7 tips om met kinderwens stress om te gaan

7 tips om met kinderwens stress om te gaan

WIj helpen je om je kinderwens stress tegen te gaan! Hier zijn 7 manieren om met de kinderwens stress om te gaan.

Kinderwens stress? Ok, je hebt besloten ervoor te gaan. En als dat besluit eenmaal staat, lijkt het ineens of je een race tegen de klok voert. Alleen het zwanger worden is nog belangrijk. Maar met alle druk om zwanger te worden is het moeilijk relaxen. En we weten allemaal dat stress wel het laatste is wat je zwangerschap nodig heeft. 

Is stress echt zo slecht dan? In verhouding tot andere medische spelbrekers speelt stress natuurlijk niet zo'n grote rol, maar het heeft wel invloed. Onderzoekers aan de Ohio State university onderzochten vrouwen tussen de 18 en 40 die geen vruchtbaarheidsproblemen hadden en allemaal zwanger probeerden te raken. Het bleek dat vrouwen met veel stresshormonen de kleinste kans hadden op een bevruchting binnen 12 maanden. Ja leuk, maar ik kan toch niet ineens geen stress meer hebben? Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen ontspannen.

1. Praat met je moeder of vriendin

Wordt vaak afgeraden. Waarom? Als je nog bezig bent om zwanger te worden, is het extra vervelend als mensen de hele tijd vragen of het al is gelukt. Dat zorgt alleen maar voor meer stress. Wat we hier dan wel mee bedoelen? Dat je 1 persoon (naast je partner natuurlijk) opzoekt die je vertrouwd en met wie je alles over je zwangerschap kan delen. Dit kan je moeder zijn, je beste vriendin of juist iemand die je niet kent zoals een bedrijfsmaatschappelijk werkster. Door met iemand te praten kan je je zorgen kwijt, waardoor jij je opgeluchter zal voelen.

2. Wees egoïstisch

Dit is de tijd dat je nee moet leren zeggen tegen sommige dingen. Vaak neem je teveel taken aan waardoor je overloopt. En dan ook nog die baby-stress... Dus als iemand je vraagt of je wil helpen bij het organiseren van een vrijgezellenfeest of alle inkopen wil doen voor de verjaardag van je vriendin, zeg gerust eens nee of vraag andere mensen om hulp. En wees dan blij dat je weer wat tijd voor jezelf hebt gecreëerd.

3. Krijg een slaap-routine

Een slaap-routine is niet alleen voor baby's, volwassenen hebben er ook baat bij. Je moet een behoorlijke hoeveelheid slaap hebben zodat je gezond en energiek blijft. Haal daarom alle frutsels en tierelantijntjes uit de slaapkamer. Maak er een oase van rust van en laat je slaapkamer fris en lekker ruiken. Zorg ook dat alle prikkels uit de kamer zijn, zoals de nieuwste film van Cameron Diaz of the laatste gossip op je Ipad. Beter nog, laat die hele Ipad uit je kamer! Neem een warm bad en trek een comfortabele badjas aan. Sex is natuurlijk goed voor je, maar probeer het geen 'moetje'  te laten worden. Hou het spannend en romantisch voor elkaar.

4. Neem een relaxmoment

Dit kan echt van alles zijn, zolang jij er maar rustig van wordt. Een CD met relaxte instrumentale muziek luisteren, ademhalingsoefeningen of een massage. Ben je niet zo van de diepe rustmomenten? Een heerlijke kop thee op de bank met je favo vrouwenfilm en een reep chocolade doet ook wonderen. Of wat dacht je van gewoon een dagje lekker shoppen met vriendinnen? Gezellig even bijkletsen en de laatste fashion passen (en kopen natuurlijk) is een ideale manier om te ontstressen.

5. Wees heel lief voor je lichaam

Hmm, die repen chocolade s'avonds en die cafeïne-kick in de vorm van drie bakken koffie in de ochtend... Een beetje mag, maar probeer het binnen de perken te houden. Als je aan de chocolade gaat, geniet er dan bewust van. Je zal zien dat je minder nodig hebt. En die drie bakken worden vanzelf minder als je een slaap-routine aanneemt. Dubbel winst dus! Slik verder genoeg vitaminen en check je ijzer en vitamine D. Vergeet ook niet te bewegen. Een half uur wandelen in de frisse lucht geeft je een goed gevoel en zal niet alleen wonderen doen voor je lichaam, maar is ook goed tegen de stress.

6. Denk en zeg het bewust

Nu even niet. Ik ga me nu geen zorgen maken. Het komt wel. Relax, take it easy.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar bewust denken dat je je geen zorgen maakt kan werken. Er zijn genoeg vrouwen die op bepaalde momenten overlopen met stress, maar letterlijk tegen zichzelf zeggen dat ze minder moeten stressen. Heb door wanneer je veel stress hebt en benoem het, alleen dan win je al een beetje rust. Door de stress om een kinderwens onder ogen te komen kan je eraan gaan werken. Zie het niet als iets waar je niks aan kan doen, maar meer als een proces wat je kan veranderen.

7. Neem de tijd

Een heel simpele tip, maar daarom niet minder belangrijk. Neem de tijd voor dingen. Plan je week niet zo vol dat je het gevoel hebt constant onder druk te staan. Als je het op je werk al druk hebt, in je weekend alles vol hebt gepland en dan ook nog eens die stress om zwanger te raken hebt... too much. Neem in je vrije tijd ook echt een relax-moment voor jezelf.

Hebben jullie nog tips om met de kinderwens stress om te gaan? 

Bronnen: AD, CJG.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.