Wat je allemaal niet mag (doen) tijdens je zwangerschap

Wat je allemaal niet mag (doen) tijdens je zwangerschap

Wat mag je nu allemaal wel of niet doen tijdens je zwangerschap? Wij maakten voor jou een lijstje!

Zodra je erachter komt dat je zwanger bent, moet je gaan letten op wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap, maar ook op wat je allemaal wel of niet mag doen tijdens je zwangerschap! Dat is namelijk erg belangrijk voor jouw gezondheid en die van je baby. Wij zetten voor jou op een rij wat je niet mag (doen) tijdens je zwangerschap.

Een zwangerschap is vaak een mooie, maar zeker ook zware tijd. Je bent constant op je hoede over de dingen die wel of niet goed zijn voor je ongeboren baby. Je mag bijvoorbeeld geen vissushi meer of een lekkere zak drop leeg eten. Maar ook bepaalde handelingen en dagelijkse gewoontes mag je niet meer doen of worden in ieder geval sterk afgeraden.

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor jouw ongeboren baby. Wij hebben het hier dan over zelf roken, maar ook in een omgeving zijn waar er gerookt wordt. De schadelijke stoffen in een sigaret zorgen voor een verminderde zuurstoftoevoer voor je baby en kunnen de opname van voedingsstoffen verslechteren.

Daarnaast kan meeroken ook de oorzaak zijn van een miskraam, een vroeggeboorte, een slechte weerstand en problemen bij de ontwikkeling van je baby. Ook kan je baby geboren worden met een verslaving aan nicotine, waardoor je direct al met gezondheidsproblemen en een onrustige baby zit.

Drugs of alcohol tijdens de zwangerschap

Het gebruik van drugs of alcohol tijdens je zwangerschap is ontzettend schadelijk voor je ongeboren baby en mag je dus niet doen. Het gebruik van deze middelen geeft een vergrote kans op een miskraam. Daarnaast kan de baby geboren worden met ernstige gezondheidscomplicaties, ontwikkelingsproblemen of zelfs lichamelijke afwijkingen.

Verschonen van de kattenbak

Dit klusje mag je de komende negen maanden aan een ander overlaten. Het verschonen van de kattenbak is tijdens de zwangerschap namelijk niet aan te raden. Kattenuitwerpselen bevatten een parasiet die de infectieziekte toxoplasmose veroorzaakt. Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, voor een miskraam of stilgeboorte zorgen.

Later in de zwangerschap wordt deze kans kleiner, maar is er nog wel een risico op lichamelijke afwijkingen. Let wel op: deze parasiet leeft ook in de uitwerpselen die niet in je kattenbak liggen. Ga je in de tuin werken, is het dus ook verstandig om hier alert op te zijn.

zwangere vrouw op bed houdt haar buik vast

Stress tijdens je zwangerschap

Het wordt vaak genoeg benoemd: stress is slecht voor de zwangerschap. Stress kan ervoor zorgen dat je baby ontwikkelings- en groeiproblemen krijgt. Daarnaast kun je moeilijkheden ervaren tijdens je bevalling, wat gevolgen kan hebben voor jou of je baby. Stress wordt vaak ook overgenomen door je kindje, wat kan betekenen dat je een gespannen of huilbaby krijgt. Zorg er dus voor dat je vaak genoeg rust neemt als je zwanger bent.

LEES OOK: Stress tijdens je zwangerschap voorkomen

Sauna

De meningen zijn wat verdeeld over saunabezoek tijdens je zwangerschap. Als je geen reguliere saunabezoeker bent, is het niet aan te raden om tijdens je zwangerschap wel naar de sauna te gaan. Ben je dit wel, dan kun je (met mate) wel gebruikmaken van de sauna.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is het nog te vroeg voor je baby om blootgesteld te worden aan zo veel warmte. Maar hierna is het veilig om gebruik te maken van de sauna. Let hierbij wel op je eigen gezondheid:

  • Voelt iets niet lekker of krijg je het benauwd? Stap dan meteen naar buiten.
  • Houd je bezoekjes ook wat korter: 10 minuten is een goede richtlijn om aan te houden.
  • Neem plaats op de lagere bankjes in plaats van helemaal bovenin.

zwangere vrouw laat buik zien

Extreme sporten

Sporten tijdens de zwangerschap is ontzettend fijn en goed voor je, als je er verder geen problemen mee ervaart. Probeer wel de risicovolle extreme sporten te vermijden tijdens de zwangerschap. Onder deze sporten vallen onder andere:

  • Bergbeklimmen
  • Abseilen
  • (Rol)schaatsen
  • Duiken
  • Skiën
    Parachutespringen

Daarnaast zijn ook contactsporten af te raden, want een elleboog of schop in de buik is snel gebeurd. Probeer met krachttraining wat lichtere gewichten te gebruiken en doe geen buikspieroefeningen. Ben jij een echte jogger, dan moet je helaas na vier maanden overgaan op wandelen, aangezien het vanaf dat moment een stuk zwaarder kan worden.

Lees alles over zwanger zijn en sporten in ons artikel over sporten tijdens je zwangerschap.

Bepaalde medicatie tijdens je zwangerschap

Pas op met bepaalde medicatie tijdens je zwangerschap. Geef altijd aan dat je zwanger bent als je iets voorgeschreven krijgt en lees zelf ook de bijsluiter. Sommige medicijnen kunnen namelijk een hele slechte invloed hebben op je baby. Paracetamol kun je gewoon nog gebruiken, maar informeer wel even hoeveel je hiervan op een dag mag. Probeer ook zonder medicatie eventuele pijn te stillen. Denk hierbij aan even rust nemen of slapen.

LEES OOK: Paracetamol en andere pijnstillers - wat mag wel en niet?

Bronnen: Verloskundig Centrum Sneek, Gezond idee MUMC

Savannah Schreuter

Door

03 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.