24 weken zwanger

24 weken zwanger

Piept je navel deze week ineens naar buiten? Of krijg je kriebelende, rode handpalmen? Die gekke zwangerschapssymptomen ook...

Je bent vierentwintig weken zwanger deze week. Het gezicht van je kleine is nu bijna helemaal 'af'. En krijg je een beetje last van tintelingen in je handen en vingers? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de vierentwintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een cantaloupe meloen, zo'n 30 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Deze week weegt je kleine zo'n 0,6 kilo. Aankomende weken zal dat gewicht iedere week met zo'n 0,3 kilo toenemen. Het gezicht is nu in principe bijna 'af', inclusief wimpers, hoofdhaar en wenkbrauwen. Jammer genoeg kan je nog niet zien wat voor kleur haar je kleine krijgt, in deze weken is al het hoofd- en lichaamshaar van je kleine pigmentloos en dus wit. 

Liedjes onthouden

Geluiden kan je kleine nu al prima horen: jouw ademhaling, je stem en die van je partner en zelfs harde geluiden als een toeterende auto en een blaffende hond. Het gehoor van je baby is nu in zoverre ontwikkeld dat je kleine ook liedjes kan onthouden als je die vaak afspeelt. Heb je een favo nummer, dan is het nu dus tijd om dat vaak aan je baby te laten horen. Na de geboorte zal je kleine het nummer herkennen en daardoor ook kalmeren. 

Tip: Een angel caller ketting maakt zachte geluiden die een kalmerende werking hebben op je baby, zowel tijdens de zwangerschap als erna.

vierENTWINTIG WEKEN ZWANGER

Inmiddels weet je als geen ander dat je last kan krijgen van zwangerschapssymptomen, maar sommige symptomen had je écht niet verwacht. Wat dacht je van rode, jeukerige handen? Dit is heel normaal (helaas) en het rode kan zich ook laten zien op je voeten. Kan je er vanaf komen? Tot nu toe is er geen informatie over hoe je van de roodheid af kan komen tijdens je zwangerschap, de bevalling zorgt ervoor dat dit symptoom samen met de rest verdwijnt. Je kan er wel voor zorgen dat de rode huid niet verergert door geen lang, warm bad te nemen of warme handschoenen en sokken te dragen. 

Navel

Gaat je navel deze week ineens een beetje naar buiten staan? Dan ben je niet de enige. Bijna iedere aanstaande moeder merkt tijdens de zwangerschap dat de navel naar buiten piept als de baarmoeder verder opzwelt. Meestal gaat dit wel weer over na de bevalling, hoewel bij sommige moeders de navel naar buiten blijft staan.  

Carpaal tunnel syndroom

Misschien zegt het woord je niet zo veel, maar herken je onderstaande symptomen: een vervelend slap gevoel in je vingers en handen, vaak gecombineerd met tintelingen. Normaal gesproken krijgen mensen die veel dezelfde bewegingen maken dit (mensen die veel typen bijvoorbeeld), maar zwangere vrouwen krijgen dit vanwege het vocht dat ze vasthouden. Het vocht verspreidt zich door je lichaam en drukt met name op handen en voeten. Dat veroorzaakt de tintelingen, het slappe gevoel en de doffe pijn in je handen en soms ook voeten. 

Tip: Ga niet op je handen liggen als je gaat slapen en leg een kussen onder je armen. Moet je veel dezelfde bewegingen maken (bijvoorbeeld door het typen), zorg dan dat je regelmatig een pauze inlast om je handen te ontlasten en stretch-oefeningen te doen.

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Als je vierentwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar eerder van verschijnselen als carpaal tunnel syndroom. Er zijn echter ook een paar leuke zwangerschapsverschijnselen als mooier haar en langere nagels, dus hopelijk krijg je die in plaats van de rest. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Heb je er al over nagedacht wie je graag als hulp wil tijdens je geboorte? Een doula kan bijvoorbeeld extra assistentie verlenen. 
  • Heb jij je babyuitzet al geregeld? Check onze baby uitzetlijst voor alle benodigdheden. 
  • Heb je nog zin om op babymoon te gaan? Doen! 
  • Bestel de gratis zwanger- en babydozen met handige producten en veel informatie over je zwangerschap en je baby. 
  • Zorg altijd dat je een flesje water bij de hand hebt zodat je voldoende vocht binnen krijgt. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de vierentwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 25 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

15 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.