7 dingen die een echo laat zien

7 dingen die een echo laat zien

De echo is een moment waar veel aanstaande ouders naar uitkijken. Wat kun je eigenlijk allemaal op een echo zien?

De eerste echo wordt vaak gemaakt om te kijken hoe lang je al zwanger bent en tijdens de tweede echo kan je het geslacht van je baby te weten komen. Maar wat is er allemaal nog meer te zien? En waar wordt op gelet tijdens een echo?

1. Kruin-stuitlengte

In het eerste trimester wordt de kruin-stuitlengte gemeten met behulp van een echo. Hierbij wordt de bovenkant van het hoofd tot de billen gemeten, waarmee de echoscopiste nauwkeurig de zwangerschapsduur kan berekenen. Vanaf dit moment weet je dus al bijna zeker in welke week de baby geboren wordt!

2. Gezicht

Hé daar is E.T.! Een veelgehoorde grap na de echo van het gezicht in het tweede trimester. Hoe komt het eigenlijk dat je baby er zo uitziet? De echo maakt niet alleen een foto van de buitenkant van de schedel en lichaam, maar ook gedeeltelijk van de binnenkant van de baby. Daarom dus.

3. Ruggengraat

De echoscopiste gaat ook op zoek naar de ruggengraat van je baby. Er wordt dan een foto gemaakt van de hele ruggengraat om neurale buisdefecten op te sporen. Dit betekend dat de echoscopiste kijkt of er iets misgaat bij de vorming van het centrale zenuwstel van de baby. De bekendste neurale buisdefecten zijn een open rug en een open schedel.

4. Hart

Van het hart wordt een echo gemaakt om te kijken of de kamers goed ontwikkeld zijn. Je krijgt dan dus een foto te zien waarop je duidelijk de 4 kamers kan onderscheiden. Met deze foto kan een groot deel van de hartafwijkingen worden uitgesloten.

5. Handen en voeten

In het tweede trimester is het ook al mogelijk om de complete handen en voeten te zien. De voeten krijgt de echoscopiste waarschijnlijk wel goed op de foto, maar de handen zullen lastiger zijn. Vaak lukt het niet om die volledig in beeld te brengen omdat de baby veel beweegt.

6. Foetale profiel

Meestal zit er tussen de echo-foto's ook een duidelijke foto waar het profiel van de baby zichtbaar is. Leuk om te bewaren!

7. Geslacht

In het tweede trimester (de 20-weken echo) kan je echoscopiste het geslacht van de baby al bepalen (als je dat wil weten natuurlijk). In deze fase is het geslachtsdeel namelijk al zichtbaar. Ze zal natuurlijk eerst aan je vragen of je het wil weten. Als je het geslacht van je kind een verrassing wil houden zal ze ervoor zorgen dat het geslachtsdeel niet duidelijk op de foto staat. Meestal is het sowieso lastig te zien wat het geslacht van de baby is als leek, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je er per ongeluk achter komt.

Echo bewaren

Wil je de echo of echo's bewaren? Dan is het slim een kleurenkopie te maken. De uitdraai zal uiteindelijk gaan vervagen of verkleuren. Je kan de uitdraai natuurlijk ook laten lamineren.

Bronnen: Radboudumc, UMCUtrecht.

Daisy van Schaijik

Door

25 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.