor pijn in je onderrug, trombose en spataderen. Het is daarom aan te raden tijdens langere ritten regelmatig even te stoppen en een stukje te lopen. Om de pijn in je onderrug te voorkomen is het fijn als je je stoel in slaapstand kan zetten (alleen als je passagier bent natuurlijk). 

Net zwanger en autorijden

Als je net zwanger bent kan je last hebben van de bekende zwangerschapsverschijnselen. Misselijkheid, duizeligheid of andere zwangerschapssymptomen kunnen je rijvaardigheid aardig beïnvloeden, wees dus altijd realistisch en bekijk voordat je de weg op moet in hoeverre je nog in staat bent auto te rijden. 

Tweede trimester en autorijden

Met name in het tweede trimester denken veel vrouwen dat het geen probleem is auto te rijden. De zwangerschapssymptomen zijn dan bijna allemaal verdwenen. Toch ervaren veel zwangere vrouwen dat ze snel afgeleid zijn tijdens het autorijden als ernaar gevraagd wordt. Onderschat dit niet en probeer ook zoveel mogelijk om lange ritten te voorkomen.

35 WEKEN ZWANGER EN AUTORIJDEN

In de laatste maand van je zwangerschap wordt het over het algemeen afgeraden om zelf auto te rijden. In deze periode is het vruchtwater minder en heeft je baby dus minder bescherming tegen eventuele ongelukken. Daarnaast heb je de kans dat je ineens harde buiken of voorweeën krijgt: niet zo handig midden op de snelweg. 

Zwanger en gordel dragen

Het is ontzettend belangrijk dat je je driepuntsgordel gewoon blijft dragen, ook al zit het nu minder lekker. Draag het heupgedeelte van de gordel zo laag mogelijk, als het ware onder je buik. Deze manier van dragen zorgt ervoor dat je baby minder kans heeft op beschadigingen bij een ongeluk. Het schuine gedeelte van de gordel draag je dan gewoon zoals altijd. Er zijn ook zwangerschapsgordels te koop die nog extra bescherming voor je buik bieden. 

Airbag tijdens zwangerschap

Sommige vrouwen vragen zich af of ze de airbag moeten uitschakelen als ze zwanger zijn. Ze zijn dan bang dat de baby beschadigd bij een ongeluk. Dit is niet waar. Airbags bieden juist extra bescherming tijdens een ongeluk. De enige manier waarop airbags gevaarlijk kunnen zijn is als je géén gordel draagt of alleen een heupgordel. 

Autoverzekering zwangerschap

Check ook even je autoverzekering als je zwanger bent op 'schadedekking inzittenden'. Met deze aanvullende verzekering wordt de schade vergoed die alle inzittenden lijden bij een ongeval. Zeker met een kleine in je buik kan dit een prettige gedachte zijn. 

Vluchtkoffer

Handig om rekening mee te houden: een vluchtkoffer. Als je zelf veel rijdt, is het handig een vluchtkoffer mee in je auto te nemen. Mocht je bevalling beginnen dan kan je direct door naar het ziekenhuis met alle spullen die je nodig hebt. 

Mobiel

En mocht het je niet meer lukken zelf naar het ziekenhuis te rijden, zorg dan dat je mobiel altijd opgeladen is. 

Bron: Telegraaf, trivia-verloskundigen, verloskundigenpraktijklavie

Tot welke week van je zwangerschap reed jij auto? 

Daisy van Schaijik

Door

16 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.