Bang voor de bevalling? Handige tips om zonder angst te bevallen

Bang voor de bevalling? Handige tips om zonder angst te bevallen

Het is niet raar om tegen de bevalling op te zien, maar je hoeft echt niet bang te zijn! Lees deze tips om angst voor de bevalling tegen te gaan.

Bang voor de bevalling? Dat vinden we niet zo gek. Als we een bevalling zien tijdens een film dan moeten we er niet aan denken! Toch is het beeld dat we hebben van de bevalling niet altijd realistisch. Veel vrouwen zien er tegenop omdat ze bang zijn voor pijn of gewoon bang dat er iets misgaat. Je weet niet wat je moet verwachten, je hoort alleen verhalen van anderen. Of je hebt gewoon een vervelende ervaring met de eerste bevalling. Wij hebben handige tips verzameld om zonder angst te bevallen. 

We snappen dat je angstig bent voor de bevalling. Sommige vrouwen vallen al bijna flauw als ze een beetje bloed zien of hebben ontzettend last van hun menstruatie. Als je al van die steken en samentrekkingen van je baarmoeder hebt tijdens een normale cyclus, hoe moet je dan die bevalling ooit doorkomen?

Wat kun je doen tegen angst voor bevallen

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die angst voor de bevalling wat te verminderen. We noemen er een paar!

Praat erover!

Een hele belangrijke maatregel die je kan nemen en die we je ook erg aanraden als je bang bent voor de bevalling: praat erover! Met je verloskundige, vriend, vriendinnen of moeder. Als je verloskundige of arts weet dat je heel erg tegen de bevalling opziet kunnen zij je adviseren over hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Durf je angst voor de bevalling dus ook te erkennen! Het heeft geen zin om er nooit over te praten omdat je denkt dat mensen je een zeur of angsthaas vinden.

Geboorteplan

Je kunt zelf een soort wensenlijstje maken voor hoe jij wilt dat je bevalling verloopt. Dit noemen we een geboorteplan of bevallingsplan. Denk je bijvoorbeeld dat een bevalling in bad voor jou ideaal is, omdat je dan de weeën beter op kunt vangen, dan zet je dit hier in. En geef dit vooral op tijd aan. Sommige verloskundigen of artsen vinden bepaalde methoden niet prettig omdat ze daar zelf weinig ervaring mee hebben. Door het op tijd aan te geven kan je erachter komen of jouw arts of verloskundige ervoor open staat. Kom je er samen niet uit dan kan je altijd nog een second opinion vragen.

Tip: Bij het maken van een geboorteplan is het aan te raden een plan B te hebben. Een bevalling verloopt vaak niet helemaal zoals je had gepland en dan is het fijn als je voorbereid bent op een andere situatie.

LEES OOK: Als je bevalling niet is gegaan zoals je wilt

Voorbereiding op de bevalling

Als je angstig bent voor de bevalling is een goede voorbereiding erg belangrijk. Als je ongeveer weet wat je kan verwachten zal dat sowieso iets van de angst en stress wegnemen. Wat kan je precies doen om je je goed voor te bereiden?

Zoek informatie

Betrouwbare informatie zoeken is de eerste stap als je meer te weten wil komen over de bevalling. Dat kan via internet zijn, zoals je nu aan het doen bent, bij je arts, verloskundige of gynaecoloog, bij een groepsvoorlichting die rond de 30 weken is, een zwangerschapscursus, een voorlichtingsavond in het ziekenhuis of met iemand waarmee je je geboorteplan opstelt. Informatie vormt de basis en geeft je handvatten om te bepalen wat je verder kan doen.

Houd rekening met verandering

Bij de voorbereiding hoort ook het rekening houden met. Bereid je vooral ook mentaal voor dat dingen niet altijd gaan zoals je gepland had. Je moeder zei bijvoorbeeld dat haar bevalling heel lang duurde, maar misschien is jouw baby er wel binnen een uur. Misschien had je een badbevalling thuis in gedachten, maar moet je ineens naar het ziekenhuis. Om een bad gaan roepen heeft dan weinig zin, en gestresst raken al helemaal niet. Probeer van tevoren te bedenken dat onverwachte dingen kunnen gebeuren, dan vang je veranderende situaties beter op. Be flexible!

Zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen om je voor te bereiden op de bevalling. Zo is er een pufcursus die je leert hoe je precies je ademhaling onder controle moet houden tijdens de bevalling. In andere cursussen wordt ook uitgelegd in welke standen je kunt bevallen en hoe je partner kan helpen. Je hebt ook zwangerschapsyoga of een cursus ontspannen bevallen met hypnobirth, waar je oefeningen krijgt om heel bewust je bevalling mee te maken en te sturen.

Lees ook: Epi-no: bevallingstrainer

Uitrusten

Rust is ook een goede voorbereiding op de bevalling. Als je goed uitgerust bent zul je de weeën beter op kunnen vangen. Vooral in de laatste weken van je zwangerschap goed uitrusten en op tijd met zwangerschapsverlof is een goede voorbereiding. Probeer ook als je rond te 36 weken bent de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis te halen voor je baby. 

