Moet een zwangere vrouw verplicht stoppen met roken?

Moet een zwangere vrouw verplicht stoppen met roken?

Het is bewezen dat roken schadelijk is voor jouw ongeboren kind. De RSJ pleit er nu voor dat zwangere vrouwen verplicht moeten stoppen met roken.

Zwangere vrouw moet verplicht stoppen met roken en alcohol drinken, kopten veel kranten gisteren en vandaag. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) pleit hiervoor. Zij willen dat er een wet komt die zwangere vrouwen hiertoe 'dwingt'. Kiest een moeder er toch voor om te blijven roken tijdens de zwangerschap? Dan willen zij dat een pasgeboren baby uit huis geplaatst kan worden. 

Roken en vruchtbaarheid

Allereerst is het bewezen dat roken én meeroken invloed heeft op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een vrouw die rookt heeft ongeveer 30% minder kans op een zwangerschap dan een vrouw die niet rookt. De kans op een miskraam of een te vroeg geboren kind is ook groter.

WAT IS DE INVLOED VAN ROKEN OP HET (ONGEBOREN) KIND?

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je kind.

  • Je baby heeft een hogere kans op een klompvoetje of hazenlip.
  • De kans op overlijden is groter.
  • Jouw baby is bij de geboorte vatbaarder voor infecties.
  • Je kindje heeft sneller last van astma en benauwdheid. 
  • Het risico op ondergewicht neemt toe.
  • Je baby heeft op een latere leeftijd een hogere kans op obesitas. 

jouw kind heeft geen keuze

Bedenk ook: roken is slecht voor jou en dus helemaal voor jouw baby. Het beginnen met roken is een keuze geweest. Deze keuze heb jij zelf gemaakt. Jouw ongeboren kind kan deze keuze niet maken, omdat het rook binnenkrijgt van jou. Ook zijn ongeboren baby's negen maanden lang in ontwikkeling. Zij zijn kwetsbaar en dus is het jouw taak om hen zo goed mogelijk te beschermen. En het beschermen van je kindje begint al in de buik. 

Wat roken met je ongeboren kind doet

Dit animatiefilmpje laat zien wat roken met je baby doet.  

Bronnen: DokterDokter, Rokeninfo en Gezondheidsplein.  

Rosalyn van Houwelingen

Door

10 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.