De geslachtsbepalende echo: een jongen of een meisje?

De geslachtsbepalende echo: een jongen of een meisje?

Met een geslachtsbepalende echo kom je erachter of je een jongen of meisje krijgt. Wij vertellen je alles over deze echo!

Steeds meer mensen willen tijdens de zwangerschap weten wat het geslacht van hun baby is en laten een geslachtsbepalingsecho (ook wel geslachtsbepalende echo genoemd) doen. Maar hoe werkt zo’n echo en wanneer kun je die laten doen? Wij vertellen je er alles over!

Ik ben zelf moeder van twee kids en vond het bij beide zwangerschappen fantastisch om te weten of er een jongen of meisje in mijn buik groeide. Het draagt bij aan de voorpret, het bedenken van de babynaam wordt een stuk makkelijker en je kunt alvast gericht gaan shoppen! Je kunt zelfs een leuke gender reveal doen om het geslacht van je kindje met iedereen te delen.

Echofoto's aan een leuk rekje

Wanneer doe je een geslachtsbepalingsecho?

Vanaf ongeveer 16 weken kunnen echoscopisten op basis van een geslachtsbepalingsecho vrijwel altijd met zekerheid zeggen wat het geslacht van je kindje is. Rond deze termijn staat er meestal geen standaard echo bij de verloskundige gepland, dus kiezen veel ouders to be ervoor om een extra pretecho te laten doen om erachter te komen of ze een jongen of meisje krijgen.

Deze pretecho om het geslacht te bepalen kan dus vaak pas vanaf 16 weken zwangerschap worden gepland. Soms, wanneer je baby er goed voor ligt, kan het geslacht al met 14 of 15 weken op een echo gezien worden.

Geslachtsbepaling bij de 20 weken-echo

De meeste stellen kunnen echter geduld opbrengen en kiezen ervoor om te wachten tot de 20 weken-echo die elke zwangere standaard krijgt. Tijdens deze echo wordt het kindje in je buik gecontroleerd op lichamelijke afwijkingen, maar vaak vraagt de echoscopiste ook of je het geslacht wilt weten. Dit is echter geen vast onderdeel van de 20 weken-echo. 

Hoe betrouwbaar is de geslachtsbepalingsecho?

Een geslachtsecho is vanaf 16 weken zwangerschap redelijk zeker. Mocht de echoscopiste nog twijfelen tijdens de geslachtsbepalende echo met 16 weken zwangerschap, dan kun je tijdens de 20 weken-echo zeer waarschijnlijk alsnog uitsluitsel krijgen. Er zijn natuurlijk altijd gevallen waarbij de echoscopiste het geslacht van je baby verkeerd gezien heeft tijdens de echo, maar dit komt niet zo vaak voor.

Lachende zwangere vrouw

De nub-theorie

Er is nog een andere manier om het geslacht van je baby te ontdekken nog voordat je een geslachtsbepalende echo hebt. Volgens de zogeheten nub-theorie is het mogelijk om al met 12 weken zwangerschap het geslacht van je baby te voorspellen. Wel moet je een goede echofoto hebben en moet je baby er goed voor liggen. De nub-theorie klopt in 75% van de gevallen.

Het woord ‘nub’ komt uit het Engels en betekent iets als ‘bobbeltje’ of ‘uitsteeksel’. Bij zowel jongens als meisjes groeit er namelijk de eerste tien weken een bobbeltje tussen de benen. Bij meisjes groeit dit bobbeltje uit tot een clitoris en bij jongetjes wordt dit een penis. Op een foto van een echo met 12 weken zie je dit bobbeltje bij zowel meisjes als jongens zitten, maar bij jongens wijst het bobbeltje meer omhoog en bij meisjes wijst het bobbeltje meer in de richting van de ruggengraat. Maar zekerheid heb je bij de nub-theorie nooit!

Bakerpraatjes: een zoon of een dochter? 

Er bestaan ook zogeheten ‘bakerpraatjes’ die zouden kunnen voorspellen wat het geslacht van je nog ongeboren baby is. “Wat een puntbuik! Dat wordt vast een jongen!” Dit soort uitspraken vliegen je om de oren wanneer je zwanger bent. Het is natuurlijk niet erg betrouwbaar, maar bij mijn twee zwangerschappen klopten de bakerpraatjes precies! Hoe zit dat bij jou? Lees er alles over in ons artikel over bakerpraatjes en het voorspellen van het geslacht van jouw baby!

Voorkeur voor een jongen of een meisje

Er heerst een taboe op de vraag of je voorkeur hebt voor een jongen of een meisje. Hoewel het veel mensen niet uitmaakt wat het geslacht van hun baby is, hebben sommige mensen een sterke voorkeur voor een zoon of een dochter en is een geslachtsbepalingsecho heel spannend. Het kan fijn zijn om, juist wanneer je wél een sterke voorkeur voor een geslacht hebt, een geslachtsbepalende echo te doen. Je weet dan tijdens je zwangerschap al of je een jongen of een meisje krijgt en zo kun je je hier dus op voorbereiden.

Pinata met vraagteken met roze en blauwe confetti

Kun je het geslacht beïnvloeden?

Het geslacht van de baby wordt bepaald door de man. Het geslachtschromosoom dat de moeder meegeeft aan het kind is altijd ‘XX’. Het geslachtschromosoom van de vader is ‘XY’. De moeder geeft dus altijd het vrouwelijke X-chromosoom mee, terwijl de vader het mannelijke Y-chromosoom óf het vrouwelijke X-chromosoom kan doorgeven. Als vrouw heb je in die zin dus niets te zeggen over het geslacht van je baby.

Voorkeur voor een jongen

Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat het moment waarop je vrijt invloed kan hebben op het geslacht van je kindje. Een zaadcel met het mannelijke Y-chromosoom is sneller, maar een zaadcel met het vrouwelijke X-chromosoom leeft langer. Heb je voorkeur voor een jongen? Dan wordt aangeraden om vlak voor de eisprong seks te hebben. Dan is de kans groot dat de snelle Y-chromosoom sneller bij de eicel is. De kans op een jongen zou dan groter zijn.

Voorkeur voor een meisje

Heb je voorkeur voor een meisje? Dan zou het uitmaken om drie tot vijf dagen vóór de eisprong te vrijen en daarna niet meer. Het vrouwelijke X-zaad leeft langer en kan de drie tot vijf dagen tot de eisprong makkelijker overbruggen dan het Y-zaad. 

Lisse van de Groep

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.