Waarom je niet zwanger wordt

Waarom je niet zwanger wordt

Soms duurt het gewoon even voor je zwanger wordt. Wij zochten voor je uit wat de reden kan zijn waarom zwanger worden moeilijk is.

Zwanger worden is niet voor iedere vrouw even makkelijk. Bij sommige vrouwen lukt het dan ook niet bij de eerste, tweede of derde poging. Het komt ook voor dat het een hele lange tijd niet lukt. Er kunnen dan ook verschillende redenen zijn waarom je niet zwanger wordt.

De tijd verstrijkt en een zwangerschap blijft uit. Je denkt misschien: Waarom word ik niet zwanger? Lees hier wat onder andere de oorzaken kunnen zijn dat je niet zwanger wordt.

WAAROM JE NIET ZWANGER WORDT

  • onvoldoende slaap
  • onder- of overgewicht
  • overmatig sporten
  • overmatig koffie drinken (meer dan 4 grote koppen per dag)
  • spanning en stress
  • veel roken
  • veel alcohol drinken
  • drugs
  • gebruik van medicijnen
  • je leeftijd (ouder dan 35 jaar)
  • cyclusstoornis
    • minder vaak of geen eisprong hebben
  • hormoonstoornis (PCOS of Hypofyse)
  • afwijking aan de eileiders
    • afgesloten of verkleefde eileiders
  • een vervroegde overgang
  • seksuele problemen
  • afwijking het het zaad van je partner
    • te weinig zaadcellen, te weinig bewegende of te weinig goed gevormde
  • zaad dat niet goed hecht in de baarmoeder

WAT KAN JE ER ZELF AAN DOEN?

Dat is een flinke lijst, maar gelukkig kan je aan een deel van de oorzaken zelf iets doen. Onvoldoende slaap en stress kan je proberen zoveel mogelijk te voorkomen door een rustige omgeving voor jezelf te creëren. Het juiste gewicht kan je aanpakken door op je voeding te letten en meer te bewegen. Ook minderen met koffie en stoppen met roken, alcohol en drugs heb je (grotendeels) zelf in de hand. Lees voor een uitgebreide uitleg Dingen die je niet moet doen als je zwanger wilt worden. Ook kan je zelf proberen om je vruchtbaarheid te verhogen

MEDISCHE OORZAKEN UITBLIJVEN ZWANGERSCHAP

Er kan ook een medische reden zijn waarom je niet zwanger wordt. Als je als vrouw een onregelmatige cyclus hebt bijvoorbeeld, waarbij je maar zelden of misschien zelfs helemaal geen eisprong krijgt. Door op voorschrift van je huisarts hormonen toe te dienen kan dit opgelost worden. 

Hormoonstoornis

Je kan ook een verstoring in je hormoonhuishouding hebben. Dit wil zeggen dat je als vrouw te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Je eierstokken produceren dan te veel testosteron. Soms kan je dit aan je lichaam merken door een onregelmatige cyclus, veel puistjes of haargroei op je kin, borsten of onderbuik.

Hypofyse

Daarnaast kan het voorkomen dat je hypofyse (klein orgaantje in je hoofd dat hormonen produceert) onvoldoende hormonen afgeeft. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen gebeuren. Als je als vrouw onvoldoende eicellen vrijkomen ben je minder vruchtbaar. Bij mannen met onvoldoende testosteron is de hoeveelheid zaad minder, waardoor de kans op bevruchting kleiner wordt.

Afwijking aan eileiders

Je kan ook een ontsteking aan je eileiders hebben, die je via de vagina hebt opgelopen. Deze ontstekingen veroorzaken een soort littekens, waardoor de eileiders afgesloten worden of verkleefd raken. Het eitje kan dan niet meer door de baarmoeder worden opgevangen, en kan daardoor ook niet meer bevrucht worden. Vaak is dit met een operatie wel op te lossen.

Kwaliteit van sperma

Soms ligt de oorzaak van het niet zwanger kunnen worden bij de vrouw, en soms bij de man. Door een tekort van testosteron maakt je partner te weinig zaadcellen aan, zijn ze niet goed gevormd of bewegen ze te langzaam. Dit valt moeilijk op te lossen, maar soms kan het gebruik van medicijnen de kwaliteit van zaadcellen beinvloeden. Het veranderen van die medicijnen of ermee stoppen kan dan een oplossing zijn, hoewel dit natuurlijk altijd in overleg moet met je huisarts. 

NAAR DE DOKTER

Ben je al langer dan een jaar aan het proberen om zwanger te worden en weet je niet waarom je niet zwanger wordt? Dan is het verstandig een afspraak met je huisarts te maken om te kijken of er misschien een medische reden is. Je arts kan dan een Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) doen, waarin stap voor stap wordt gekeken naar mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap. 

Ben je ouder dan 35 en heb je een onregelmatige of zelfs geen menstruatie? Of heb je ooit een buikoperatie of een buikinfectie gehad? Dan kan je ook eerder naar de huisarts gaan.

NAAR DE GYNAECOLOOG

Ben je bij de huisarts geweest en blijkt het dat je alles hebt geprobeerd om zwanger te worden, dan word je doorgestuurd naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. De gynaecoloog zal proberen om de eventuele oorzaak op te sporen. Bijvoorbeeld door een echoscopie te maken om je baarmoeder, eileiders en eierstokken te bekijken. Ook een kijkoperatie behoort tot de mogelijkheden. Hierbij wordt met contrastvloeistof getest of de eileiders zijn afgesloten of verkleefd.

IS ER IETS AAN TE DOEN?

Het antwoord op waarom je niet zwanger wordt kan voor ieder stel heel anders zijn. Bij een aantal problemen kan de huisarts of gynaecoloog een oplossing bieden. Zo kan je, als je geen of zelden een eisprong hebt, een hormoon voorgeschreven krijgen dat de eisprong stimuleert. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zwanger te worden met bijvoorbeeld een IVF-behandeling. Hierbij worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen, om vervolgens als embryo in de baarmoeder te worden teruggeplaatst. Voor veel stellen is een dergelijke behandeling uiteindelijk de uitkomst. Maar wie weet hoeft het bij jou helemaal niet zo ver te komen en is het alleen een kwestie van afwachten tot je zwanger bent. 

Bronnen: dokterdokter, gynaecologen-maatschap, freya

Binnenkort volgen meer artikelen over de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen en hoe het consult met je huisarts en/of gynaecoloog eruit kan zien. 

Daisy van Schaijik

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.