Waarom zijn hormonen belangrijk voor je vruchtbaarheid?

Waarom zijn hormonen belangrijk voor je vruchtbaarheid?

Wanneer je hormoonbalans goed is, heb je meer kans op een zwangerschap! Hormonen zijn dus heel belangrijk. Lees er hier meer over!

Hormonen zijn ontzettend belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als je zwanger wilt worden verdiep je je in je vruchtbare dagen: wanneer is je eisprong, wat is je temperatuur? Eigenlijk is één van de belangrijkste dingen je hormoonhuishouding. Hoe vruchtbaar je bent heeft alles te maken met je hormonen. Als je hormoonbalans goed is, heb je meer kans op een zwangerschap. In dit artikel proberen we uit te leggen waarom hormonen zo belangrijk zijn voor je vruchtbaarheid.

Waarom zijn hormonen belangrijk bij zwanger worden?

Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je een goede bedding creëert voor de bevruchte eicel. Je stoomt je lichaam klaar voor het innestelen van de bevruchte eicel. De geslachtshormonen progesteron en oestrogeen (de hormonen die een rol spelen in je menstruatiecyclus) zijn hierbij van groot belang. Oestrogeen zorgt voor de eisprong en progesteron zorgt voor het maken van een lekker bedje voor de bevruchte eicel. Een optimale balans tussen deze hormonen zorgt voor een gezond lichaam, dat klaar is voor een zwangerschap.

Welke hormonen spelen nog meer mee bij het zwanger worden?

Je lichaam zit mooi in elkaar! Alle hormonen beïnvloeden elkaar. Een verstoring van één hormoon heeft altijd gevolgen voor een ander hormoon, waaronder de belangrijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Daarom is het belangrijk dat al je hormonen in balans zijn als je zwanger wilt worden.

Hormonen in balans?

Alle hormonen in ons lichaam beïnvloeden elkaar. Zo werken cortisol en adrenaline (de stresshormonen) de vorming van oestrogeen en progesteron (de geslachtshormonen) tegen. En een tekort aan het schildklierhormoon zorgt ook voor een tekort aan de geslachtshormonen. Een teveel aan oestrogeen in verhouding tot progesteron zorgt weer voor een verstoorde menstruatiecyclus en problemen bij de vruchtbaarheid. Zo zie je dat je hormoonbalans belangrijk is dat alles in verbinding staat met elkaar.

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.