De beste leeftijd om aan kinderen te beginnen

De beste leeftijd om aan kinderen te beginnen

De beste leeftijd om aan kinderen te beginnen is voor iedereen anders. Maar toch is er, biologisch en sociologisch gezien, wel wat over te zeggen!

Wat is nu de beste leeftijd om aan kinderen te beginnen? Dit is een vraag waar veel vrouwen zeker weten wel eens over nadenken. Voor elke leeftijd gelden weer andere voor- en nadelen, en dit maakt het soms best lastig om een juiste afweging te maken. Wij zetten de meest algemene voor- en nadelen in ieder geval even voor je op een rijtje!

tussen 20 en 25 jaar

Dit klinkt misschien jong voor de meeste vrouwen van tegenwoordig, maar wanneer je tussen de 20 en 25 jaar aan kinderen begint zitten hier best wat voordelen aan. 

Voordelen

Vooral lichamelijk zit je nu op je top, dus maakt dit het makkelijker om zwanger te raken en na je bevalling herstel je sneller. Je hebt rond deze leeftijd waarschijnlijk nog niet echt een stomende carrière, dus hoef je deze niet te onderbreken voor je zwangerschap. Je woont misschien nog lekker dicht bij je ouders, dus kunnen opa en oma makkelijk bijspringen mocht dit nodig zijn. En een dikke, vette plus is dat je nog lekker jong bent wanneer je kinderen het huis uit gaan. 

Nadelen

Natuurlijk zitten er niet alleen maar leuke kanten aan zo jong moeder worden. Omdat je nog niet echt de kans hebt gehad carrière te maken heb je het waarschijnlijk niet zo breed. En kinderen zijn behoorlijk duur, zoals de kinderopvang, laat staan een woning met genoeg ruimte voor kinderen. Je kunt het gevoel krijgen dat je ze niet alles kan bieden wat je zou willen, en dit kan frustrerend zijn. Ook kun je er een beetje eenzaam van worden, omdat je vrienden nog helemaal niet met kinderen bezig zijn. Die zijn nog happy single, gaan op wereldreis of zijn wel druk bezig met het opbouwen van een carrière. 

Rond je 30ste jaar

De meeste vrouwen van tegenwoordig lijkt het het meest ideaal om rond de 30 jaar aan kinderen te beginnen. De gemiddelde leeftijd dat vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen is dan ook 29,4 jaar.

Voordelen

Argumenten hiervoor zijn dat je dan nog 'op tijd' bent, aangezien je vruchtbaarheid meestal pas echt af gaat nemen na je 30ste. Je bent rond deze leeftijd het meest stabiel qua inkomen, relatie en je hebt alle tijd gehad om nog lekker te genieten met z'n tweeën. Overal om je heen zijn vrienden en kennissen inmiddels al aan kinderen begonnen, dus lijkt de tijd ook rijp voor jullie.

Nadelen

Rond je 30ste zit je carrière vaak net 'in de lift', welke nu onderbroken moet worden als je zwanger raakt. Wil je toch nog een beetje op de rit blijven dan moet je ook weer hard aan de bak wanneer je bent bevallen. Dit wordt nog moeilijk, want je wilt ook nog een supermoeder voor je kindje zijn. Je wordt dus al heel erg dun verspreid, en dan heb je ook nog je sociale leven waarvan je jezelf hebt beloofd dat dit niet zou doodbloeden wanneer je aan kinderen begint. Dit wordt dus nog een uitdaging.

Na je vijfendertigste

35 jaar klinkt al meteen best oud. Voor vrouwen is dit ook vaak de uiterste leeftijd om aan kinderen te beginnen. Toch zijn er nog genoeg vrouwen die wachten tot deze leeftijd.

Voordelen

Op je 35ste heb je je zaakjes waarschijnlijk zo op orde dat je helemaal klaar bent voor een kind. Je hebt alle tijd gehad om van je vrijheid te genieten. Je hebt kunnen reizen, carrière kunnen maken en je relatie zit helemaal op de rit. Je kunt je leven nu ook heel bewust gaan indelen en klaarstomen voor een kindje. Financieel sta je er goed voor, je hebt een fijn huis en je hebt bij vrienden en familie kunnen afkijken hoe het precies gaat met een baby. Ja, je bent er nu echt klaar voor. 

Nadelen

Je biologische klok gaat nu dan ook echt tikken, want je vruchtbaarheid is al behoorlijk afgenomen. Het is nu dus geen uitdaging om je leven te combineren met een kind, maar om überhaupt zwanger te raken. En wanneer je dan toch zwanger bent heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte, aandoeningen bij je baby en complicaties tijdens je zwangerschap en bevalling. Je lichaam is duidelijk niet meer op z'n best, dus ook de herstelperiode na je bevalling duurt langer. 

Lees ook: Vruchtbaarheid verhogen met supplementen en reflexologie

Conclusie: Wat is de ideale leeftijd?

Biologisch gezien is de beste leeftijd voor vrouwen om aan kinderen te beginnen toch echt rond hun 20ste. Of eigenlijk hoe jonger, hoe beter. Maar om nu als tiener of begin twintiger de verantwoordelijkheid te krijgen voor een ander leventje gaat ook weer te ver. Het leven van tegenwoordig laat dit ook niet zo snel meer toe. Je moet natuurlijk studeren en carrière maken om je kinderen te kunnen onderhouden. Sociologisch gezien is het dus beter om even te wachten met kinderen. Zo jong heb je meestal écht nog geen plek in je huis, of in je leven, voor een kind. Mentaal is de ideale leeftijd voor kinderen dan ook een stukkie hoger. Een echte conclusie is er dus niet en de ideale leeftijd hangt dan ook heel sterk af van jou als vrouw. Wanneer ben jij er echt klaar voor? Je moet er alleen rekening mee houden dat je niet altijd de luxe hebt lang te wachten met kinderen.

Wat is voor jou de beste leeftijd om aan kinderen te beginnen? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

22 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.