Bevalling vergelijken

Als je al een keer eerder bent bevallen, zul je misschien vergelijkingen gaan trekken bij je tweede kind. Dit kun je doen, maar als je eerste kind een zware bevalling was, wil dat nog niet zeggen dat de tweede net zo zwaar zal zijn of juist heel makkelijk. Ieder kind, zwangerschap en bevalling is anders en een van de belangrijkste dingen die je leert tijdens een zwangerschap en bevalling is dat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren.

Doet een bevalling pijn?

Ja, een bevalling doet altijd pijn. Maar het is de vraag hoe je de pijn ervaart. Iedereen ervaart het anders. De ene vrouw zal dus zeggen dat ze niet heel veel pijn had tijdens de bevalling, terwijl een ander zegt veel pijn gehad te hebben. Bij de een is de persdrang het meest vervelende gevoel, bij de ander het persen zelf. Sommigen ervaren de pijn ook niet echt als 'pijn', maar eerder als iets dat moeilijk is. Dit heeft vooral te maken met de endorfines die ervoor zorgen dat een vrouw minder pijn voelt. Hoe relaxter je bent, hoe makkelijker endorfines aangemaakt worden en hoe minder pijn je voelt.

Pijnbestrijding

Zodra je bevalling begint reageert je lichaam direct op de bevallingspijn. Het gaat dan zelf natuurlijke pijnstilling aanmaken (de endorfines) die ervoor zorgen dat je minder pijn voelt. Angst voor de bevalling of stress belemmert de aanmaak van deze endorfines. Daarom is het ontzettend belangrijk zo relaxt mogelijk de bevalling in te gaan. Wil je per se bevallen met pijnbestrijding dan zijn er een aantal verschillende methoden die je kunt toepassen. Bij een thuisbevalling zijn dit bijvoorbeeld hypnose, accupunctuur of een geboorte-TENS. Bij een ziekenhuisbevalling heb je meer opties, zoals een remifentanyl infuus, een pethidine injectie of en ruggenprik. Bespreek je keuze hiervoor op tijd met je arts of verloskundige.

Keizersnede

Als je bang bent voor de bevalling kun je een keizersnede een aantrekkelijke optie vinden. Je baby wordt dan gewoon direct uit je buik gehaald en je hebt er voor de rest geen last meer van. Toch? Nou.. een keizersnede is een zware operatie, en daar heb je ook een niet zo prettige nasleep van. Je gynaecoloog zal je dus niet zomaar een keizersnede aanbevelen zonder medische reden, als je bang bent voor de bevalling. Als je eerste zwangerschap erg lang heeft geduurd omdat je bekken erg nauw was, dan kan de gyneacoloog je bekken opmeten en aan de hand daarvan besluiten wel of geen keizersnede te laten doen. 

Een doula tijdens je bevalling

Een huisarts, verloskundige en gynaecoloog kennen we allemaal wel, maar wat is een doula? Een doula is een soort zwangerschapscoach die je tijdens de hele bevalling steunt. Waar een verloskundige vaak maar een deel van de bevalling meemaakt is een doula er vanaf de eerste wee om je te steunen en je aan te moedigen.

hoe Relaxen tijdens de bevalling

En dan begint de bevalling. Hoe goed je je ook hebt voorbereid, het blijft toch spannend. Wat kun je doen om de bevalling toch zo goed mogelijk door te komen?

Afleiding

Als de weeën net beginnen moet je de pijn zoveel mogelijk proberen te negeren. Ze zijn dan nog goed te verdragen en je kan deze periode goed gebruiken om de laatste voorbereidingen te treffen. Bel je verloskundige, maak mensen wakker als je s'nachts gaat bevallen en zorg dat je je bevallingtas klaar hebt staan mocht het eenmaal zover zijn. Heb je dit allemaal gedaan dan kan je het beste even TV gaan kijken of muziek luisteren tot de weeën echt gaan doorzetten. Als je vliezen nog niet zijn gebroken kun je ook nog lekker even ontspannen in bad.

Heb vertrouwen

Als de bevalling eenmaal begint is het belangrijk om je eraan over te geven. Vertrouw op je lichaam, die weet wat het moet doen. De pijn die je voelt is ervoor om je baby ter wereld te brengen. Door dit bewust te denken kan dit de pijn helpen onderdrukken.

De beste bevalhoudingen

'Normaal gesproken' wordt de bevalling liggend in bed gedaan, omdat dit voor de arts en verloskundige het makkelijkst is. Als jij echter wilt bevallen in een andere houding omdat dat prettiger voelt, moet je dat gewoon aangeven. Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen om de weeën op te vangen. Dit kan liggend, staand, zittend, hurkend. Ook kun je gebruik maken van een baarkruk of een soort skippybal. 

Hebben jullie nog fijne tips voor aanstaande mama's om de bevalling zo relaxt mogelijk door te komen? Laat ze dan hieronder achter.

Redactie MiniMe.nl

Door

12 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.