De zwangerschapsstreep (linea nigra) - alles wat je wil weten

De zwangerschapsstreep (linea nigra) - alles wat je wil weten

Tijdens je zwangerschap kan je ineens een verkleuring op je buik krijgen. Dit wordt ook wel de zwangerschapsstreep genoemd, oftewel de linea nigra.

De zwangerschapsstreep (officieel de linea nigra genoemd) is een donkere streep van ongeveer een centimeter breed die tijdens je zwangerschap ineens tevoorschijn kan komen. Lees er hier alles over.  

Wat is een zwangerschapsstreep? 

De zwangerschapsstreep loopt van je schaambeen tot je navel (en soms erboven). Eigenlijk zit die streep er altijd al, maar is dan lichter van kleur (de linea alba) en dus niet te zien. Als de samenstelling van hormonen in je lichaam verandert wordt de streep donkerder en zichtbaar. Bij een vrouw met een donkere huidskleur is de zwangerschapsstreep vaker beter zichtbaar. Vrouwen met een lichte huidskleur krijgen vaak geen zwangerschapsstreep. 

Grappig bakerpraatje: aan de zwangerschapsstreep kan je zien of je een jongen of een meisje krijgt. Als de streep doorloopt tot de navel dan krijg je een jongen. Loopt de streep tot boven je navel dan krijg je een meisje.

wanneer Zwangerschapsstreep

In de meeste gevallen verschijnt de zwangerschapsstreep in het tweede trimester. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Bij veel vrouwen komt de streep helemaal niet tevoorschijn en bij anderen zit de streep er al eerder. Als de streep zichtbaar wordt zal die in de loop van de zwangerschap een paar tinten donkerder worden. 

Zwangerschapsstreep voor NOD (Niet Ongesteldheids Dag)

Er zijn vrouwen die al na een week of vier, vóór ze ongesteld zouden moeten worden, een zwangerschapsstreep hebben. Vaak krijgen deze vrouwen ook last van gevoelige borsten. Heb je deze symptomen dan kan je eventueel al een zwangerschapstest doen. Normaal gesproken doe je een zwangerschapstest echter als je één of meer dagen overtijd bent. 

De zwangerschapsstreep voorkomen? 

Kan je de zwangerschapsstreep voorkomen? Helemaal voorkomen is jammer genoeg niet mogelijk. Wel kan je ervoor zorgen dat de streep zo min mogelijk zichtbaar wordt door je buik uit de zon te houden. Wil je per se zonnen dan is het aan te raden je buik te bedekken met een handdoek of in te smeren met zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (liefst factor 50). 

Foliumzuur

Door een tekort aan foliumzuur schijn je meer kans te hebben op een zwangerschapsstreep. Zorg daarom dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt door groene groenten en volkorenproducten te eten. Eventueel kan je ook als aanvulling foliumzuurtabletten slikken (overleg even met je arts). 

Zwangerschapsstreep wanneer weg

De zwangerschapsstreep begint bij een groot deel van de vrouwen al geleidelijk te vervagen vlak na de bevalling. De hormoonhuishouding is dan weer snel terug op het niveau van vóór de zwangerschap. Soms duurt het ook wat langer voor de streep helemaal verdwenen is, bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft (borstvoeding heeft invloed op je hormonen). In de meeste gevallen kan je na een jaar de streep bijna niet meer zien. 

Zwangerschapsstreep verdwijnt niet

Bij de meeste vrouwen is de zwangerschapsstreep na een jaar ongeveer wel verdwenen, maar een aantal vrouwen blijft de streep in lichtere vorm houden. Maar hé, je hebt een baby op de wereld gezet! Dat is die streep meer dan waard toch?

Bron: dokterdokter

Daisy van Schaijik

Door

12 november 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.