10 woorden die je niet kende voor je zwanger werd

10 woorden die je niet kende voor je zwanger werd

Dit zijn echte zwangerschaps woorden die je alleen leert kennen als je zwanger bent of bent geweest. Hoeveel ken jij er?

Als je voor de eerste keer zwanger wordt, gaat er een wereld voor je open. Je lijf verandert, je kan je emoties niet onder controle houden en je leert iedere dag ontzettend veel nieuwe dingen. Over de baby in je buik, over de relatie met je partner, over het inrichten van de babykamer en je leert echte zwangerschaps woorden.

Van sommige woorden weet je echt niet wat ze betekenden tot je zwanger wordt. Hieronder 10 'nieuwe' woorden die je leert tijdens je zwangerschap met bijbehorende betekenissen. 

1. Oxytocine

Oxytocine is waarschijnlijk het meest belangrijke hormoon dat je als moeder aanmaakt. Het wordt ook wel het “knuffel”-hormoon genoemd omdat het een belangrijke rol speelt bij sociale binding en moederschap. Ook speelt het hormoon een hele belangrijke rol tijdens de bevalling omdat het voor het samentrekken van de baarmoeder zorgt (en dus de weeën!). Als je ontsluiting niet goed gaat, kan je wat oxytocine toegediend krijgen tijdens je bevalling. Later zorgt oxytocine voor de toeschiet-reflex tijdens de borstvoeding.

2. slijmprop

Tijdens je zwangerschap zit de prop in de baarmoedermond en sluit deze af tegen mogelijke infecties van buiten. Voor je baby ter wereld komt zal je je slijmprop verliezen. Bij sommige vrouwen komt het er in stukken uit, bij anderen tijdens de bevalling zelf en weer bij anderen in één stuk. Het verliezen van de prop hoeft niet te betekenen dat je direct gaat bevallen! Bij sommige vrouwen kan de slijmprop er al twee weken uit zijn voor ze daadwerkelijk gaan bevallen.

3. Strippen

Ja, mogelijk was er gestript net voor de zwangerschap, maar dat is een andere soort strippen. ;) Tijdens je zwangerschap ga je een hele nieuwe betekenis van “strippen” leren. Strippen is wat je verloskundige gaat voorstellen als je over je uitgerekende datum heen bent en er nog geen tekenen van de bevalling zijn. Voor je gestript mag worden, gaat de verloskundig je inwendig onderzoeken. Is de baarmoeder al soepel en is er al ontsluiting? Dan is het striptime! Bij strippen maakt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Mogelijk krijg je dan binnen 20 uur je weeën!

 

4. Vlokkentest

Nooit in je gezonde leven wordt je zo vaak en grondig onderzocht als tijdens je zwangerschap. Je krijgt een aantal onderzoeken die zo wel jou als je baby in de gaten houden, bijv. bloeddruk meting, ijzergehalte meting of echo. Er is ook een aantal testen en onderzoeken waarvoor je expliciet moet kiezen: de prenatale onderzoeken. Hierbij hoort de gewone echo, de 20-weken echo, de NIP-test, vruchtwaterpunctie én de vlokkentest. Tijdens dit onderzoek worden chromosoomafwijkingen opgespoord, zoals het syndroom van Down.

5. Verstrijken

Hier hebben we er nog zo eentje. Verstrijken van je uitgerekende datum toch? Nope. Verstrijken is iets wat je baarmoeder doet voor de echte bevalling begint. Aan het begin van de bevalling zal de baarmoederhals (het dunnere deel) volledig opgenomen worden in het bolle gedeelte van je baarmoeder. Dit betekent dus dat je baarmoedermond, iets dat normaal gesproken een tuitje is, langzaam korter wordt tot het totaal uitrekt en (tijdelijk) verdwijnt. Zo kan je baby door het geboortekanaal heen. Interessant hè?

 

6. Doula

Het lijkt misschien al een volle kamer tijdens een bevalling: je partner, verloskundige of gynaecoloog, kraamverzorgster en ook nog een doula erbij? Een doula is een vrouw je emotioneel ondersteunt tijdens je zwangerschap, je bevalling en kort daarna. Het is een ervaringsdeskundige die je kan coachen als jonge mom. Heel belangrijk is dat ze, in tegenstelling tot je verloskundige, er vanaf de eerste wee al bij zal zijn en pas weg gaat na de bevalling. 

7. hydrofiel

Hydrofiel betekent dit 'houdt van water' en bij een baby is dit echt nodig. Op de een of andere manier kan echt álles nat worden... Je hebt hydrofiele luiers op alle baby uitzet lijsten staan, vaak gecombineerd met hydrofiele washandjes, hydrofiele doeken en andere babyverzorgingsproducten. De MiniMe-moms kunnen hydrofiele producten zeker aanraden!

8. Doptone

Niet iets dat op iedere baby-uitzetlijst staat, maar het is misschien wel leuk om te hebben! We warn you, de kans op huilen is groot. Met een doptone kun je namelijk het hartje van je baby horen. Voor veel vrouwen is dat een best emotioneel moment. Normaal gesproken gebeurt het heel kort bij je verloskundige, maar met een doptone kun je samen met je partner thuis naar dit fijne geluid luisteren. 

9. Zwangerschapsstreep

Heb je een donkere lijn die van je navelknop tot je schaamstreek loopt? Don't worry, dit is niets om je zorgen over te maken. Dit is de linea negra.  Bijna iedere zwangere krijgt het en bij de een is de lijn donkerder dan de andere. Het komt door de verhoogde productie van oestrogeen. De zwangerschapsstreep verdwijnt uiteindelijk na de bevalling.

10. Zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker is een van de latere zwangerschapskwalen. Het is een verkleuring van je gezichtshuid en net als de zwangerschapsstreep wordt deze door hormonen veroorzaakt. Bij sommige vrouwen is het meer zichtbaar dan bij de anderen, maar ook niet iedereen krijgt het. Meestal verdwijnt het vanzelf na de bevalling.

Bronnen: Verloskundigen praktijk Kampen, de Verloskundige, Verloskundige Eindhoven

Hoeveel van deze woorden kende jij voor je zwanger werd? Laat het ons weten!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

Redactie Minime.nl

5 jaar geleden

Ja, dat is ook een goeie Karine!

Karine

5 jaar geleden

Tepelhoedjes en meconium

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.