Zwanger en wintersport

Zwanger en wintersport

Mag je op wintersport als je zwanger bent? En tot hoeveel weken mag je skiën of snowboarden? Alles over zwanger en wintersport.

Je hebt vorig jaar een wintersportvakantie geboekt. De vakantie is in zicht, maar je bent zwanger. Moet je dan die heerlijke wintersportvakantie opgeven, of kun je gewoon skiën of snowboarden als je zwanger bent? Zwanger en wintersport. Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.  

Mag je op wintersport als je zwanger bent?

Jij kunt sowieso op wintersportvakantie als je zwanger bent, mits je niet te hoog zit (hierover straks meer). Maar de vraag is natuurlijk, is het veilig om te skiën of snowboarden als je zwanger bent? Tot de twaalfde week van je zwangerschap kun je gewoon skiën of snowboarden. Waarom? Omdat tot de elfde week van je zwangerschap je baarmoeder achter het schaambeen is verstopt. Vanaf de elfde week kan een val gevaarlijker zijn voor je kind, want je baarmoeder kan dan wel geraakt worden. 

op wintersport als je zwanger bent

Dit hangt van de volgende factoren af:

 • De hoogte van het wintersportgebied
 • Jouw ervarenheid
 • De duur van je vakantie

Zwanger skiën of snowboarden

Heb jij weinig tot geen ervaring met wintersport? Dan wordt het door gynaceologen vaak afgeraden om te gaan skiën of snowboarden.  Ben je wel iets meer ervaren? Dan moet je alsnog voorzichtig zijn met je spieren, omdat deze tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn voor letsel. Als je iets breekt, dan mag je ook geen pijnstillers of hevige medicatie krijgen. En je wilt als zwangere vrouw al helemaal niet in een ziekenhuis in het buitenland belanden. Houd ook rekening met het feit dat hoe verder je zwangerschap vordert, hoe minder je lichaam in balans is. Snowboarden, skiën of sleetje rijden van een hoge berg wordt meestal afgeraden als je langer dan 12 weken zwanger bent. 

Verder:

 • raadpleeg altijd eerst je verloskundige, arts of gynaceoloog
 • ga niet skiën of snowboarden als je onervaren bent
 • langer dan 12 weken zwanger? Dan wordt het zeker afgeraden om de piste op te gaan 
 • ga ook niet skiën of snowboarden als je erg veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes 

Bedenk ook dat jij misschien goed kan skiën of snowboarden, maar je heel veel mensen op de piste hebt die minder rekening houden met anderen.  

Hoogte wintersportgebied  

Als je zwanger bent, dan is het af te raden om niet hoger te zitten dan 2150 meter. Hoe hoger je zit, hoe minder zuurstof je hebt. Ook moet je lichaam wennen aan hoogtes, zeker een lichaam dat zwanger is. Hoe hoger je zit, hoe sneller de vermoeidheid toe kan slaan en als zwangere vrouw ben je vaak al sneller moe. Tijdelijk naar 3000 meter of hoger kan, maar blijf hier niet te lang. Wees gerust, ook als je niet gaat skiën of snowboarden, dan zijn er nog veel meer opties om jezelf te vermaken. Jij kunt het volgende doen op wintersport: 

 • wandelen
 • winkelen
 • lunchen
 • genieten van het uitzicht
 • relaxen - je hebt leuke en betaalbare huisjes met een zwembad (zeker als je boekt via Airbnb). Heeft jouw huisje een sauna? Lees dan even het artikel over zwanger en naar de sauna gaan.
 • neem een laptop mee, waar je dvd's op kunt kijken
 • neem boeken, tijdschriften etc. mee
 • zorg dat je een camera bij je hebt, zodat je leuke foto's kunt maken

Lees ook: zwanger en naar de sauna, kan dat?

Redactie MiniMe.nl

Door

17 november 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.